Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Πώς να διατηρήσεις νέο τον εγκέφαλό σου

Νέα έρευνα αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ απώλειας βάρους και μείωσης της «ηλικίας του εγκεφάλου»



Αν ήθελες να μαγειρέψεις πιο υγιεινά γεύματα ή να βάλεις χρόνο στο πρόγραμμά σου για άσκηση, τότε ίσως μια πρόσφατη μελέτη να είναι η τελευταία ώθηση που χρειάζεσαι. Η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια βάρους που προκαλείται από αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε λειτουργική κατάσταση.

Πώς η απώλεια βάρους επηρεάζει την «ηλικία του εγκεφάλου»

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να δώσουμε στον εαυτό μας τις καλύτερες πιθανότητες να ζήσουμε μια μακρά, υγιή ζωή.

Μια πρόσφατη μελέτη αξιολόγησε τις επιπτώσεις της απώλειας βάρους, της βελτιωμένης διατροφής και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας στην «ηλικία του εγκεφάλου» (ή την υγεία του εγκεφάλου) των ενηλίκων. Η ηλικία του εγκεφάλου δεν ταιριάζει απαραίτητα με την πραγματική ηλικία ενός ατόμου. Οι ερευνητές αξιολογούν την ηλικία του εγκεφάλου με βάση το πόσο γερασμένος φαίνεται να είναι ο εγκέφαλος στις σαρώσεις εγκεφάλου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη ηλικία εγκεφάλου λόγω της μειωμένης λευκής ουσίας στον εγκέφαλό τους και ότι η απώλεια βάρους είναι αποτελεσματική στη μείωση της ηλικίας του εγκεφάλου.

neoteros-egkefalos-a

Οι ερευνητές μελέτησαν 102 συμμετέχοντες που ήταν άνω των 30 ετών και πληρούσαν το όριο για την παχυσαρκία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 51,5 και η μέση ηλικία του εγκεφάλου ήταν 52,8. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν άνδρες, κάτι που οι ερευνητές είπαν ότι ήταν περιορισμός της μελέτης τους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα που να περιλαμβάνει γυναίκες.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την άσκηση και να ακολουθήσουν δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά και πουλερικά για 18 μήνες. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ηλικία του εγκεφάλου τους, μαζί με άλλους παράγοντες υγείας, στην αρχή και στο τέλος της χρονικής περιόδου των 18 μηνών.

Η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με μείωση της ηλικίας του εγκεφάλου, βρήκαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, η απώλεια σωματικού βάρους κατά 1% είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ηλικίας του εγκεφάλου κατά 9 μήνες στη μελέτη.

Η μειωμένη ηλικία του εγκεφάλου συσχετίστηκε επίσης με βελτιωμένους βιοδείκτες του ήπατος, μειωμένο ηπατικό λίπος και μειωμένο σωματικό λίπος. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μειωμένη ηλικία του εγκεφάλου συσχετίστηκε με χαμηλότερη κατανάλωση γλυκών και επεξεργασμένων τροφίμων, επίσης.

neoteros-egkefalos-c

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου

Υπάρχουν πολλά στη γήρανση που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας, αλλά υπάρχουν μερικές δοκιμασμένες και αληθινές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συνολική ευημερία μας καθώς μεγαλώνουμε.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή: Όταν πρόκειται για την υγεία σας, η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής γεμάτη φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες είναι σχεδόν πάντα χρήσιμη. Προσπαθήστε να φορτώνετε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με λαχανικά κατά τη διάρκεια κάθε γεύματος και να τσιμπολογάτε λαχανικά μεταξύ των γευμάτων. Εάν δυσκολεύεστε να φάτε περισσότερα λαχανικά, μαγειρέψτε απλές συνταγές για να κάνετε το μαγείρεμα να μη σας φανεί χάλια και θυμηθείτε να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε οι πολυάσχολες ημέρες να μην σας αφήσουν να αναζητήσετε ένα επεξεργασμένο σνακ που στερείται πολλής θρεπτικής αξίας.

Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα για την υγεία της μνήμης: Τα συμπληρώματα μνήμης υποστηρίζουν τη μνήμη και προάγουν τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου. Αναζητήστε συμπληρώματα που περιέχουν συστατικά που αποδεδειγμένα υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

neoteros-egkefalos-b

Κινηθείτε: Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να ενσωματώσετε περισσότερη κίνηση στη μέρα σας. Ανεβάζει τη διάθεσή σας, αυξάνει την ενέργειά σας, βοηθά την καρδιά σας – και η λίστα συνεχίζεται. Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με όφελος της γνωστικής υγείας και μπορεί να βελτιώσει τη χωρική μνήμη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Γήρανση. Το περπάτημα 10.000 βημάτων την ημέρα σχετίζεται με 51% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε την άσκηση; Ξεκινήστε από μικρά αναπτύσσοντας καθημερινές κινητικές συνήθειες.

Αντιμετωπίστε το άγχος σας: Αξίζει τον κόπο να διαχειριστείτε το άγχος, πέρα ​​από την προφανή ανακούφιση της ηρεμίας. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και να επηρεάσει τη μνήμη. Διαχειριστείτε το άγχος σας μιλώντας με φίλους, μελετώντας τις σκέψεις σας σε ένα ημερολόγιο, ασκώντας, κάνοντας διαλογισμό και αναζητώντας θεραπεία.

Απασχολήστε το μυαλό σας: Το σώμα σας δεν είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να παραμείνει ενεργό καθώς μεγαλώνετε. Κρατήστε το μυαλό σας ενεργό συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, τα παζλ, η κοινωνικοποίηση και ο εθελοντισμός. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε σκόπιμες και παραγωγικές δραστηριότητες μπορεί να ζήσουν περισσότερο, πιο ευτυχισμένες ζωές και να δουν βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ευτυχισμένη» Penelope Cruz

Γίνεται 50 ετών και συνεχίζει να είσαι όσο ονειρεύεται ευτυχισμένη

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική