Skip to main content

SINGLES

Το μάθημα-πάθημα: ποτέ ξανά!

Πώς να μην ξανακάνεις τα λάθη των προηγούμενών σου σχέσεων



 

Μπορεί να είναι αγαπημένο σου μότο η φράση του σοφού Μπέκετ: «Προσπάθησες, πέτυχες. Κανένα πρόβλημα. Να προσπαθήσεις ξανά. Να αποτύχεις ξανά. Να αποτύχεις καλύτερα». Μπορεί από παιδί ακούς, κι ελπίζω να το έχεις εμπεδώσει, ότι τα λάθη είναι για να μαθαίνεις. Δεν χρειάζεται λοιπόν να αυτομαστιγώνεσαι όταν κάνεις ένα λάθος. Αρκεί βέβαια να χρησιμοποιείς τα μαθήματα-παθήματα ως πολύτιμο οδηγό για να μπορείς να τα αποφεύγεις στο μέλλον.

Ως προς τις σχέσεις υπάρχουν μάλιστα αρκετές δικαιολογίες αλλά και πραγματικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων πέφτεις σε σφάλματα. Κυρίως το ότι η θεωρία διαφέρει κατά πολύ από την πράξη και το ότι μαθαίνεις βιωματικά. Το θέμα είναι να αξιοποιείς τη γνώση και να αναπτύσσεις μηχανισμούς και αντανακλαστικά ώστε να γίνεσαι καλύτερη στις σχέσεις σου, στην επιλογή τους – ώστε κυρίως να μην καταλήγεις να πληγώνεσαι.

Σεβασμός πάνω απ' όλα

Εάν έχεις εξαπατηθεί στο παρελθόν ή ένιωσες να σε χρησιμοποιούν σε προηγούμενες σχέσεις, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να αρχίσεις να παρουσιάζεις τον εαυτό σου ως το είδος του ατόμου που δεν ανέχεται πλέον αυτήν τη συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να είσαι σκληρή ή αναίσθητη για να δώσεις αυτό το μήνυμα στην ατμόσφαιρα, απλώς πρέπει να φέρεσαι ως γυναίκα που ξέρει την αξία της και έχει την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό προκειμένου να μπορείς να απορρίψεις όποιον δεν βλέπει την αξία αυτή. Κράτησε ψηλά το κεφάλι σου και να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου.

Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου

Μπορεί μια ραγισμένη μετά από έναν χωρισμό να είναι φρίκη, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να βρεις τον εαυτό σου. Μαθαίνεις πολλά μέσω αποτυχημένων σχέσεων για το ποια είσαι, το είδος των ανθρώπων αλλά και για το είδος της αγάπης που πραγματικά θέλεις. Χρησιμοποίησε τον πόνο και τη λύπη σου για να θυμάσαι πάντα το ποια είσαι και το τι θέλεις στη ζωή και από έναν μελλοντικό σύντροφο. Μην παραμελείς τον εαυτό σου και μην υποχωρείς σε πράγματα που είναι σημαντικά για σένα, προκειμένου να είσαι σε θέση να κάνεις μια σχέση να λειτουργεί. Μείνε πιστή στον εαυτό σου και οι σχέσεις σου θα είναι πολύ καλύτερες.

Άφησε το παρελθόν πίσω σου

Μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτείς πάλι ή να είσαι ανοιχτή στο να ερωτευτείς μετά από μια σειρά κακών σχέσεων, αλλά δεν μπορείς να αφήσεις τον πόνο από το παρελθόν σου να καταστρέψει το μέλλον σου, απλώς και μόνο επειδή φοβάσαι να πληγωθείς ξανά. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η επόμενη σχέση θα λειτουργήσει, υπάρχουν πολλά πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σου, αλλά αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Άφησε τα προηγούμενα λάθη να σε καθοδηγήσουν στις μελλοντικές σου σχέσεις.

Μείνε μακριά από τον τύπο αντρών που δεν σου ταιριάζουν

Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, επειδή δεν θέλεις να διαγράψεις κάποιον αυτόματα απλώς και μόνο επειδή έχει παρόμοιες ιδιότητες με κάποιον από το παρελθόν σου, αλλά, θα πρέπει να μπορείς να προβλέπεις ή να διακρίνεις κάποια προβληματικά μοτίβα που σε άλλες σχέσεις υπήρξαν η αιτία για να πληγωθείς.

Μην αγνοείς τις «κόκκινες σημαίες»

Με την εμπειρία σου στις σχέσεις, θα αρχίσεις να αναπτύσσεις την ικανότητα να εντοπίζεις τις κόκκινες σημαίες από νωρίς. Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια και μην αφήνεις τον εαυτό σου να υποχωρεί σε πράγματα που σε ενοχλούν μόνο και μόνο επειδή θέλεις να λειτουργήσει η σχέση. Αυτά τα πράγματα δεν θα φύγουν από μόνα τους και η αποφυγή της αντιμετώπισής τους απλώς θα κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη.​

Να έχεις σαφή όρια και να μην αφήνεις να παραβιάζονται

Οι επιτυχημένες σχέσεις ενηλίκων βασίζονται σε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό. Όταν εσύ και ο σύντροφός σου αναπτύσσετε μια διαφωνία σε κάτι, μην το βάζεις κάτω από το χαλί, μην αφήνεις τις απογοητεύσεις σου να συσσωρεύονται και να προκαλούν δυσαρέσκεια. Αντιμετωπίστε το ζήτημα εξ αρχής επικοινωνώντας μεταξύ σας και σεβόμενοι ο ένας τα συναισθήματα και τις απόψεις του άλλου. Μπορείς κάλλιστα να έχεις μια υπέροχη και ευτυχισμένη σχέση που να εμπεριέχει και διαφωνίες, είναι όλα σχετικά με τον τρόπο που το χειρίζεσαι.

Κάνε εξάσκηση στη γλώσσα της αγάπης σου

Ο καθένας έχει μια διαφορετική γλώσσα αγάπης που του αρέσει να χρησιμοποιεί περισσότερο και μόλις γνωρίσεις καλύτερα τον σύντροφό σου, θα αρχίσεις να μαθαίνεις ποια είναι η δική του γλώσσα αγάπης και έτσι θα καταλαβαίνεις αν ικανοποιείς πραγματικά όλες τις ανάγκες του. Πρέπει επίσης να μάθει κι εκείνος τη δική σου γλώσσα αγάπης – με αυτόν τον τρόπο και οι δύο θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τη σχέση σας. Όσο περισσότερα μαθαίνετε για τον τρόπο που δίνετε και λαμβάνετε αγάπη και οι δύο, τόσο περισσότερο θα αισθάνεστε συνδεδεμένοι και συγχρονισμένοι ως ζευγάρι.

Η αγάπη πρέπει να γεμίζει την καρδιά σου (και να σε ικανοποιεί)

Το σωστό άτομο για σένα θα δεχθεί όλη την αγάπη που θα του προσφέρεις με ανοιχτή καρδιά και εκφράζοντάς σου ευγνωμοσύνη. Μπορεί να νιώσεις σαν να πρέπει να καταπιεστείς ή να περιορίσεις την αγάπη ή τον ενθουσιασμό σου εξαιτίας από άσχημες εμπειρίες προηγούμενων σχέσεων. Όποια και αν είναι η περίπτωση εξαιτίας της οποίας πληγώθηκες στο παρελθόν, σε όλες τις μελλοντικές σου σχέσεις, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και να αφήνεις την καρδιά σου να αγαπάει με τον τρόπο που θέλει να αγαπάς.

Μάθε να εκφράζεσαι ελεύθερα

Μερικές φορές στις σχέσεις, ειδικά όταν είναι νέες, μπορεί να είναι τρομακτικό ή δύσκολο να εκφράσεις τις απογοητεύσεις και τις απόψεις σου για ορισμένα θέματα. Το να είσαι ανοιχτή και να μιλάς με τον σύντροφό σου για όλα όσα απασχολούν την καρδιά και το μυαλό σου είναι σημαντικό και αν δεν μπορείς να επικοινωνήσεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου, μπορεί να προκαλέσεις προβλήματα στη σχέση σου. Μπορεί να δημιουργηθεί δυσαρέσκεια ή μπορεί να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο σας. Μην αφήσεις τον φόβο να επηρεάσει την ειλικρίνειά σου με τον σύντροφό σου και φρόντιζε να μιλάς ελεύθερα και να έχεις το θάρρος της γνώμης σου.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;