Skip to main content

SINGLES

Οι κόκκινες σημαίες που σε κάνουν να φεύγεις μακριά από μια σχέση

Γιατί όσο νωρίτερα φύγεις, τόσο μικρότερες θα είναι οι ψυχικές (και οι σωματικές) σου απώλειεςΣε μια πρόσφατη έρευνα οι μελετητές προσπάθησαν να χωρίσουν σε κατηγορίες και να βρουν τις πιο συνηθισμένες αιτίες χωρισμού σε ήδη ζευγάρια ή σε άτομα που είχαν μπει σε διαδικασία γνωριμίας, προκειμένου να δουν τι ενώνει και τι κρατάει μακριά δύο ερωτικούς συντρόφους.

Pixel

Τα ετερώνυμα λένε συνήθως ότι έλκονται. Τι είναι αυτό όμως που πράγματι σε έλκει αρχικά σε ένα φλερτ και σε έναν υποψήφιο ερωτικό σύντροφο. Και κυρίως ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που όταν τα εντοπίσεις ή τα ανακαλύψεις θα σε κάνουν να εξαφανιστείς…

Ανάμεσα λοιπόν στις κορυφαίες αιτίες απομάκρυνσης και διαφωνίας ήταν η κακή υγιεινή, το να είναι κάποιος τεμπέλης ή βαρετός. Εξίσου προβληματικό θεωρούνταν να είναι ο άλλος κολλημένος πάνω στον άλλον και να ‘χει πολλές ανάγκες. Οι σχέσεις εξ αποστάσεως επίσης ήταν ψηλά στη λίστα με τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούσε μια σχέση ή δεν κυλούσε για πολύ. Οι ερωτικές επιδόσεις σαφώς και συμμετείχαν σε περίοπτη θέση στην ίδια λίστα. Παρομοίως, η έλλειψη χιούμορ ή η διαφορετική αίσθηση του χιούμορ αναδείχθηκε σε σημαντικό παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη μιας σχέσης.


Στην αρχική έρευνα με τα παραπάνω αποτελέσματα πήραν μέρος άτομα από 18 έως 68 ετών. Στη συνέχεια εξειδίκευσαν τη μελέτη σε 295 φοιτητές, από τους οποίους ζητήθηκε να βάλουν σε σειρά προτεραιότητας μια λίστα με 49 επιλογές αιτιών χωρισμού. Οι περισσότερες επιλογές ήταν παρόμοιες με του γενικού πληθυσμού που είχε πάρει μέρος και στην αρχική έρευνα, όμως στη δέκατη θέση μια ένα κατηγορία έκανε αισθητή την εμφάνισή της: το να είναι κάποιος είτε «φανατισμένος» είτε «ρατσιστής».

Ειδικά στις νεαρές και μορφωμένες ηλικίες οι πολιτικές απόψεις αρχίζουν να καθορίζουν τον βαθμό συμβατότητας. Κι ακόμα και αν δεν γίνονται αρχικά ορατές στο προφίλ κάποιου στα κοινωνικά μέσα που χρησιμοποιεί ή στις φωτογραφίες που έχει επιλέξει να δημοσιεύσει σε μια εφαρμογή γνωριμιών όταν αρχίσεις να μιλάς μαζί του αργά ή γρήγορα θα κάνουν σθεναρή την παρουσίας τους, στα λόγια και τις πράξεις του συνομιλητή σου.

https://www.instagram.com/p/B6_dPoYBUuI/

Αν και ήδη από το προφίλ κάποιου και τις αναρτήσεις του μπορείς να καταλάβεις πολλά για τη φιλοσοφία, τις απόψεις και τη στάση ζωής του. Από το αν έκανε το εμβόλιο, από το αν πιστεύει στον κορωνοϊό, από το αν νομίζει ότι η κλιματική αλλαγή είναι συνωμοσία, μέχρι το ότι δεν υφίσταται πατριαρχία στις μέρες μας.  
Μπορεί το τι ψηφίζει ο άλλος να μην είναι το πρώτο πράγμα που παίζει στις ερωτήσεις των πρώτων συναντήσεων ή συνομιλιών ανάμεσα σε δύο υποψηφίους ερωτικούς συντρόφους, ωστόσο η κοσμοθεωρίας σας και οι αντιλήψεις που πιστεύετε και κουβαλάτε έχουν πολιτική υπόσταση κι είναι ζήτημα χρόνου να τεθούν στο τραπέζι. Από τον τρόπο που αρέσει σε κάποιον να κάνει διακοπές –μια που έχουμε και καλοκαιράκι– από το αν προτιμάει το ελεύθερο κάμπινγκ, αν του αρέσει να γυρίζει τα μουσεία μέχρι το να αράζει σε κοσμοπολίτικα θέρετρα, ακόμα κι αυτές οι λεπτομέρειες σχετίζονται με τον χαρακτήρα και τη γενικότερη ψυχοσύνθεσή του κι όλα έχουν και μια πολιτική χροιά.

https://www.instagram.com/p/CRRk-lFM_yl/

Με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες να επηρεάζουν κατά πολύ τον τρόπο ζωής των millennials το τι απόψεις θα έχει ο ερωτικός σου σύντροφος τείνει να γίνει ένας μείζων παράγοντας για την τελική σου επιλογή. Αν πριν λίγα χρόνια τα πολιτικά μπορεί να έπαιζαν τον ίδιο ρόλο με το τι ομάδα είναι ο άλλος… και ουσιαστικά δηλαδή δεν θα είχε και τόση σημασία, πλέον όταν κρίσιμες αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου έχουν πολιτικό χαρακτήρα δεν μπορούν να σε αφήσουν ανεπηρέαστη αν η σχέση σου βρίσκεται στην αντίθετη όχθη.

Όσο ιδανικός και τέλειος και να σου παρουσιάζεται κάποιος στην αρχή, ο τρόπος που παίρνει θέση για τον μεγάλο περίπατο, η θέση του για τη δίκη του Φύσσα, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, το πώς δηλαδή βιώνει τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι καίρια ζητήματα που θα επηρεάσουν τον κοινό κώδικα επικοινωνίας σας αλλά και το κατά πόσο βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος.

https://www.instagram.com/p/CK1lTE-LHq7/

Και φτάνουμε στο πιο κρίσιμο κι εντελώς νεοσύστατο λόγο που επηρεάζει την ευόδωση ενός φλερτ και παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην έκβαση μιας ερωτικής σχέσης… Το πώς ο κορωνοϊός κι η μετά την καραντίνα (αλλά και κατά τη διάρκειά της) πραγματικότητα επηρεάζει ή επηρέασε τη συμπεριφορά του άλλου. Σεβάστηκε την καραντίνα; Συναντούσε τους δικούς του ή τους φίλους κατά τη διάρκεια του lockdown. Φοράει κανονικά τη μάσκα ή διακοσμητικά στο πιγούνι; Χρησιμοποιεί αντισηπτικό; Κρατάει αποστάσεις; Ή θεωρεί ότι ο κορωνοϊός είναι μια συνωμοσία κι όλα «αυτά» είναι ψέματα…​


Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή οι περισσότερες γυναίκες στον κόσμο, με την πανδημία ακόμα να βρίσκεται σε κρίση, αισθάνονται πιο ασφαλείς να φλερτάρουν και να «γνωρίζουν» κόσμο εικονικά, από την ασφάλεια της οθόνης και του πληκτρολογίου τους, παρά να συναντήσουν τον άλλον από κοντά ή να βρεθούν σε ένα μπαρ. Το κατά πόσο ο άλλος παίρνει στα σοβαρά την πανδημία και τους κινδύνους της και το κατά πόσο συμπεριφέρεται ώριμα και με κοινωνική και ατομική ευθύνη είναι κάτι που περισσότερο από ποτέ γίνεται είτε αιτία έλξης είτε σημαντικός λόγος χωρισμού. Αν κάποτε έκρινες τον άλλον από το αν θα έπλενε τα χέρια του στην τουαλέτα… και το πώς θα διαχειριζόταν στο τέλος του ραντεβού τον λογαριασμό, τώρα βγάζεις τα συμπεράσματά σου από το αν θα κρατήσει τις σωστές αποστάσεις και από το αν είναι υπέρ ή όχι της χρήσης μάσκας σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους.

Κι αν οι διαφορετικές απόψεις και οι αντιθέσεις λένε ότι είναι το spicy ingredient  σε μια σχέση, αν ένας από τους δύο χρησιμοποιεί μόνο αλάτι και ο άλλος μόνο πιπέρι, είναι μάλλον μια σχέση που δεν μπορεί να οδηγήσει για πολύ σε μια ευτυχισμένη και με διάρκεια συνύπαρξη…

https://www.instagram.com/p/CQ0yrncMkpc/

Άκου τώρα: Τον κώδικα αξιών σου  να μην τον διαπραγματεύεσαι και τον σπας για κανέναν! Έχοντας σαφείς αξίες στις οποίες βασίζεσαι για  να ζήσεις, μπορείς  να κάνεις και τις  πιο δύσκολες αποφάσεις ευκολότερες!

Κι ως προς τη θλιβερή επικαιρότητα και τη δυσάρεστη πραγματικότητα που βιώνουμε, μόλις αντιληφθείς σημάδια κακοποιητικής σχέσης, ελέγχου, καταδυνάστευσης, υπερβολικής ζήλιας, παρατηρήσεων επικριτικών ως προς τις επιλογές και τη συμπεριφορά σου, μην μπεις καν στη διαδικασία εξήγησης, ή στον κόπο να απολογηθείς, ή στην προσπάθεια να δώσεις δικαιολογίες – μην κάνεις καμία συζήτηση και κανέναν συμβιβασμό. Φύγε αμέσως, γιατί πλέον δεν περισσεύει καμιά μας.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Αναλύοντας το ψυχολογικό προφίλ του έρωτα

Ανακάλυψε δέκα ψυχολογικούς λόγους που σε κάνουν να ερωτεύεσαι κάποιον

SINGLES

Μήπως ο πρώην σου προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σου στα social

Πώς να καταλάβεις ότι ο πρώην σου σου «στέλνει» μήνυμα στα social media, ενώ δεν τολμάει να κάνει κίνηση

SINGLES

Τα «ναι» και τα «όχι» του πρώτου ραντεβού, σύμφωνα με μια ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου

Οι πρώτες εντυπώσεις συχνά προβλέπουν εάν ένα πρώτο ραντεβού θα φέρει και δεύτερο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 23 έως 30/6

Περάστε όμορφες ώρες με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου

CELEBS

Σήλια Κριθαριώτη: Στην έκθεση της Ναόμι Κάμπελ με τον σύζυγό της

Ο χορός της σχεδιάστριας με το top model στο after party