Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μαμάδες σε γορτινή κρίση πανικού

Όταν ο χρόνος δεν φτάνει για όλα.



Ωραία τα Χριστούγεννα, δεν λέω, αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν με τις καλοκαιρινές διακοπές. Νομίζω ότι μιλάμε για δύο άκρως αντίθετες καταστάσεις. Γιατί στις διακοπές θα αράξεις, θα ξεκουραστείς, θα απομονωθείς αν θες. Τα Χριστούγεννα όμως;

Θα σου πω εγώ τι κάνει η μάνα τα Χριστούγεννα. Τρέχει σαν τρελή. Κουράζεται πιο πολύ και από τον Άη Βασίλη. Γιατί, βλέπεις, η μάνα δεν έχει ξωτικά να τη βοηθάνε. Αδικία. 

- Με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος το σπίτι πρέπει να είναι στολισμένο. Αυτό σημαίνει ότι έχει κάνει τη γενική καθαριότητα, έχει στρώσει τα χαλιά, έχει αγοράσει τα φωτάκια γιατί τα περσινά κάηκαν. Μπορεί να έχει κουβαλήσει και μόνη της το δέντρο και τα στολίδια του από την αποθήκη. 
- Πηγαινοέρχεται στις γιορτές του παιδιού. Γιορτή στο σχολείο, γιορτή στο μπαλέτο, μάζωξη στο ποδόσφαιρο, τελειωμό δεν έχουν τα πήγαινε- έλα.
- Μπαίνει για τα καλά στην κουζίνα. Όχι ότι βγήκε και ποτέ αλλά τώρα δεν θα φτιάξει ένα μπισκοτοσπιτάκι; Δεν θα φτιάξει μελομακάρονα και κουραμπιέδες για το καλό; Δεν θα ψήσει κουλουράκια; Έτοιμα θα τα πάρει; Προς Θεού. 
- Θα καλέσει κόσμο να γεμίσει το σπίτι χαρά. Ξανά μανά καθαριότητα, σπεσιαλιτέ στην κουζίνα, δωράκια για τους καλεσμένους. Και εκείνη, πτώμα. 
- Θα πάει τα παιδιά της βόλτες, στο θέατρο, σε εκδηλώσεις, στο κέντρο της πόλης να δουν το δέντρο μαζί με χιλιάδες κόσμο, θα φρικάρει μήπως χάσει τα παιδιά από τα μάτια της. 
- Και φυσικά, εάν είναι εργαζόμενη, θα σκιστεί στη δουλειά γιατί πώς αλλιώς θα πάρει μερικές ημέρες άδεια; Θα βρει και λίγο χρόνο να βάψει τη ρίζα και να κάνει και ένα μανικιούρ, αν προλάβει.

Μην στα γράψω όλα, γιατί εάν ετοιμάζεσαι να γίνεις μαμά μπορεί και να τρομοκρατηθείς. Κι όμως, δεν υπάρχει λόγος. Τα Χριστούγεννα είναι μια πιεστική περίοδος, κακά τα ψέματα. Θέλεις να κάνεις πολλά σε λίγο χρονικό διάστημα. Μήπως όμως τελικά να τη δεις τύπου διακοπές; Μήπως να κάνεις τα μισά; Μήπως και τα κουλουράκια από τον φούρνο είναι μια χαρά πεντανόστιμα; 

Μήπως τα παιδιά μας αυτό που θέλουν δεν είναι μια μάνα φρικαρισμένη αλλά μια μαμά χαμογελαστή; Για σκέψου το.        

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

8 αποτελεσματικοί τρόποι για να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου αυτή την άνοιξη

Κινήσεις που μπορούν να αλλάξουν τα πάντα στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου