Αυτά τα 4 κοινά μοιράζονται οι ΠΙΟ ευτυχισμένοι λαοί του κόσμου

Μπορείς να τους μιμηθείς;

Γεωργία Κοντού

Η Δανία, η Ισλανδία και η Ελβετία είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες, σύμφωνα τουλάχιστον με την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2016. Ποια κοινά μοιράζονται όμως αυτές οι τρεις; Ο Νταν Μπουέτνερ, συγγραφέας του βιβλίου «Thrive», που έχει ως θέμα τους πιο ευτυχισμένους λαούς του πλανήτη, παρουσιάζει κάποιες συνήθειες των Δανών, των Ισλανδών και των Ελβετών που μπορούμε να μιμηθούμε – ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να το κάνουμε:

1. Η σωματική άσκηση είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους: Όχι μια δραστηριότητα στην οποία αφιερώνουν 1, 2 ή 3 ώρες την εβδομάδα και μόνο στο γυμναστήριο. Για παράδειγμα, στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, το 50% του πληθυσμού πηγαίνει στη δουλειά με ποδήλατο. Μάλλον χρειάζεται να είναι κάποιος κασκαντέρ για να διασχίσει την Ακαδημίας σε δύο τροχούς, όμως ακόμη και στην Αθήνα μπορείς να βάλεις την άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα σου, π.χ. πηγαίνοντας για καφέ με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

2. Απολαμβάνουν την ομορφιά της φύσης: «Τα πράσινα τοπία είναι στενά συνδεδεμένα με την ευτυχία», σχολιάζει ο συγγραφέας. Και ίσως οι ελληνικές πόλεις να μην είναι γεμάτες πάρκα, αλλά μπορείς άνετα μια Κυριακή, αντί να κλειστείς σε κάποιο καφέ, να πας βόλτα στο άλσος της Καισαριανής ή για περπάτημα στο Φλοίσβο.

3. Περνούν χρόνο με τους φίλους τους: Οι Δανοί έχουν και συγκεκριμένη λέξη για αυτή τη δραστηριότητα: «hygge», που σημαίνει χαλαρή παρέα με τους φίλους και την οικογένειά μας. Βέβαια, οι Δανοί μάλλον διαθέτουν και περισσότερο ελεύθερο χρόνο από εσένα, που τρέχεις όλη την ημέρα για τον βασικό μισθό. Αλλά ακόμη κι εσύ η ταλαίπωρη Ελληνίδα, αντί να στείλεις ένα email σε μια φίλη που έχεις να δεις καιρό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ίδιο χρόνο για να της τηλεφωνήσεις.

4. Δεν κολλούν με τις ώρες στην τηλεόραση: Πραγματικά, όπως ανακάλυψε ο Μπουέτνερ σε μια τεράστια διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενήργησε σε συνεργασία με το National Geographic, πιο ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που παρακολουθούν τηλεόραση το πολύ 45 λεπτά την ημέρα. Και να φανταστεί κάποιος ότι ο καιρός δεν ευνοεί αυτούς τους λαούς για έξω. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα και ενέργεια για να κάνεις κάτι πιο διασκεδαστικό από το να δεις τηλεόραση. Ένας καφές στο μπαλκόνι με το σύντροφο ή την κολλητή σου είναι πιο αναζωογονητικός.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares