4 τρόποι για να βελτιώσεις τις επιδόσεις τους στο διάβασμα

Και κυρίως να το αγαπήσουν…

Τζίνα Σπάρτακου

Πέρασα όλη μου την μαθητική και φοιτητική ζωή μισώντας τα βιβλία και το καταναγκαστικό διάβασμα. Όταν απελευθερώθηκα από τα πρέπει του σχολείου και βρέθηκα με παρέες που συζητούσαν για βιβλία, ταινίες, ιδέες, κινήματα, άρχισα να βουτώ με αγωνία στα βιβλία, για να κερδίσω τον χαμένο χρόνο και τις γνώσεις που δεν κατάφερα ποτέ να κάνω κτήμα μου όταν ήμουν παιδί.

Μακάρι τότε οι γονείς μας να γνώριζαν όλες αυτές τις μεθόδους και να μας έβαζαν με ομαλό και παιχνιδιάρικο τρόπο στον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου και του διαβάσματος. Εσύ όμως που είσαι μια διαβασμένη και ενημερωμένη μαμά μπορείς…

1. Γέμισε όλο το σπίτι με ωραία βιβλία: οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά  που ζουν σε ένα σπίτι γεμάτο με βιβλία, τετράδια και υλικό διαβάσματος, αποδίδουν καλύτερα σε όλα τα τεστ. Γέμισε κάθε χώρο του σπιτιού με ωραία εικονογραφημένα βιβλία και περιοδικά. Στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο, παντού! Επίσης τα βιβλία πρέπει να είναι στο ύψος του παιδιού για να τα φτάνει.

2. Η μαμά και ο μπαμπάς, καλό είναι να διαβάζουν: τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών. Αν εκείνοι δεν ανοίγουν ποτέ ένα βιβλίο, δεν είναι εύκολο τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.

3. Καθιερώστε κάποια ώρα κάθε μέρα, που θα του διαβάζεις εσύ μια ιστορία: έρευνες έχουν δείξει ότι αν στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, διαβάζουμε ένα παραμύθι, ή μια ιστορία φωναχτά, χρωματίζοντας μάλιστα την φωνή μας, τα παιδιά δείχνουν  πολύ μεγαλύτερο ενιδαφέρον να διαβάσουν μετά και μόνα τους.

4. Βάλτε στη ζωή τους δραστηριότητες που έχουν σχέση με το διάβασμα: επισκεφτείτε μια ωραία βιβλιοθήκη, ένα ωραίο βιβλιοπωλείο για να διαλέξετε μαζί κάποιες εκδόσεις που θα το εντυπωσιάσουν. Επισκεφτείτε μαζί μια έκθεση βιβλίου. Μιλήστε για μια ιστορία που εμπνευστήκατε από ένα βιβλίο, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, που μετά μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στο διάβασμα ενός βιβλίου.

 

 

 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares