Skip to main content

ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα αργά το βράδυ;

Να γιατί πρέπει αυτή η κακή συνήθεια να αποφεύγεται.Η κατανάλωση τροφής αργά το βράδυ μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στο σώμα μας, οι οποίες εξαρτώνται φυσικά από παράγοντες όπως ο μεταβολισμός, το επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου, αλλά και η συνολική διατροφή μέσα στην ημέρα. Κι επειδή βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ήδη πόσο κακή συνήθεια είναι, ακολουθούν ορισμένες πιθανές συνέπειες από το φαγητό αργά το βράδυ, που θα μας πείσουν για τα καλά να το κόψουμε.

Διαταραγμένος ύπνος

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, δυσπεψία και γραστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Το σώμα χρειάζεται χρόνο για να αφομοιώσει την τροφή και η κατάκλιση αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα.

Αύξηση βάρους

Το να τρώμε αργά το βράδυ μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά εάν οι επιπλέον θερμίδες που καταναλώνονται υπερβαίνουν την ημερήσια ενεργειακή μας δαπάνη. Επιπλέον, ο μεταβολισμός του σώματος τείνει να επιβραδύνει τις νυχτερινές ώρες, καθιστώντας την καύση θερμίδων δυσμενέστερη.

Κακή πέψη

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα επειδή οι πεπτικές διαδικασίες του σώματός μας επιβραδύνονται φυσικά τη νύχτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και δυσφορία.

Διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, το εσωτερικό ρολόι του δηλαδή, που ρυθμίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και του ύπνου. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές και ορμονικές ανισορροπίες.

Μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση φαγητού αργά τη νύχτα, ειδικά οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 με την πάροδο του χρόνου.

Μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών

Το φαγητό αργά το βράδυ μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την πείνα και τον κορεσμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε υπερκατανάλωση τροφής ή κακές επιλογές τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το περιστασιακό φαγητό αργά το βράδυ δεν είναι πιθανό να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν αυτό γίνει τακτική συνήθεια, οδηγεί σε ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε λιγούρα αργά το βράδυ, πιείτε καλύτερα ένα ποτήρι νερό και προσπαθήστε να πέσετε για ύπνο για να την ξεχάσετε!

Διαβάστε επίσης

ΥΓΕΙΑ

5 συμβουλές για να ενισχύσεις την υγεία του εντέρου σου

Η διατήρηση της υγείας του εντέρου συμβάλει στη γενική μας ευεξία

ΥΓΕΙΑ

5 σωτήρια tips για να φροντίσεις τα μάτια σου που πάσχουν από ξηροφθαλμία

Πράγματα που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου για ανακούφιση και ουσιαστική φροντίδα των ματιών σου

ΥΓΕΙΑ

Δεν φταις εσύ που δεν κοιμάσαι τα βράδια αλλά το DSPS

Αν ανήκεις στις κουκουβάγιες μπορεί να ευθύνεται το Σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου

Προτεινόμενα

ASK THE EDITOR

5 προϊόντα μακιγιάζ που δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει το νεσεσέρ των διακοπών σου

Τι να αποφύγεις στα makeup looks των διακοπών για ανάλαφρο και easygoing μακιγιάζ που ταιριάζει στο νησί

FASHION NEWS

Ο οίκος Moschino παρουσιάζει τη νέα του καμπάνια με τίτλο Collezione 0 και ξεκινά μια νέα εποχή με τον Adrian Appiolaza στο τιμόνι του

Με μια σειρά φωτογραφιών και ταινιών μικρού μήκους από τον διάσημο φωτογράφο Willy Vanderperre

CELEBS

Adele: Ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη μουσική «Θέλω ένα μεγάλο διάλειμμα»

Εξαντλήθηκε συναισθηματικά και δεν τραγουδάει πια ούτε στο σπίτι της...