Skip to main content

SINGLES

Tα σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λένε ψέματα

Οι επιστήμονες μας αποκαλύπτουν τους πιο σίγουρους τρόπους για να εντοπίζεις τους… Πινόκιο.


Φύλλις Νικολάου

Μπορεί μερικοί άνθρωποι να είναι σαφέστατα καλύτεροι στο να επινοούν ιστορίες και να κατασκευάζουν πιστευτά ψεύδη, ωστόσο αυτό το «προσόν» φαίνεται να το έχουμε όλοι! Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν οι οποίοι μας αποκαλύπτουν ότι αρκούν 20 λεπτά εξάσκησης σε καθημερινή βάση για να μεταμορφωθείς κι εσύ σε βαρόνο Μινχάουζεν!

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά γιατί «στην προσπάθειά μας να πείσουμε για την «αλήθεια» των λόγων μας, ασυνείδητα «πείθουμε» τον εαυτό μας ότι αυτό που διηγούμαστε ή υποστηρίζουμε είναι τελικά η πραγματικότητα», υποστηρίζει ο Xiaoqing Hu, ψυχολόγος και ένας εκ των συγγραφέων της παραπάνω μελέτης. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μικρά, ανεπαίσθητα σημάδια που αποκαλύπτουν… ότι λέμε ψέματα. Διάβασε παρακάτω για να μάθεις να ξεχωρίζεις το μύθο από την πραγματικότητα στα λόγια των συνομιλητών σου.

#1. Αργεί να σου απαντήσει. Ρώτησες τον καλό σου τι έκανε χθες το βράδυ και εκείνος αργεί να απαντήσει; Η αργοπορία του είναι μάλλον σημάδι ανειλικρίνειας.  Αν και ακόμα δεν έχει οριστεί το ακριβές χρονικό διάστημα που κάνει μια καθυστερημένη απάντηση ύποπτη… ψεύδους, οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν τονίζουν ότι μπορείς να συγκρίνεις  την αμεσότητα της απάντησης του συνομιλητή σου με το συνηθισμένο χρόνο απάντησης του σε απλές ερωτήσεις, όπως το τι έφαγε σήμερα ή ποια είναι η αγαπημένη του τηλεοπτική σειρά.

#2. Οι κόρες του διαστέλλονται. Αποτελεί μιας από τις πιο αξιόπιστες ενδείξεις ότι ο συνομιλητής σου ψεύδεται! Κι αυτό γιατί η διαστολή της κόρης του ματιού είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλος σου υπερ-λειτουργεί με στόχο να καλύψει άμεσα και με επιτυχία τυχόν κενά που μπορεί να προκύψουν στην ιστορία που αφηγούμαστε, εφόσον λέμε ψέματα.

#3. Οι ιστορίες τους είναι αποσπασματικές. «Ο ανιχνευτής ψεύδους σου πρέπει να χτυπάει κόκκινο όταν ο συνομιλητής σου σού διηγείται με κάθε λεπτομέρεια τι είδε, τι άκουσε και ποιους είδε χθες βράδυ, αλλά ξεχνάει συνέχεια μικρές πλην όμως σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το όνομα του bar στο οποίο συνέβησαν όλα τα παραπάνω», υπογραμμίζει ο Hu.

#4. Κοιτούν πάνω αριστερά. Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει σε αυτό το περίεργο αλλά πέρα για πέρα επιστημονικό συμπέρασμα: η κίνηση του ματιού προς τα δεξιά είναι σημάδι… μνημονικής ανάκλησης και ενεργοποιείτ ο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου το οποίο είναι ελέγχει τη μνήμη μας. Αντίθετα, η κίνηση του ματιού προς τα αριστερά θέτει σε λειτουργία το αριστερό ημισφαίριο, εκείνο δηλαδή που είναι σχετίζεται με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, ένδειξη η οποία σημαίνει ότι ο συνομιλητής σου μάλλον λέει ψέματα. Πέρα από αυτήν την κίνηση, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν σου προτείνουν να έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές και για άλλου είδους σημάδια, όπως είναι το σταύρωμα των ποδιών και το ασταθές ή κατεβασμένο βλέμα.

#5. Η διάθεσή τους αλλάζει. Αν ο συνομιλητής σου ξαφνικά νιώθει άβολα ή φαίνεται εκνευρισμένος, τότε μάλλον σου λέει ψέματα, τονίζουν οι ερευνητές. «Οι ξαφνικές κι απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά αποτελούν ένδειξη της νευρικότητας που νιώθουν την ώρα που μοιράζονται μαζί σου την ψεύτικη ιστορία τους», δηλώνει ο Hu.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

SINGLES

Συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που σκοτώνουν αμέσως τη μεταξύ σας χημεία και έλξη

Τι να αποφύγετε για να μην ξενερώσετε τον (υποψήφιο κι όχι μόνο) σύντροφό σας

SINGLES

Πώς να καταλάβετε ότι έχετε «αλλεργία» στις σχέσεις

10 σημάδια ότι η προσωπικότητά σας δεν είναι συμβατή με το να είστε σε σχέση

Προτεινόμενα

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Δεν φοβάμαι τα ελαττώματά μου. Λατρεύω τις ατέλειές μου» Lady Gaga

Happy birthday στη μία και μοναδική Lady Gaga

CELEBS

Δημήτρης Κόκοτας: Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο τραγουδιστής

Kατά την διάρκεια των προβών του για το J2US