Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 τρόποι για να βελτιώσεις τις επιδόσεις τους στο διάβασμα

Και κυρίως να το αγαπήσουν…


Τζίνα Σπάρτακου

Πέρασα όλη μου την μαθητική και φοιτητική ζωή μισώντας τα βιβλία και το καταναγκαστικό διάβασμα. Όταν απελευθερώθηκα από τα πρέπει του σχολείου και βρέθηκα με παρέες που συζητούσαν για βιβλία, ταινίες, ιδέες, κινήματα, άρχισα να βουτώ με αγωνία στα βιβλία, για να κερδίσω τον χαμένο χρόνο και τις γνώσεις που δεν κατάφερα ποτέ να κάνω κτήμα μου όταν ήμουν παιδί.

Μακάρι τότε οι γονείς μας να γνώριζαν όλες αυτές τις μεθόδους και να μας έβαζαν με ομαλό και παιχνιδιάρικο τρόπο στον θαυμαστό κόσμο του βιβλίου και του διαβάσματος. Εσύ όμως που είσαι μια διαβασμένη και ενημερωμένη μαμά μπορείς…

1. Γέμισε όλο το σπίτι με ωραία βιβλία: οι έρευνες λένε ότι τα παιδιά  που ζουν σε ένα σπίτι γεμάτο με βιβλία, τετράδια και υλικό διαβάσματος, αποδίδουν καλύτερα σε όλα τα τεστ. Γέμισε κάθε χώρο του σπιτιού με ωραία εικονογραφημένα βιβλία και περιοδικά. Στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο, παντού! Επίσης τα βιβλία πρέπει να είναι στο ύψος του παιδιού για να τα φτάνει.

2. Η μαμά και ο μπαμπάς, καλό είναι να διαβάζουν: τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονιών. Αν εκείνοι δεν ανοίγουν ποτέ ένα βιβλίο, δεν είναι εύκολο τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.

3. Καθιερώστε κάποια ώρα κάθε μέρα, που θα του διαβάζεις εσύ μια ιστορία: έρευνες έχουν δείξει ότι αν στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, διαβάζουμε ένα παραμύθι, ή μια ιστορία φωναχτά, χρωματίζοντας μάλιστα την φωνή μας, τα παιδιά δείχνουν  πολύ μεγαλύτερο ενιδαφέρον να διαβάσουν μετά και μόνα τους.

4. Βάλτε στη ζωή τους δραστηριότητες που έχουν σχέση με το διάβασμα: επισκεφτείτε μια ωραία βιβλιοθήκη, ένα ωραίο βιβλιοπωλείο για να διαλέξετε μαζί κάποιες εκδόσεις που θα το εντυπωσιάσουν. Επισκεφτείτε μαζί μια έκθεση βιβλίου. Μιλήστε για μια ιστορία που εμπνευστήκατε από ένα βιβλίο, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια, που μετά μπορεί να οδηγήσουν τα παιδιά στο διάβασμα ενός βιβλίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;