Πώς θα προετοιμαστoύν για την νέα χρονιά

Χωρίς να ανοίξουν βιβλίο… 

Τζίνα Σπάρτακου

 Όσο πιο νωρίς βάλουμε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα του παιδιού, τόσο πιο εύκολη θα είναι η προσαρμογή του στην νέα χρονιά. Απλά όλη αυτή η περίοδος προετοιμασίας, καλό είναι να γίνει με ένα βελούδινο τρόπο, σχεδόν σαν παιχνίδι, για να μην μοιάζει καθόλου με την αυστηρότητα του κανονικού προγράμματος.

- Ρύθμιση ύπνου: αρχίζουμε σιγά σιγά από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, να κοιμόμαστε ένα τεταρτάκι νωρίτερα και έτσι να ξυπνάμε λίγο πιο πρωί, για να μην μας έρθει ξαφνικά η πρώτη ημέρα στο σχολείο.

aaaasxoliproetena.jpg

- Μια φίλη μου που την εκτιμώ πολύ για την οργάνωση και το κέφι που δείχνει για να μάθει πράγματα στα παιδιά της, κάνει το εξής κόλπο: προμηθεύεται από τον Ιούνιο τα βιβλία της επόμενη σχολικής χρονιάς και κάθεται και τα διαβάζει όλα: Ιστορία, Μαθηματικά, Γεωγραφία, Γλώσσα… Τα πάντα. Όλο το καλοκαίρι ξεκινά συζητήσεις με τα παιδιά, που αφορούν όλα αυτά που διάβασε.

Για παράδειγμα τους αφηγείται σαν παραμύθι για τα διάφορα ιστορικά γεγονότα που θα συναντήσουν στο βιβλίο. Εκείνα ρωτάνε διάφορα, ξεκινάνε οι συζητήσεις και κάθε χρόνο τα παιδιά μπαίνουν στην τάξη με μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι θα συναντήσουν. Και είναι πάντα διαβασμένα, διότι όλα όσα συναντούν στο βιβλίο, τους είναι οικεία. Βέβαια η μαμά έχει λίγο παραπάνω διάβασμα, αλλά όλο αυτό το παιχνίδι διευκολύνει απίστευτα τα παιδιά!

- Συζητάμε με ενθουσιασμό και κέφι για την επόμενη σχολική χρονιά, τι ωραία πράγματα θα μάθουμε στο σχολείο, στα αγγλικά, στην μουσική, πόσο υπέροχο θα ήταν να ξεκινούσε τένις, κολύμπι ή μπάσκετ… Καλό είναι όλα να μοιάζουν και να φιλτράρονται μέσα από την συζήτηση ως συναρπαστικά και όχι ως αγγαρείες.

aaaasxoliproetdio.jpg

- Επιλέγουμε μαζί και πάντα μετά από συζήτηση τις εξωσχολικές δραστηριότητες και καλό είναι να επιλέξουμε κάτι που το θέλει πάρα πολύ και δεν το επιβαρύνει ψυχολογικά. Ούτε το φορτώνουμε με δεκάδες δραστηριότητες που θα το γονατίσουν.

- Πρέπει να ξέρουμε οτι ο ελεύθερος χρόνος ενισχύει την ψυχική υγεία των παιδιών.

- Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι με μια σούπερ δραστηριότητα που θα κάνουμε όλη η οικογένεια μαζί. Μπορεί να είναι μια διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, μια ολοήμερη επίσκεψη σε ένα water park… Θα είναι μια μοναδική καλοκαιρινή ανάμνηση που θα γεμίσει τις μπαταρίες τους και θα την θυμούνται με μεγάλη χαρά, όταν ξεκινήσει το σχολικό πρόγραμμα.

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares