Skip to main content

SINGLES

10 πράγματα που λένε οι ναρκισσιστές για να σας χειραγωγήσουν και να σας ελέγξουν

Σε ποιες φράσεις να έχετε τον νου σας για να μην πέσετε στις παγίδες ενός ναρκισσιστή



Οι ναρκισσιστές βγαίνουν μόνο μαζί σας για να μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν από εσάς, είτε πρόκειται για χρήματα, προσοχή ή έπαινο. Είναι κορυφαίοι χειριστές, βρίσκουν τρόπους να βγαίνουν πάντα στην κορυφή και να σας αφήνουν στη βρωμιά. Προτού ερωτευτείτε έναν ναρκισσιστή, νομίζοντας ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς, προστατέψτε τον εαυτό σας προσέχοντας αυτά τα 10 κοινά πράγματα που λένε για να ασκήσουν εξουσία πάνω σας.

 «Κάνεις πολύ κακό για το τίποτα».

Ένας νάρκισσος θα σας το πει αυτό για να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε δραματικοί ή ότι αντιδράτε υπερβολικά σε μια κατάσταση. Είναι ένας ύπουλος τρόπος για να απορρίψουν και να ελαχιστοποιήσουν τα συναισθήματά σας. Λειτουργεί τόσο καλά γιατί σας κάνει να αμφιβάλλετε για τις απαντήσεις και τις αντιδράσεις σας. Οι ναρκισσιστές συνήθως χρησιμοποιούν αυτό το είδος φράσης όταν τους αντιμετωπίζετε για κάτι που έκαναν για να σας βλάψουν. Τους δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσουν την εξουσία στην κατάσταση ακυρώνοντας την προοπτική σας.

«Είσαι πολύ ευαίσθητη».

Είναι σύνηθες οι ναρκισσιστές να σας υποτιμούν και να σας μειώνουν, όπως να σας λένε ότι είστε πολύ «δραματική» ή «ευαίσθητη». Πάντα σας επικρίνουν έτσι ώστε να έχετε χαμηλή αυτοπεποίθηση. Θέλουν να νιώθετε ότι οι απόψεις και τα συναισθήματά σας δεν έχουν σημασία, έτσι τα καταπιέζετε. Με το να σας λένε ότι είστε «υπερβολικά ευαίσθητοι», σας κάνουν να αισθάνεστε παράλογοι ή ανόητοι, οπότε αρχίζετε να βασίζεστε σε αυτούς ως προς την ορθή κρίση ή τη λογική φωνή στη σχέση.

«Ποτέ δεν το είπα αυτό».

Είναι σύνηθες για τους ναρκισσιστές να χρησιμοποιούν τακτικές gaslighting για να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη μνήμη και την αντίληψή σας. Το κάνουν αυτό με φράσεις όπως: «Δεν το είπα ποτέ αυτό». Για παράδειγμα, αν συμφωνήσατε και οι δύο να πάτε στην Ιταλία για διακοπές, πιο κοντά στη στιγμή που ο ναρκισσιστής θα μπορούσε να πει: «Δεν το είπα ποτέ αυτό» ή «Δεν συμφώνησα ποτέ σε αυτό». Θέλουν να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, ώστε να καταφέρουν να ξεπεράσουν την αυτοεκτίμησή σας. Τους αρέσει να παίζουν με τα συναισθήματά σας για να σας κρατούν σε κατάσταση σύγχυσης.

«Φαντάζεσαι πράγματα».

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ένας νάρκισσος θα σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας είναι χρησιμοποιώντας μια φράση όπως, «Φαντάζεστε πράγματα» ή «αυτό το φαντάστηκες». Αυτό χρησιμεύει για να δημιουργήσει σύγχυση και να σας κάνει να αισθάνεστε εκτός ισορροπίας, ώστε να εμπιστεύεστε την κρίση τους και όχι τη δική σας. Είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω σας. Αν σας λένε αυτή τη φράση αρκετά, θα αρχίσετε να μαντεύετε ξανά τι σκέφτεστε ή αισθάνεστε, δίνοντάς τους ουσιαστικά δύναμη.

«Όλοι συμφωνούν μαζί μου».

Για να σας κάνει να αισθάνεστε ότι οι απόψεις σας είναι άχρηστες και ότι οι δικές τους είναι πάντα σωστές, ένας ναρκισσιστής θα χρησιμοποιήσει μια τακτική γνωστή ως τριγωνοποίηση. Αυτό συμβαίνει όταν φέρνουν άλλους ανθρώπους στη συζήτηση ή τη διαμάχη σας, ώστε να αισθάνεστε ότι εκείνοι είναι περισσότεροι. Μπορεί να πουν, «Όλοι συμφωνούν μαζί μου ότι έχεις άδικο», αν ρωτήσεις ποιος είναι «όλοι», θα αναφέρουν ονόματα κοινών φίλων ή αγαπημένων σου προσώπων για να νιώσετε απομόνωση. Αυτό χρησιμεύει επίσης για να σας αποκόψει από άλλους ανθρώπους στη ζωή σας, ώστε να εστιάσετε μόνο στον ναρκισσιστή.

 «Μετά από όλα όσα έκανα για σένα;»

Αυτή είναι μια ενοχική τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να σας κάνουν να αισθάνεστε υποχρεωμένοι απέναντί ​​τους. Αν προσπαθήσετε να διεκδικήσετε τις ανάγκες ή τα όριά σας στη σχέση, θα σας πουν κάτι σαν, «Πώς μπορείς να μου το κάνεις αυτό, μετά από όλα όσα έχω κάνει για σένα;» Ελπίζουν να σας κάνουν να κάνετε πίσω και να ζητήσετε συγγνώμη, ώστε να παραμείνουν η νούμερο ένα προτεραιότητα στη ζωή σας. Θέλουν επίσης να απορρίψετε τις ανάγκες σας για να μπορέσετε να καλύψετε τις δικές τους. Τόσο εγωιστικό!

«Αν με αγαπούσες, θα…»

Οι ναρκισσιστές είναι βασιλιάδες και βασίλισσες της αγάπης υπό όρους. Θα σου πουν, «Αν με αγαπούσες, θα έμενες σπίτι μαζί μου αντί να επισκέπτεσαι την οικογένειά σου» ή «Αν με αγαπούσες, θα έβαζες τέλος στη φιλία σου». Δίνοντας προϋποθέσεις στην έγκριση και την αγάπη τους, δημιουργούν μια αίσθηση υποχρέωσης και πίεσης. Θα νιώσετε ότι πρέπει να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις τους για να πετύχετε την αγάπη τους, διαφορετικά θα σας απορρίψουν.

«Είσαι τυχερή που σε ανέχομαι».

Ο νάρκισσος στη ζωή σας θέλει να νιώθετε τρομοκρατημένοι που θα μείνετε μόνοι, γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουν μια φράση όπως αυτή για να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαρτημένοι από αυτόν. Ανυψώνουν τους εαυτούς τους στη σχέση, ενώ απομακρύνουν την αυτοεκτίμησή σας, δημιουργώντας μια ανισορροπία δύναμης στη σχέση. Εάν πιστεύετε ότι δεν είστε εύκολοι για κάποιον να βγείτε ραντεβού, θα αμφιβάλλετε για την αξία σας και θα βασιστείτε στην επικύρωσή του για την αυτοεκτίμησή σας.

«Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κάποιον σαν εσένα».

Στην αρχή μιας σχέσης με έναν ναρκισσιστή, θα σας βομβαρδίσουν πολύ δίνοντάς σας πολλούς επαίνους και στοργή. Θα σας κάνουν να λιποθυμήσετε πέφτοντας στα πόδια σας, λέγοντάς σας ότι είναι γραφτό να είστε μαζί ή ότι δεν έχουν συναντήσει ποτέ κάποιον σαν εσάς. Θέλουν να νιώθετε ξεχωριστοί, ώστε να τους δώσετε περισσότερη πρόσβαση στη ζωή σας. Αυτός ο έπαινος χρησιμεύει επίσης για να σας αποσπάσει την προσοχή από τις κόκκινες σημαίες που δείχνουν νωρίς στη σχέση.

«Όλοι πάντα με εγκαταλείπουν».

Για να σας κάνουν να τους λυπηθείτε, οι ναρκισσιστές θα παίξουν την κάρτα του θύματος, όπως π.χ. «Όλοι πάντα με εγκαταλείπουν». Μπορεί να αναφέρετε επίσης ότι είστε η μόνη που νοιάστηκε ποτέ για αυτούς για να σας κάνει να νιώσετε ότι σας εκτιμά πραγματικά. Μπορεί να αισθάνεστε άσχημα, προσπαθώντας να τους αποδείξετε ότι δεν πρόκειται να τους πληγώσετε όπως όλοι οι άλλοι. Αλλά πέφτετε στην παγίδα τους επειδή η πραγματική τους ατζέντα είναι να σας χειραγωγήσουν ώστε να ικανοποιήσετε όλες τις απαιτήσεις τους. 

Διαβάστε επίσης

SINGLES

Όλα όσα θες να ξέρεις για τους άντρες Λέοντες

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του και με ποια ζώδια ταιριάζει καλύτερα

SINGLES

Μπορεί μια νέα αγάπη να θεραπεύσει το παρελθόν;

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να στοιχειώσει άτομα που υποφέρουν από τη θλίψη της απώλειας της σχέσης.

SINGLES

3 τρόποι για να αποφύγετε την υπερβολική «αυτό-αποκάλυψη» στο πρώτο ραντεβού

Μερικά πράγματα είναι καλύτερα να μην ειπωθούν, ειδικά στο πρώτο ραντεβού.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral