Τι ακριβώς κάνει το υπερβολικό stress στο σώμα και την υγεία μας;

Όλοι οι τρόποι με τους οποίους το stress μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας.

Ναταλία Πετρίτη

Το υπερβολικό stress μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και με την πάροδο του χρόνου. Το άγχος αυτού του είδους – διαρκές και πιο «σιωπηλό» – είναι μια φυσική απάντηση σε καταστάσεις που ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας και μας δημιουργούν προβλήματα, αλλά όταν γίνεται χρόνιο ή συντριπτικό, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Αυτές είναι μερικές από τις επιπτώσεις του υπερβολικού stress στο σώμα και τη συνολική μας υγεία.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Το stress πυροδοτεί την απελευθέρωση σχετικών ορμονών όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Αυτό είναι μέρος της απόκρισης «πάλης ή φυγής», που έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάζει το σώμα για γρήγορη δράση.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Το χρόνιο stress μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μυϊκή ένταση

Το stress μπορεί να προκαλέσει ένταση των μυών, οδηγώντας σε πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα, πόνο στην πλάτη και γενική μυϊκή δυσκαμψία.

Πεπτικά προβλήματα

Το stress μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας συμπτώματα όπως στομαχόπονους, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Το μακροχρόνιο stress μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Αλλαγές βάρους

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερο, ενώ άλλοι μπορεί να τρώνε λιγότερο. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση ή απώλεια βάρους.

Διαταραχές ύπνου

Το άγχος συχνά οδηγεί σε δυσκολία στον ύπνο, με αποτέλεσμα κακή ποιότητα ύπνου και κόπωση.

Θέματα ψυχικής υγείας

Το υπερβολικό άγχος συμβάλλει σημαντικά σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη.

Ορμονικές ανισορροπίες

Το χρόνιο stress μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία στο σώμα, επηρεάζοντας τους εμμηνορροϊκούς κύκλους στις γυναίκες και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα γονιμότητας.

Δερματικά προβλήματα

Το stress μπορεί να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση.

Τριχόπτωση

Η τριχόπτωση που προκαλείται από το stress, γνωστή ως telogen fluvium, είναι συνήθως προσωρινή, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητική.

Γνωστικές Διαταραχές

Το παρατεταμένο stress μπορεί να βλάψει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τις ικανότητες λήψης αποφάσεων.

Αναπνευστικά προβλήματα

Το stress μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα.

Είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε το stress για να αποτρέψετε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα σας και τη γενική ευεξία σας. Τεχνικές όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης, ο διαλογισμός, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης και η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το stress. Εάν αντιμετωπίζετε υπερβολικό άγχος και τα σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματά του, συνιστάται να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε τις υποκείμενες αιτίες. 

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares