Skip to main content

SINGLES

Τελειομανία: Απειλεί σοβαρά (και) την υγεία σου

Ώρα να χαλαρώσεις...



Eίσαι από εκείνους που βάζουν πάντα στη ζωή τον πήχη πάρα πολύ ψηλά; Μήπως οτιδήποτε φαντάζει «κατώτερο» του τέλειου σε ενοχλεί, σου ρίχνει τη διάθεση και σε κάνει να αισθάνεσαι μειονεκτικά; 

Pixel
Pixel

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι τελικά μπορεί να πιέζεις τον εαυτό σου περισσότερο απ'οσο χρειάζεται; Κι αυτό γιατί μία νέα έρευνα εξηγεί πως το συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς πολύ συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη, το άγχος, τις διατροφικές διαταραχές και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brock στο Οντάριο εξέτασαν την σχέση μεταξύ της τελειομανίας και της σωματικής υγείας σε 492 άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 24 και 35 ετών. Διαπίστωσαν ότι οι τελειομανείς άνθρωποι είναι πιο πιθανό να μην αισθάνονται καλά και να διαμαρτύρονται για διάφορους πόνους, για κακή ποιότητα ύπνου και για δύσπνοια, ενώ αποδείχτηκε ότι παίρνουν κατά μέσο όρο περισσότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας από την εργασία τους.

Οι τελειομανείς μπορεί, επίσης, να φοβούνται την αποτυχία τόσο πολύ, ώστε να αναβάλλουν να κάνουν την εργασία που απαιτείται τόσο πολύ που στο τέλος είναι πολύ αργά για να την φέρουν εις πέρας.

Η τελειομανία συχνά συνδυάζεται με τις πολύ υψηλές απαιτήσεις από την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους και συνοδεύεται από αισθήματα δυσφορίας και κατάθλιψης.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι που είναι τελειομανείς έτειναν να μην έχουν ένα ισχυρό περιβάλλον κοινωνικής στήριξης, ήταν οι ίδιοι πολύ επικριτικοί απέναντι στους άλλους, ενώ ανέφεραν πως αισθάνονταν «αποτυχημένοι».

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Γιατί οι άντρες διστάζουν να ξεκινήσουν μια σχέση

Μερικοί πιθανοί λόγοι που καλό είναι να τους έχεις υπόψη

SINGLES

Τι σημαίνει όταν ένας άντρας σε φιλάει στο πρώτο ραντεβού;

Βιάζεται; Ξέρει τι θέλει; Ή σε ερωτεύεται; Συνέχισε να διαβάζεις για περισσότερους λόγους

SINGLES

Η ψυχολογική ανάγνωση της Εβδομάδας των Παθών

Τα δέκα συναισθήματα του Πάσχα και πώς θα σε οδηγήσουν στην αυτογνωσία

Προτεινόμενα

CELEBS

Κρις Τζένερ: Η μαμά-Καρντάσιαν αποκάλυψε ότι έχει όγκο

Κλόι Καρντάσιαν, Κένταλ & Κάιλι Τζένερ ξέσπασαν σε κλάματα

CELEBS

Μαρία Φραγκάκη: Όσα είπε για το ιατρικό λάθος και τη νοσηλεία της

«Ταλαιπωρήθηκα πάρα πολύ από παράλειψη γιατρού»