Skip to main content

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να είστε ευτυχισμένοι χωρίς φίλους

Συμβουλές για να είστε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας



Ενώ οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι δυνατό να βρείτε ευτυχία και πληρότητα ακόμα και χωρίς μεγάλο κύκλο φίλων. Σε τελική ανάλυση, μπορεί να έρθει μια στιγμή που ο κοινωνικός σας κύκλος φαίνεται εντελώς ανύπαρκτος και για να αποφύγετε να πέσετε στη μοναξιά και την απομόνωση, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να είστε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας. Δείτε πώς να το πραγματοποιήσετε.

Μάθετε πώς να είστε αυτοδύναμοι.

Σταματήστε να περιμένετε να γεμίσουν οι άλλοι το φλιτζάνι της χαράς σας. Η ευτυχία δεν είναι μια ομαδική δραστηριότητα. Είναι μια εσωτερική δουλειά. Ξεκινήστε καλλιεργώντας την αυτοδυναμία. Αυτό σημαίνει ανάληψη ευθύνης για τη δική σας συναισθηματική ευημερία. Μάθετε να απολαμβάνετε τη δική σας παρέα. Δοκιμάστε να πάτε σε μια ταινία μόνοι σας, να φάτε μόνοι σας ή να ταξιδέψετε μόνοι σας.

Ο στόχος είναι να νιώθετε άνετα μόνο με το «εσένα» για παρέα. Δεν πρόκειται για την αποφυγή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, αλλά για τη μη εξαρτώμενη από αυτήν για ευτυχία. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας από το να χρειάζεσαι άλλους για εκπλήρωση στο να βρίσκεις χαρά με τη δική σου παρουσία είναι κρίσιμη. Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να είστε ικανοποιημένοι, ψυχαγωγημένοι και χαρούμενοι μόνοι σας.

Αναπτύξτε λίγη περισσότερη αυτοκατανόηση.

Το να είσαι ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου ξεκινά με την κατανόηση του εαυτού σου. Και μαντέψτε; Αυτό θέλει δουλειά. Επενδύστε χρόνο στον αυτοστοχασμό. Σημειώστε τις σκέψεις σας, διαλογιστείτε ή απλώς αφιερώστε χρόνο στοχαζόμενοι τη ζωή. Ο στόχος είναι να κατανοήσετε τις προτιμήσεις, τις αντιπάθειες, τα ερεθίσματα και τα όνειρά σας. Αυτό δεν είναι εγωιστικό. Έχει να κάνει με το να χτίσεις γερά θεμέλια με το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σου: εσένα.

Όταν καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, είναι λιγότερο πιθανό να νιώσεις μοναξιά επειδή είσαι σε καλή παρέα. Έχει να κάνει με την επίγνωση του εαυτού σου, όχι την εμμονή με τον εαυτό σου. Μάθετε τι σας κάνει να ξεχωρίζετε, τι σας ανεβάζει τη διάθεση και τι σας κάνει να καταρρέετε. Αυτή η γνώση είναι δύναμη – η δύναμη του να είστε η δική σας πηγή ευτυχίας.

Κυνηγήστε τα πάθη σας (Και αν δεν έχετε, αποκτήστε μερικά).

Έχετε χόμπι ή ενδιαφέροντα; Βουτήξτε σε αυτά το κεφάλι πρώτα. Δεν υπάρχουν φίλοι να σας ακολουθήσουν; Κανένα πρόβλημα. Είτε πρόκειται για πεζοπορία, ζωγραφική, κωδικοποίηση ή μαγείρεμα, βυθιστείτε σε αυτό που αγαπάτε. Όταν ασχολείσαι με δραστηριότητες που σε συνεπαίρνουν, η μοναξιά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αυτό δεν αφορά το να είσαι απασχολημένος για να αποφύγεις να νιώθεις μοναξιά. Έχει να κάνει με το να γεμίζεις τη ζωή σου με πράγματα που σε ενθουσιάζουν πραγματικά.

Η χαρά που βρίσκετε σε αυτές τις αναζητήσεις είναι αυθεντική και δημιουργείται από τον εαυτό σας. Έχει να κάνει με το να είσαι προνοητικός στην αναζήτηση της χαράς, όχι παθητικός στο να περιμένεις να έρθει η ευτυχία να χτυπήσει την πόρτα. Επιπλέον, το να είσαι παθιασμένος με κάτι σου δίνει μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης – κρίσιμα συστατικά για την ευτυχία.

Αγκαλιάστε τη μάθηση και την ανάπτυξη επειδή είναι πολύ ικανοποιητικές.

Χρησιμοποιήστε τον χρόνο σας για προσωπική ανάπτυξη. Παρακολουθήστε ένα διαδικτυακό μάθημα, μάθετε μια νέα γλώσσα ή αποκτήστε μια δεξιότητα που πάντα θέλατε να κατακτήσετε. Δεν πρόκειται για χρόνο πλήρωσης, αλλά για επένδυση στον εαυτό σου. Όταν μαθαίνεις και μεγαλώνεις, είσαι πολύ δεσμευμένος για να νιώθεις μοναξιά.

Κάθε νέα δεξιότητα ή γνώση που αποκτάτε ενισχύει την αυτοεκτίμησή σας και σας κάνει πιο ενδιαφέροντες – για τον εαυτό σας και τους άλλους. Είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να διοχετεύσετε την ενέργεια και την εστίασή σας. Επιπλέον, η αίσθηση του επιτεύγματος που αποκτάτε μαθαίνοντας κάτι νέο είναι ένας φανταστικός ενισχυτής αυτοεκτίμησης. Είναι να είσαι σε μια συνεχή κατάσταση εξέλιξης, με ή χωρίς παρέα.

Μην ξεχνάτε την αυτοφροντίδα.

Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα σαν να είναι η δουλειά σας. Μιλάω για ολόκληρο το πακέτο – σωματική, ψυχική και συναισθηματική φροντίδα. Ασκείστε τακτικά, τρώτε υγιεινά, κοιμάστε αρκετά και ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας αναζωογονούν. Αλλά η αυτοφροντίδα δεν αφορά μόνο τα αφρόλουτρα και τη γιόγκα. Έχει να κάνει επίσης με το να θέτεις όρια, να λες όχι όταν χρειάζεται και να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου.

Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με την ίδια συμπόνια και προσοχή που θα προσφέρατε σε έναν καλό φίλο. Θυμηθείτε, αν δεν φροντίσετε τον εαυτό σας, ποιος θα το κάνει; Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι εγωιστική. Είναι απαραίτητη. Έχει να κάνει με το να σέβεσαι και να φροντίζεις τον εαυτό σου, φίλο ή κανένα φίλο. Η φροντίδα του εαυτού είναι αυτοαγάπη.

Θέστε μερικούς προσωπικούς στόχους και βγείτε εκεί έξω και πραγματοποιήστε τους.

Θέστε προσωπικούς στόχους, και εννοώ πραγματικούς, απτούς. Όχι απλώς «να είσαι πιο χαρούμενος» ή «να ταξιδεύετε περισσότερο», αλλά συγκεκριμένοι στόχοι όπως «τρέξτε ένα 5K» ή «γράψτε μια σύντομη ιστορία». Το να έχετε στόχους σας δίνει μια αίσθηση κατεύθυνσης και σκοπού. Η εργασία προς αυτά και η επίτευξή τους είναι ένας ισχυρός ενισχυτής αυτοεκτίμησης. Είναι να αποδείξεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να δεσμευτείς σε κάτι και να το ακολουθήσεις.

Η ικανοποίηση από την επίτευξη ενός στόχου είναι τεράστια και βαθιά προσωπική. Δεν είναι να εντυπωσιάσεις τους άλλους. Έχει να κάνει με τον καθορισμό των δικών σας προτύπων και την τήρησή τους. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια ισχυρή αίσθηση αυτοεκτίμησης και επιτυχίας, η οποία είναι απαραίτητη για να είστε ευτυχισμένοι μόνοι σας.

Προσπαθήστε να ζήσετε μια πιο συνειδητή ζωή.

Αγκαλιάστε την επίγνωση. Και όχι, αυτό δεν είναι κάτι της μόδας. Το να είσαι προσεκτικός σημαίνει να ζεις την παρούσα στιγμή και να την εκτιμάς για αυτό που είναι, χωρίς να σκέφτεσαι υπερβολικά το παρελθόν ή το μέλλον. Εξασκηθείτε στη συνείδηση ​​στις καθημερινές δραστηριότητες – φαγητό, περπάτημα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των μικροδουλειών.

Εστιάστε πλήρως στην εργασία που έχετε. Έχει να κάνει με το να απολαμβάνεις τη δική σου παρουσία και τις λεπτές αποχρώσεις της κάθε στιγμής. Όταν είσαι πραγματικά στο παρόν, η μοναξιά και η ανάγκη για συνεχή κοινωνική τόνωση μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Η ενσυνειδητότητα οδηγεί σε μια βαθύτερη εκτίμηση της ζωής σας όπως είναι, όχι όπως νομίζετε ότι θα έπρεπε να είναι με τους άλλους σε αυτήν.

Συνδεθείτε με τη φύση – πραγματικά.

Βγείτε έξω. Η φύση δεν είναι απλώς ένα όμορφο τοπίο. Είναι μια δύναμη θεραπείας και ένας υπέροχος σύντροφος. Είτε πρόκειται για μια πεζοπορία, μια βόλτα στο πάρκο, είτε απλά για να κάθεσαι δίπλα σε μια λίμνη, η φύση έχει έναν τρόπο να βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Είναι γείωση και σας υπενθυμίζει ότι είστε μέρος κάτι μεγαλύτερου. Στη φύση, η μοναξιά είναι διαφορετική – είναι ειρηνική, όχι μοναχική.

Επιπλέον, τα φυσικά οφέλη του καθαρού αέρα και της άσκησης είναι ένα μπόνους. Το θέμα εδώ είναι να βρεις χαρά και ηρεμία στην παρέα της φύσης, εκτιμώντας τη σιωπηλή αλλά βαθιά παρουσία της.

Δημιουργήστε μια προσωπική τελετουργία.

Καθιερώστε ένα προσωπικό τελετουργικό ή ρουτίνα που είναι μόνο για εσάς – κάτι που ανυπομονείτε. Θα μπορούσε να είναι μια εβδομαδιαία βραδιά σπα, μια καθημερινή ώρα ανάγνωσης ή μια τακτική βόλτα στο αγαπημένο σας σημείο. Αυτό το τελετουργικό γίνεται η «ώρα μου» – ιερή και αδιαπραγμάτευτη. Είναι ένας τρόπος να γιορτάσετε τον εαυτό σας και τη δική σας παρέα.

Όταν έχετε κάτι που είναι μοναδικό δικό σας και το απολαμβάνετε πραγματικά, η ανάγκη για εξωτερική επικύρωση και συντροφικότητα μειώνεται. Έχει να κάνει με το να βρεις χαρά στις μικρές, προσωπικές τελετουργίες που κάνουν τη ζωή σου μοναδικά δική σου.

Κάντε κάτι που βοηθά τους άλλους ανθρώπους.

Σκεφτείτε τον εθελοντισμό. Είναι ένας τρόπος να συνδεθείτε με τους άλλους με ουσιαστικό τρόπο, χωρίς τις πιέσεις των παραδοσιακών φιλιών. Το να βοηθάς άλλους μπορεί να γεμίσει τη ζωή σου με σκοπό και χαρά. Πρόκειται για τη μετατόπιση της εστίασης από αυτό που σας λείπει σε αυτό που μπορείτε να προσφέρετε. Όταν συνεισφέρετε σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας, οι προσωπικές σας προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μοναξιάς, μπορεί να φαίνονται μικρότερες.

Δεν πρόκειται για τη χρήση της εθελοντικής εργασίας για να ξεφύγετε από τα προβλήματά σας, αλλά μάλλον για να εμπλουτίσετε τη ζωή σας και να αποκτήσετε μια αίσθηση ολοκλήρωσης και σύνδεσης.

Διαβάστε επίσης

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες φράσεις να πείτε για να θέσετε τα όριά σας στους άλλους

Ο χώρος σας, ο χρόνος σας, τα όριά σας πρέπει να αδιαπραγμάτευτα

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Οι πιο χρήσιμες φράσεις που μπορούν να αποκλιμακώσουν μια διαφωνία

Το να διαφωνείτε είναι δείγμα υγείας, δείτε πώς να το κάνετε πιο αποτελεσματικά

Προτεινόμενα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Το Voés Festival επιστρέφει για δεύτερη χρόνια στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Mε τους Villagers of Ionnina City, Social Waste, Γιάννη Αγγελάκα και οι 100°C, Πάνο Βλάχο, Σκιαδαρέσες, Λόγος Τιμής, LosTre, Κωσταντή Πιστιόλη, Pagan και Λεωνίδα Μπαλάφα

FASHION TRENDS

6 ολόσωμα μαγιό για τις πρώτες βουτιές του 2024

Μοδάτα κοψίματα, χρώματα και patterns στην απόλυτη «στολή» του καλοκαιριού

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου