Skip to main content

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Relax! Οι διακοπές είναι a state of mind

Κι αν δεν μπορείς να φύγεις  διακοπές… μπορείς πάντα να μπεις στο mood



Η ανάγκη σου και η επιθυμία για διακοπές έχει χτυπήσει κόκκινο. Κι είναι απόλυτα λογικά καθώς προηγήθηκε κι ένα μεγάλο διάστημα καραντίνας που σε εξάντλησε ψυχικά και τώρα ψάχνεις τρόπους να έρθεις στα ίσα σου.

Υπάρχουν όμως τρόποι επαναφόρτισης, ακόμη και χωρίς πολλά χρήματα και χρόνο. Ο στόχος πολλών παραθεριστών σε όλο τον κόσμο είναι να ξεκουραστούν, να αναζωογονηθούν και να χαλαρώσουν. Εάν γνωρίζεις πραγματικά πώς να ξεκουραστείς μπορείς κι υπό αυτές τις συνθήκες  να διασκεδάσεις και να ανανεώσεις τον εγκέφαλο και το σώμα σου σχεδόν οπουδήποτε, δοκιμάζοντας να ακολουθήσεις τις παρακάτω ιδέες:

Επανασύνδεση – Υπάρχει η άποψη ότι οι άνθρωποι περνάνε το δεύτερο μισό της ζωής τους προσπαθώντας να επανασυνδεθούν με άτομα που είχαν γνωρίσει στο πρώτο «ημίχρονο».

Σίγουρα θα υπάρχουν ακόμα παιδικές φίλες, κολλητές από τις σπουδές σου ή φλερτ των πρώτων ρομαντικών σου εμπειριών που δεν έχεις καταφέρει να εντοπίσεις στο facebook. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρεθείτε και μέσα στο χαλαρό κλίμα των διακοπών να πιάσετε από την αρχή το κουβάρι των χαμένων επεισοδίων της ζωής σας. Με τον κορωνοϊό να συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του – το ίντερνετ παραμένει ο πιο ασφαλής χώρος για να γνωρίσεις κόσμο ή να ξαναβρεθείς με ανθρώπους που κάπου στη διαδρομή χαθήκατε. Κι ευτυχώς για σένα την ίδια ακριβώς ανάγκη έχει αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος.

Ζήσε ξανά μια παλιότερη εμπειρία – Αν κοιτάξεις πίσω στο παρελθόν μπορεί να θυμηθείς χόμπι και δραστηριότητες στις οποίες ήσουν καλή και σου άρεσε να κάνεις, αλλά που άφησες κάποια στιγμή, ίσως λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων. Ήταν το ταλέντο σου στη ζωγραφική, η συμμετοχή σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις ή κάποιο άθλημα;

Τώρα είναι ιδανική εποχή να ξαναπιάσεις κάτι με το οποίο είχες ήδη ασχοληθεί και να το θυμηθείς και να το εξελίξεις. Μπορεί να μάθεις πολλά για τον εαυτό σου και να θυμηθείς συγκινήσεις από παλιότερες δυνατές εμπειρίες, προσθέτοντας δυνητικά πολλά επίπεδα νοήματος στη ζωή σου. Θα διαπιστώσεις πολύ εύκολα ότι οι αναμνήσεις ξαναχτίζονται κάθε φορά που ανακτώνται. Με πολλούς τρόπους, η εκ νέου εμπειρία προστίθεται στη γνωστική σου «τράπεζα». Αυτό εμπλουτίζει τα αποθέματα μνήμης του εγκεφάλου, τις «αποταμιεύσεις» του νου, από τις οποίες βασίζεις την κρίση και τη δημιουργικότητα.

 

Ανανέωσε το σώμα σου - Η ενεργή ανάπαυση ενεργοποιεί τη διαδικασία με την οποία το σώμα σου ξαναχτίζεται, κάτι που μπορεί μόνο του να κάνει γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα. Βρες ένα ευχάριστο μέρος για να περπατήσεις και πήγαινε εκεί με έναν φίλο ή και μόνη σου. Ακόμη και ένας γρήγορος περίπατος 20-30 λεπτών θα σου δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξεις νέα εγκεφαλικά κύτταρα στις εγκεφαλικές περιοχές της μνήμης. Αυτά τα νέα κελιά αποθήκευσης μνήμης θα σου επιτρέψουν να θυμηθείς και να απολαύσεις πολλές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών σου… χωρίς διακοπές.

Ζήσε μικρές περιπέτειες - Γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια της περιοχής σου; Κάθε μουσείο, αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό κτίριο; Με τη βοήθεια των google maps μπορείς να ανακαλύψεις κάθε σπιθαμή της πόλης σου και να μάθεις πράγματα που μέχρι χθες αγνοούσες.

Αν νιώσεις τουρίστρια στην πόλη σου, θα δεις ότι είναι πιο εύκολο απ’ όσο νόμιζες να μπεις σε mood διακοπών και όντως να κάνεις πράγματα που θα έκανες στις διακοπές ακόμα και σε μικρή ακτίνα έξω από το σπίτι σου.

Οι συναυλίες κάνουν δειλά τις εμφανίσεις τους. Τα μπαρ έχουν ανοίξει. Οι παραλίες σε περιμένουν… Ενώ κι οι χώροι τέχνης και πολιτισμού έστω και με αυστηρούς κανόνες υγιεινής είναι στη διάθεσή σου για να σου προσφέρουν ξανά ειλικρινείς συγκινήσεις.  Πήγες ή όχι ακόμα στο νέο drive in;

 

 Δοκίμασε κάτι καινούργιο -  Προσπάθησε να βγεις από την comfort zone σου. Έχεις πάει ποτέ για καγιάκ; Πόσο καιρό έχεις να κάνεις ένα βραδινό μπάνιο; Κάλεσε ένα βράδυ τους κολλητούς σου και κάντε ένα ταράτσα στρωματσάδα sleep πάρτι.  Η περιπέτεια δεν βρίσκεται μόνο στην άλλη άκρη του κόσμου – δεν χρειάζεται να μπεις σε τρένα και αεροπλάνα για να τη συναντήσεις. Η περιπέτεια είναι μέσα σου. Ακόμα και το να πάρεις το θάρρος και να ζητήσεις από τον νέο σου συνάδελφο να βγείτε ή να κάνεις συνδρομή στο tinder.

Μάθε για εξέχουσες προσωπικότητες – Και δεν εννοώ από την κλειδαρότρυπα ή από τα κουτσομπολίστικα περιοδικά και τις φωτογραφίες των παπαράτσι. Μιλάω για προσωπικότητες που ξεχώρισαν για το παράδειγμά τους, που έζησαν συναρπαστική ζωή και που είναι παράδειγμα για τους άλλους. Διαβάζοντας βιογραφίες αλλά και ιστορικά μυθιστορήματα που συνδυάζουν τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα και τη λογοτεχνία με τους αληθινούς ανθρώπους ένα μέρος της συγκίνησης που έζησαν εκείνοι περνάει και σε σένα και μπορεί να σε συναρπάσει.

 

 

 

Φτιάξε μια χαλαρή ρουτίνα διακοπών – Ακόμα και αν αργεί ακόμα η άδεια, ή ακόμα κι αν έρθει η άδεια αλλά δεν μπορείς να πας διακοπές μπορείς να κάνεις μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σου και να μπεις πράγματι σε mood διακοπών.

Άλλαξε τη διατροφή σου: για μερικές μέρες δοκίμασε να φτιάξεις συνταγές από κουζίνες του κόσμου.

Χαλάρωσε το βράδυ πίνοντας ένα εξωτικό κοκτέιλ που θα έχεις φτιάξει μόνη σου.

Αγόρασε ή φτιάξε προϊόντα σπα περιποίησης και απόλαυσε μια διαφορετική εμπειρία ομορφιάς στο σπίτι.

Ονειρέψου συνειδητά. Αν ονειρευτείς αυτό που θες και αυτό που εύχεσαι να γίνει ετοιμάζεις τον εαυτό σου να το ζήσει και αν ακόμα δεν τα καταφέρεις θα έχεις ήδη βιώσει ένα κομμάτι της εμπειρίας.

Summer is a state of mind… οπότε φέρ’ το στα μέτρα σου!

 

Διαβάστε επίσης

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ο αετός της χαράς!

Ένα παραμύθι για τον χαρταετό... Καλή Καθαρά Δευτέρα!

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το θέατρο είναι σαν την ορειβασία. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα πέσεις ή θα φτάσεις στην κορυφή» Isabelle Huppert

Στα 71 της, η Isabelle Huppert συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα σοφίας, γοητείας και υποκριτικής

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: όλες οι πολύτιμες συμβουλές για να κοιμάσαι καλά

Όλα τα super tips για να κοιμάσαι σαν πουλάκι και να ξυπνάς με ενέργεια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;