Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Μια 102χρονη μοιράζεται 3 -αποδεδειγμένες- συμβουλές μακροζωίας

Τελικά το να τα εκατοστίσεις δεν είναι και τόσο δύσκολο σύμφωνα με την 102χρονη Gladys McGarey



Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τη μακροζωία. Αλλά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις θεωρίες μακροζωίας και στα ζωντανά της «παραδείγματα». Αντί να υποθέτουμε τι λειτουργεί, η Gladys McGarey είναι ζωντανή απόδειξη του πώς είναι στην πραγματικότητα η μακροζωία. Η McGarey είναι 102 ετών και δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί σύντομα: Είναι ασκούμενη γιατρός ολοκληρωμένης ιατρικής και πρόσφατα έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο The Well-Lived Life, στο οποίο εξιστορεί όλα τα δοκιμασμένα και αληθινά μυστικά της για μακροζωία. .

Διάβασε ποια είναι τα μυστικά της, τα οποία έχει όλη την καλή διάθεση να τα μοιραστεί:

Ποτέ μην σταματήσεις να κινείσαι

«Αν σταματήσεις να κινείσαι, πεθαίνεις», δηλώνει η McGarey. «Το σώμα σου χρειάζεται να κινηθεί. Η ζωτική δύναμη μέσα σε ολόκληρη την ύπαρξή σας πρέπει να συνεχίσει να κινείται».

Υπάρχει ένας λόγος που η έρευνα δείχνει ότι η καθιστική ζωή σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με το να είσαι σωματικά δραστήριος: Η σωματική δραστηριότητα σε βοηθά να ζήσεις μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάτε ώρες στο ράφι βαρών κάθε μέρα – στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι σύντομες, συχνές εκρήξεις άσκησης (όπως το περπάτημα ή το σχοινάκι) μπορούν να αποφέρουν μεγαλύτερα οφέλη από μια ωριαία γυμναστική.

https://www.instagram.com/p/CtrebGsLJB0/

Καλλιεργήστε την πνευματικότητα

Σύμφωνα με την McGarey, όλοι θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την ενίσχυση των μυών της πνευματικότητάς μας. Βλέπετε, μπορείτε να κάνετε όλα τα «σωστά» πράγματα για την υγεία σας –όπως να τρώτε καλά και να γυμνάζεστε– αλλά αν δεν έχετε την αίσθηση του σκοπού και την πίστη σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας, θα χάσετε ένα κρίσιμο κομμάτι της διαδρομής.

Και πάλι, επιμένει η McGarey, αν σταματήσεις να κινείσαι, σταματάς να ζεις. Και ενώ είναι σημαντικό να κινήσετε το φυσικό σας σώμα, είναι εξίσου σημαντικό για την ίδια τη ζωή σας να προχωρήσει. «Η ζωή πρέπει να κινηθεί», σημειώνει. «Αν χάσεις τον σκοπό σου, δεν έχεις πού να πας».

Τώρα, η McGarey έχει έναν ευρύ ορισμό της πνευματικότητας – και δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει μια θρησκευτική πρακτική. «Αρχίστε να ψάχνετε τι σας κάνει να θέλετε να τραγουδήσετε, τι σας κάνει να θέλετε να χαμογελάτε ή τι σας κάνει να θέλετε να κοιτάξετε πιο μακριά από το σημείο που βρίσκεστε», σημειώνει. «Μπορεί να είναι το χαμόγελο ενός μωρού που κλαίει δυνατά. Υπάρχουν πράγματα που είναι απλώς θεϊκά στην παρουσία μας και είναι εκεί αν τα ψάχνουμε».

https://www.instagram.com/p/CtrHxorAJeo/ 

Αγαπήστε τον εαυτό σας και τους άλλους

Συζητήσαμε για τη σωματική ευεξία και την πνευματική ευεξία - θεωρήστε τη συναισθηματική ευεξία το τελευταίο κομμάτι του παζλ. «Η αγάπη είναι πραγματικά ένας μεγάλος θεραπευτής μακροπρόθεσμα», εξηγεί η McGarey.

Μια μελέτη σε ηλικιωμένα άτομα έδειξε μάλιστα ότι εκείνοι που παρείχαν συναισθηματική υποστήριξη σε άλλους κατέληξαν να ζήσουν μεγαλύτερη ζωή. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούσαν Διαλογισμό Αγάπης-Καλοσύνης (ο οποίος επικεντρώνεται στην ανιδιοτελή καλοσύνη και ζεστασιά προς όλους τους ανθρώπους) είχαν μεγαλύτερο μήκος τελομερών από την ομάδα ελέγχου.

Τι σημαίνει αυτό; Η αγάπη μπορεί πραγματικά να είναι η απάντηση σε μια μακρύτερη, πιο υγιή ζωή – και σύμφωνα με την McGarey, ξεκινά εσωτερικά. «Όταν μαθαίνεις πραγματικά να αγαπάς τον εαυτό σου, τότε μαθαίνεις να αγαπάς τους άλλους ανθρώπους», προσθέτει.

Το συμπέρασμα

Στο τέλος της ημέρας, οι καλύτερες συμβουλές μακροζωίας δεν περιλαμβάνουν φανταχτερά gadget ή θεραπείες. Απλώς ακούστε τες από έναν γιατρό 102 ετών: Όταν πρόκειται να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή ζωή, χρειάζεστε πραγματικά τα βασικά στοιχεία – αγάπη, κίνηση και αίσθηση σκοπού.

Πηγή

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα