Skip to main content

SINGLES

Γιατί να κόψεις την γκρίνια και πώς να σταματήσεις να χάνεις τζάμπα ενέργεια

Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου (και στους άλλους) που θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή και την καθημερινότητά σου



Σε μερικές χώρες στο λεξιλόγιο τους δεν υπάρχει καν λέξη για την γκρίνια – και όταν υπάρχει συνήθως αναφέρεται στην παιδική ηλικία και στη συμπεριφορά κατά την οποία τα παιδιά διαμαρτύρονται για κάτι ή είναι ο τρόπος τους για να δηλώσουν κούραση, δυσαρέσκεια όταν ακόμα δεν έχουν τα σωστά εργαλεία και μέσα για να εκφραστούν. Στην ενηλικίωση ωστόσο η γκρίνια –ειδικά η συνεχής και επαναλαμβανόμενη– δεν είναι απλώς κάτι ανούσιο και ενοχλητικό αλλά μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό εμπόδιο για μια ικανοποιημένη ζωή αλλά και μια επιτυχή διάδραση με τον εαυτό σου και τους άλλους.

Αν γενικά η γκρίνια υπάρχει στο DNA μας ως λαός, η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να μας έχει κάνει πιο γκρινιάρηδες από ποτέ. Και μπορεί όντως να έχεις μερικούς καλούς λόγους για να γκρινιάξεις, έχεις σκεφτεί αν η στάση αυτή σου προσφέρει κάτι εκτός από χάσιμο ενέργειας και πολύτιμου χρόνου;  

Πλέον ακόμα και μια απλή ερώτηση του στιλ «τι κάνεις» «πώς είσαι» «πώς ήταν η μέρα σου» μπορεί να πυροδοτήσει σε μια συζήτηση ένα ρεσιτάλ γκρίνιας για όλα τα κακώς κείμενα που βιώνεις αυτή τη στιγμή.

Γιατί όμως δείχνουμε τόσο έτοιμοι να γκρινιάξουμε; Θα μπορούσαν να υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Το ένα είναι ότι λαχταρούμε τη σύνδεση και το άλλο είναι ότι θέλουμε να μας εκτιμούν ή να μας θαυμάζουν. Και τα δύο αφορούν το ότι αναζητάμε προσοχή.

 gkriniaa

Λαχτάρα για σύνδεση

Η λαχτάρα για σύνδεση δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Φαίνεται πολύ έγκυρος λόγος για το πότε μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με κάποιον άλλο. Μας δίνει την αίσθηση του ανήκειν και μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι στον κόσμο καθώς θέλουμε οι άλλοι να «νιώσουν τον πόνο μας», να μοιραστούν τα πάνω και τα κάτω μας και να αναγνωρίσουν τις προσπάθειές μας. Όταν είμαστε πεσμένοι, τα παρηγορητικά λόγια από κάποιον που νοιάζεται μπορεί να προσφέρουν μια απαλή, ασφαλή προσγείωση.

Αλλά δυστυχώς, η γκρίνια μπορεί τελικά να γίνει συνήθεια μακροπρόθεσμα. Η φυσική μας επιθυμία για σύνδεση συχνά μας οδηγεί σε λανθασμένες υποθέσεις για το πώς αντιδρούν οι άλλοι όταν ακούνε για τα προβλήματά μας.

Η συνεχής ανάγκη μας για θαυμασμό

Πιστεύουμε (λανθασμένα) ότι αν οι άλλοι κατάλαβαν πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας, θα μας σέβονται και θα μας θαυμάζουν. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Λέγοντας στους ανθρώπους πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας προκαλεί οίκτο και συμπάθεια στην καλύτερη περίπτωση και πλήξη και περιφρόνηση στη χειρότερη.

Τι σας έρχεται στο μυαλό, για παράδειγμα, εάν κάποιος αρχίσει να διαμαρτύρεται για το παράφορα χρονοδιάγραμμα και την εξάντλησή του; Σκέφτεστε ποτέ τον εαυτό σας: «Θαυμάζω πραγματικά αυτό το άτομο;» Πιθανότατα, σκέφτεστε τον εαυτό σας: «Αυτό ακούγεται απαίσιο. Χαίρομαι που δεν έχω τη ζωή του». Ή μπορεί να προκαλέσει και απάντηση εντελώς αντίθετη από την αναμενόμενη «Νομίζεις ότι έχεις τρελό πρόγραμμα; Επίτρεψέ μου να σου πω για τα δικό μου».

Και ξαφνικά η γκρίνια γίνεται ένας αγώνας προς τα κάτω που δεν θέλεις να κερδίσεις.

 gkriniab

Βρες τις διαφορές

Ας μιλήσουμε λοιπόν για την πρωταρχική διαφορά μεταξύ του να μοιραστούμε τα προβλήματά μας και της γκρίνιας; Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: ποιο είναι το κοινό σας και ποια θα είναι η πιθανή απάντησή τους.

Το πρώτο σενάριο είναι όταν βλέπουμε έναν διευθύνοντα σύμβουλο να διαμαρτύρεται δημόσια για τις συνθήκες της αγοράς ή τους κυβερνητικούς κανονισμούς και προκαλεί αμηχανία στους εργαζομένους. Οι άνθρωποι μπορεί να λυπούνται για το αφεντικό τους, αλλά ο οίκτος δεν αποτελεί ούτε κίνητρο επιτυχίας ούτε αφορμή για παραγωγικότητα – ούτε ανεβάζει το ηθικό.

Το σενάριο νούμερο δύο είναι όταν παραπονιόμαστε για τους συναδέλφους, το αφεντικό, τα παιδιά ή τον σύζυγό μας στους φίλους και τους συγγενείς μας. Οι άνθρωποι είναι απίθανο να ανταποκριθούν με τρόπο που να μας ωφελεί. Επειδή η γκρίνια σε ένα ακατάλληλο ακροατήριο απευθύνεται σε συμπάθεια και οίκτο, «Λυπήσου με γιατί είμαι θύμα που δεν έχω τη δύναμη να επηρεάσω τις περιστάσεις της ζωής μου».

Αν θέλετε να σταματήσετε να γκρινιάζουν άλλοι άνθρωποι, πρέπει πρώτα να σταματήσετε να γκρινιάζετε οι ίδιοι. Σταματήστε να εμπλέκεστε και να ενθαρρύνετε σε συζητήσεις ανακύκλωσης γκρίνιας. Για να αποφύγετε την γκρίνια, κάντε αυτήν την απλή ερώτηση: Τι θα κάνεις λοιπόν γι' αυτό; Ή ποια είναι τα σχέδιά σου για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;»

gkriniad

Ξεκινήστε από τον εαυτό σας. Κάνε εξάσκηση αυτή τη θετική αντιμετώπιση ξεκινώντας από τον εαυτό σας. Σας μεταφέρει από τη λειτουργία γκρίνιας στη λειτουργία επίλυσης προβλημάτων.

Η γκρίνια είναι τρόπος ζωής για πολλούς, οπότε μην απορροφηθείτε στην ενέργειά τους. Να είστε ευγενικοί και να του δίνετε λίγα λεπτά υποστηρικτικής ακρόασης και στη συνέχεια να ρωτήσετε – «Τι θα κάνετε για αυτό;».

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μεταφερθεί σε μια κοινωνία χρόνιας γκρίνιας. Έχουμε περισσότερα «πράγματα», περισσότερη φαινομενική ελευθερία και περισσότερες επιλογές από ποτέ - ωστόσο γκρινιάζουμε, γκρινιάζουμε και γκρινιάζουμε περισσότερο. Αμφιβάλλουμε για ασήμαντα θέματα όπως η λήψη του iPhone μας, η κακή σύνδεση Wi-Fi, η κίνηση και το πόσο μας αρέσει η δουλειά μας.

Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τη γκρίνια σχεδόν καθώς τους αρέσει να μην κάνουν τίποτα γι' αυτό. Θυμηθείτε, η γκρίνια θα σας κάνει να νιώσετε άθλια. Είναι ένα παραπλανητικό μικρό τράνταγμα που εξαντλεί τη λάμψη και το φως από την ψυχή σας. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτό.

gkriniac

Πώς να κόψεις την γκρίνια;

  • Να θυμάσαι ότι δεν σου προσφέρει κάτι
  • Χρησιμοποίησε τον χρόνο της γκρίνιας για να βρεις λύσει σε όσα σε κάνουν να γκρινιάζεις
  • Σημείωσε και κατέγραψε σε συνθήκες ηρεμίας τους λόγους που σε κάνουν να γκρινιάζεις και δες πόσους από αυτούς μπορείς να αλλάξεις – μετά φτιάξε ένα σχέδιο για το πώς θα το πετύχεις – ό,τι δεν μπορείς να το αλλάξεις, άρχισε να το αποδέχεσαι
  • Εκπαίδευσε τον εαυτό σου στην υπομονή και την εσωτερική ισορροπία – όταν είσαι μέσα σου καλά, βρίσκεις λιγότερους λόγους για γκρίνια
  • Άρχισε να εστιάζεις σε όσα σε κάνουν χαρούμενη
  • Η ζωή είναι πολύ μικρή και η γκρίνια την κάνει ακόμα μικρότερη και πολύ πιο μίζερη – πάντα θα υπάρχουν λόγοι δυσαρέσκειας, προτιμάς να τους αλλάξεις ή απλώς να επιτείνεις την κακή τους επίδραση πάνω σου
  • Άρχισε να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου και να σου προσφέρεις όσα έχεις ανάγκη – μπορεί να μην είναι εφικτό να αλλάξεις όλα όσα σε ενοχλούν αλλά μπορείς να αλλάξεις τη στάση σου
  • Η συνεχόμενη γκρίνια μπορεί να σου δημιουργήσει από αισθήματα θλίψης, παραίτησης μέχρι αυτολύπηση – αν δεις και δεν καταφέρνεις να το αλλάξεις αυτό, ζήτα επαγγελματική βοήθεια. Μερικές φορές η σωστή καθοδήγηση είναι απλώς το μόνο που χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης

SINGLES

«Ταμπέλες» και δεδομένα που δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε να σας καθορίζουν

Το ποιος είστε δεν έχει να κάνει με νούμερα, ιδιότητες ή επιτεύγματα

SINGLES

7 βασικές συμβουλές ώστε το dating να οδηγήσει σε σχέση

Το να μπεις σε μια σχέση δεν είναι θέμα τύχης. Είναι θέμα ικανότητας.

SINGLES

11 διακριτικά σημάδια ότι είστε πιο θυμωμένοι από όσο νομίζετε

Πώς να καταλάβετε ότι ο θυμός σας επηρεάζει περισσότερο απ’ ό,τι αντέχετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;