Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Αυτή η απλή συνήθεια μπορεί να βελτιώσει την εστίαση και τη συγκέντρωση

Ενθαρρυντικά για το πώς να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου τα ευρήματα μιας νέας μελέτης



Το να βασίζεστε μόνο στην καφεΐνη για να είστε συγκεντρωμένοι δεν θα είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά αν προσπαθείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, μια νέα μελέτη προτείνει έναν απλό τρόπο για να ενισχύσετε τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των πιο σημαντικών εργασιών σας – και θα τις κάνει επίσης πιο ευχάριστες.

Οι απλές απολαύσεις μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports διαπίστωσε ότι το να κάνετε ευχάριστες δραστηριότητες (όπως να ακούτε μουσική και να μυρίζετε αρώματα) κατά τη διάρκεια διανοητικών εργασιών μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική απόδοση.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη γνωστική απόδοση χρησιμοποιώντας ένα τεστ μνήμης εργασίας που ονομάζεται test n-back. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κάνουν αυτό το τεστ φορώντας μια συσκευή MINDWATCH. Το MINDWATCH είναι μια μη επεμβατικό φορητή συσκευή που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA), της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, της εγκεφαλικής δραστηριότητας και άλλων φυσιολογικών μετρήσεων εστίασης.

Οι συμμετέχοντες έκαναν το τεστ εργασιακής μνήμης ενώ εκτέθηκαν σε ευχάριστα διεγερτικά (μουσική, καφές και άρωμα), καθώς και χωρίς αυτά.

Ο αλγόριθμος MINDWATCH προσδιόρισε ότι τα διεγερτικά πυροδότησαν αυξημένη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων «βήτα ζώνης» – μια κατάσταση που σχετίζεται με τη μέγιστη γνωστική απόδοση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική είχε ακόμη μεγαλύτερη επίδραση από την καφεΐνη, ακολουθούμενη από το άρωμα. Δοκίμασαν τρία είδη μουσικής – ενεργητική μουσική, χαλαρωτική μουσική και ήχους που δημιουργούνται από AI που ταιριάζουν στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων– και διαπίστωσαν ότι η ενεργητική μουσική είχε τη μεγαλύτερη επίδραση.

Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι απλές απολαύσεις, όπως το να περιτριγυρίζετε τον εαυτό σας με ευνοϊκές μυρωδιές ή να απολαμβάνετε κάποια αισιόδοξη μουσική ενώ ολοκληρώνετε μια εργασία, μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την εστίαση.

sigedrosi

Πώς να ερμηνεύσετε αυτά τα ευρήματα

Αυτό μπορεί να αποτελεί έκπληξη για όσους πιστεύουν ότι πρέπει να στερήσουν τις αισθήσεις τους για να ολοκληρώσουν τα πράγματα. Αλλά στην πραγματικότητα, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι είμαστε στο πιο παραγωγικό μας επίπεδο όταν το επίπεδο διέγερσής μας είναι ελαφρώς αυξημένο. Όταν είναι πολύ χαμηλό, έχουμε την τάση να αποδεσμευόμαστε. Τα ευχάριστα αισθητηριακά ερεθίσματα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των στρεσογόνων παραγόντων που τείνουν να μπαίνουν στο δρόμο μας.

«Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική ευημερία πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και τώρα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να παρακολουθείται απρόσκοπτα ο αρνητικός αντίκτυπος των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων στη γνωστική λειτουργία του ατόμου», δήλωσε η Rose Faghih, Ph.D. ανώτερος συγγραφέας της μελέτης του NYU, συνεχίζοντας με μια δήλωση. «Αυτή τη στιγμή, το MINDWATCH είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, αλλά ο τελικός μας στόχος είναι να συμβάλει στην τεχνολογία που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιοδήποτε άτομο να παρακολουθεί τη δική του γνωστική διέγερση του εγκεφάλου του σε πραγματικό χρόνο, ανιχνεύοντας στιγμές οξέος στρες ή γνωστικής απεμπλοκής, για παράδειγμα».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα διεγερτικά που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη θα πρέπει να είναι συμπληρωματικά με άλλες γνωστικά ωφέλιμες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως η συνεπής ρουτίνα ύπνου και η τακτική άσκηση.

Το συμπέρασμα

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ευχάριστες δραστηριότητες όπως η κατανάλωση καφέ, η ακρόαση μουσικής και η μυρωδιά ευχάριστων μυρωδιών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εστίασης.

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

7 tips στοματικής υγιεινής που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Πώς να προστατέψεις την υγεία των δοντιών και των ούλων σου αποτελεσματικά

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

ΥΓΕΙΑ

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, αυτή η ρουτίνα θα σε βάλει για ύπνο

H ρουτίνα ύπνου ενός κλινικού ψυχολόγου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς ένα γεμάτο 8ωρο

Προτεινόμενα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το κεράκι της Λαμπρής – ένα παραμύθι για τη δύναμη της αγάπης

Μια εικονική επίσκεψη για Πάσχα στο «χωριό» της παιδικής μας ηλικίας

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα