Skip to main content

SINGLES

Solo dating: Γιατί η επιλογή της μοναξιάς είναι η επόμενη μεγάλη τάση ευεξίας

Το ένα, στην πραγματικότητα, δεν είναι ο πιο μοναχικός αριθμός



Οι ρομαντικές προοπτικές μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, αλλά η σχέση σας με τον εαυτό σας είναι για πάντα. Γιατί να τον αγαπάμε λιγότερο από άλλες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις; Εκεί μπαίνει η έννοια του solo dating, εδώ όπως το διαβάσαμε σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, με επιστημονικά επιχειρήματα, στο Glamour.

Το solo dating, γνωστό και ως αυτό-ραντεβού», αγκαλιάζει τη ζωή χωρίς συν ένα, και επομένως, χωρίς εξωτερική επικύρωση. Το όλο θέμα είναι να σταματήσεις να περιμένεις κάποιον να έρθει μαζί σου και να κάνεις ό,τι θέλεις ούτως ή άλλως και να ξεκινήσεις αυτή τη «ρομαντική» ή αλλιώς διασκεδαστική δραστηριότητα που συνήθως προορίζεται για παραδοσιακά ραντεβού ή ομαδικές συναντήσεις. Σκεφτείτε: δείπνο και μια ταινία, μουσικά φεστιβάλ, μπόουλινγκ ή τραγούδι καραόκε.

«Οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τη σημασία του να επενδύουν στη σχέση τους με τον εαυτό τους και να δοκιμάζουν δραστηριότητες που θέλουν να βιώσουν αντί να τις βάζουν σε αναμονή περιμένοντας να έρθει ένας σύντροφος», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Roxy Zarrabi. «Επιπλέον, είναι εύκολο να καεί κανείς με τα σύγχρονα ραντεβού και πολλοί άνθρωποι κάνουν διαλείμματα από τις εφαρμογές γνωριμιών επειδή παρατηρούν πώς επηρεάζει τη διάθεσή τους και θέλουν να περνούν χρόνο πιο συνειδητά».

Το να περνάς χρόνο μόνος δεν είναι μια νέα ιδέα, προφανώς, αλλά το να αφήσουμε να φύγουμε από την ιδέα ότι χρειαζόμαστε άλλους ανθρώπους για να κάνουμε τα πράγματα που θέλουμε μπορεί να είναι μια μορφή ευεξίας και φροντίδας του εαυτού μας στον σημερινό ξέφρενο κόσμο. «Χρησιμοποιούμε τα ραντεβού για να γνωρίσουμε κάποιον και να χτίσουμε μια σχέση μαζί του. Με το solo dating, γνωρίζεις τον εαυτό σου και εμβαθύνεις τη σχέση με τον εαυτό σου», ισχυρίζεται η ψυχολόγος Jenna Brownfield. «Μπορεί να περιλαμβάνει το να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου όπως θα συμπεριφερόσουν σε κάποιον με τον οποίο βγαίνεις ραντεβού: να αφιερώνεις απερίσπαστη προσοχή στον εαυτό σου, να είσαι περίεργος για τον εαυτό σου, να σχεδιάζεις διασκεδαστικές δραστηριότητες ή να πηγαίνεις σε απολαυστικά εστιατόρια ή καφετέριες».

Ακούγεται αρκετά εύκολο και διασκεδαστικό, σωστά; Οι δημιουργοί περιεχομένου φαίνεται να το σκέφτονται: Εκατοντάδες TikTok και Redditor εξιστορούν τις μοναχικές τους περιπέτειες στο διαδίκτυο, ενθαρρύνοντας άλλους να κάνουν το ίδιο για χάρη της ευημερίας τους. Τη στιγμή της γραφής, σχετικοί όροι αναζήτησης όπως «μοναδικές γνωριμίες», «ραντεβού μόνος σου», «ραντεβού μόνος μου» και «ιδέες για solo dating» έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές και ακόμη και έχουν πυροδοτήσει επακόλουθες συζητήσεις στο Reddit σχετικά με το εάν το solo dating είναι « λυπηρό, «μπερδεμένο», «ενδυναμωτικό» ή κάτι εντελώς άλλο.

Όταν τα πάντα, από το πρωινό σας μέχρι τη ρουτίνα ετοιμασίας σας μπορούν να τεκμηριωθούν στο διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, η αποσύνδεση από την πρίζα για να κάνετε κάτι εντελώς για τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος, είναι εντελώς λυτρωτικό. «Η τρέχουσα ψηφιακή εποχή και η κουλτούρα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας αφήνουν ελάχιστη ιδιωτικότητα», επισημαίνει η Brownfield. «Το solo dating είναι ένας τρόπος για να ανακτήσετε μια ιδιωτική ζωή, κάτι που είναι μόνο για εσάς, έξω από τα μάτια και τις κρίσεις των άλλων».

Είναι επίσης εύκολο να χαθούμε καλλιεργώντας μια εικόνα στο διαδίκτυο και ακόμη και να χάσουμε τον πραγματικό μας εαυτό στη διαδικασία, προσθέτει η Lynn Zakeri, LCSW, κοινωνική λειτουργός και θεραπεύτρια. «Το solo dating μπορεί να μας αναγκάσει να ξαναγίνουμε αληθινοί. Δεν είμαστε εικόνα ή περσόνα».

Αυτό ισχύει εξίσου για το IRL, καθώς μερικές φορές χρειαζόμαστε μια υπενθύμιση ότι δεν υπάρχουμε μόνο σε σχέση με –και για– άλλα άτομα. Για παράδειγμα: Είστε κάποιος που πρέπει πάντα να ζητάτε συμβουλές πριν πάρετε μια απόφαση; Το solo dating μπορεί να σας βοηθήσει να ξεμάθετε αυτή τη συμπεριφορά. «Όλοι ωφελούμαστε από την επικύρωση και δεν είναι ασυνήθιστο να την επιδιώκουμε. Ωστόσο, η αναζήτηση εξωτερικής επικύρωσης μπορεί να γίνει πρόβλημα όταν δεν μπορείτε να παρέχετε στον εαυτό σας οποιαδήποτε εσωτερική επικύρωση», τονίζει η Zarrabi και η Zakeri συμφωνεί.

«Πολλοί έχουν κλίση στο να ευχαριστούν τους άλλους λέγοντας συχνά “Δεν με νοιάζει, εσύ διάλεξε! Ό,τι θέλεις είναι μια χαρά για μένα!” – το solo dating προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά και μας ενθαρρύνει να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας», εξηγεί η Zakeri. Αλλά δεν είναι μόνο να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας. «Υπάρχει αυτοσυμπόνια, αλλά υπάρχει επίσης το να σου αρέσει πραγματικά και να απολαμβάνεις χρόνο με τον εαυτό σου», διευκρινίζει. «Με solo dating, γνωρίζεις τον εαυτό σου βαθύτερα και αλλάζεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου».

Τέλος, το solo dating μας επιτρέπει να δούμε ότι οι δραστηριότητες που συνήθως θεωρούμε «κοινόχρηστες» δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται ως τέτοιες. «Μπορείτε να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες μόνοι σας, είτε αφορά το να πάτε σε μια ταινία, να γευματίσετε έξω ή να πάτε σε ένα μουσείο. Το solo dating σάς επιτρέπει να ανακτήσετε ευχάριστες δραστηριότητες στη ζωή σας, αντί να θεωρούνται μόνο ως κοινές δραστηριότητες» υπερθεματίζει η Brownfield.

Τα πλεονεκτήματα του σόλο ραντεβού είναι ατελείωτα, συνεχίζει. «Μπορείτε να κάνετε κάτι ευχάριστο χωρίς αυτό να εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των άλλων. Γνωρίζετε περισσότερα για τον εαυτό σας. Μαθαίνετε τι πράγματα σας αρέσουν ή δεν σας αρέσουν χωρίς την κοινωνική πίεση των απόψεων των άλλων και χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε κάποιον».

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους άντρες Λέοντες

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και με ποια ζώδια ταιριάζει καλύτερα

SINGLES

Μπορεί μια νέα αγάπη να θεραπεύσει το παρελθόν;

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να στοιχειώσει άτομα που υποφέρουν από τη θλίψη της απώλειας της σχέσης.

SINGLES

3 τρόποι για να αποφύγετε την υπερβολική «αυτό-αποκάλυψη» στο πρώτο ραντεβού

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μην ειπωθούν, ειδικά στο πρώτο ραντεβού.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral