Skip to main content

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Οι γονείς μου δεν μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι δεν θα κάνουμε μαζί τους Πάσχα»

Πώς θα εξομαλύνετε την κατάσταση; Τι συμβουλεύει μια ειδικός σε τέτοιες περιπτώσεις;


Γεωργία Κοντού

Ίσως το πατρικό σας βρίσκεται εκτός Αθηνών και, δεδομένων των υγειονομικών περιορισμών, φέτος δεν καταφέρατε να ταξιδέψετε μέχρι εκεί. Ή μπορεί, πάλι, να ζείτε στην ίδια πόλη, αλλά να αποφασίσατε να περάσετε την Κυριακή του Πάσχα με τους φίλους σας, τους κουμπάρους σας, τα ξαδέρφια σας ή οποιονδήποτε άλλον, εκτός από τους γονείς σας. Όμως οι γονείς σας δεν λένε να το δεχτούν, με τίποτα. Για την ακρίβεια, παρόλο που έχετε φύγει εδώ και πολλά χρόνια από το πατρικό σας -ή ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο- ποτέ δεν νιώθουν ότι σας βλέπουν αρκετά. Πώς μπορείτε να εξομαλύνετε την κατάσταση μαζί τους;

Η κλινική ψυχολόγος Marie Haddou στο βιβλίο της «Μάθε να λες όχι» εξηγεί ότι όταν οι γονείς μας μάς αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε μικρά παιδιά κι εμείς, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε, υιοθετούμε αυτόν το ρόλο. «Δεν αντέχουμε να τους φερθούμε επιθετικά, αλλά πάλι θα πρέπει κάποια στιγμή να θέσουμε τα όριά μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» όπως σχολιάζει η ειδικός και συγγραφέας.

Πώς θα θέσετε όμως αυτά τα όρια όσο γίνεται πιο ανώδυνα; Αυτές είναι δύο από τις συμβουλές που δίνει.

-Δίνετε προτεραιότητα, καταρχήν, στους δικούς σας στόχους. Δεν θέλετε να πληγώσετε τη μητέρα σας και τους άλλους, δεν θέλετε να αισθανθείτε ένοχοι, ούτε να αφήσετε τους άλλους να σας ενοχοποιήσουν.Υπάρχει τρόπος να τους πετύχετε όλους μαζί; Κι όμως, υπάρχει. Βλέπε παρακάτω.

-Μετριάζετε τις συνέπειες του «όχι». Αντί, για παράδειγμα να πείτε «όχι, δεν θα έρθουμε στο οικογενειακό τραπέζι την Κυριακή», κανονίζετε να πάτε κάποια άλλη μέρα για φαγητό στους γονείς σας, π.χ., τη Δευτέρα του Πάσχα ή το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Με αυτό τον τρόπο, εκφράζετε την καλή σας θέληση, την επιθυμία σας να ευχαριστήσετε τους γονείς σας, να τους δώσετε χαρά στη διάρκεια αυτών των γιορτινών ημέρων. Ταυτόχρονα όμως κάνετε πιο ευέλικτη τη μεταξύ σας σχέση και πραγματοποιείτε ένα ακόμα βήμα προς την αυτονομία σας. Απελευθερώνεστε από ενοχές που δεν υπάρχει λόγος να έχετε.

Έτσι, όπως καταλήγει η ειδικός: «Θα έχετε αποδείξει τον εαυτό σας ότι είστε ικανοί να κόψετε τον ομφάλιο λώρο, αλλάζοντας τις παραδοσιακές σχέσεις με τους γονείς σας, και θα αισθανθείτε περισσότερο ελεύθεροι να επιμείνετε σε αυτό που θέλετε να κάνετε, ακόμη κι αν εκείνοι δεν συμβιβαστούν αμέσως με τα νέα δεδομένα».

Φωτογραφία: Christian Bowen / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καρκίνου στις 4/2 ξαναβλέπουμε το “Hair Love”

Τη μικρού μήκους animation ταινία που κέρδισε το Όσκαρ αλλά και την καρδιά μας

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στον αστερισμό των μαμάδων!

Τι είδους μαμά είσαι, με βάση το ζώδιό σου

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε γονιός καθώς το παιδί μεγαλώνει

Ο ρόλος του γονέα είναι μια συνεχής περιπέτεια που εκτός από απολαυστικές στιγμές και έντονα συναισθήματα, προσφέρει και μικρές (ή και μεγαλύτερες!) αγωνίες.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 13 Απριλίου

Βρείτε χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση, εάν νιώθετε πως η καθημερινότητα σας έχει αποδυναμώσει

BLOGS

«Θέλεις να είσαι τέλεια και θέλεις όλοι να σε αγαπούν» Saoirse Ronan

Η Saoirse Ronan γιορτάζει τα 30ά γενέθλιά της

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Κοιτάζω τη Γη και είναι τόσο όμορφη» Γιούρι Γκαγκάριν, 12 Απριλίου 1961

Σαν σήμερα πριν από 63 χρόνια, ο Γιούρι Γκακάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη