Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Κωδικός: Eπικοινωνία

Πως να κρατήσω επικοινωνία με το έφηβο παιδί μου;



Η προεφηβεία είναι μια εξίσου περίπλοκη περίοδος με την εφηβεία. Είναι ένα στάδιο, όπου τα παιδιά προετοιμάζονται (χωρίς να το αντιλαμβάνονται) ψυχολογικά για να μπουν στην εφηβεία. Όμως και οι γονείς είναι απαραίτητο να προετοιμαστούν και να κινηθούν έξυπνα, χτίζοντας σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Το μυστικό για να μην χάσουμε την μπάλα, ούτε μικροί, ούτε μεγάλοι είναι η επικοινωνία. Φυσικά, το πρώτο βήμα απαιτείται να το κάνουν οι γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί στην προεφηβεία και μετέπειτα στην εφηβεία, να «ανοίγεται» σε αυτούς. Μια σχέση επικοινωνίας δεν θα χτιστεί ποτέ πάνω στην πίεση του παιδιού να μιλήσει, αλλά θα πρέπει να βασιστεί σε «πλάγιους» τρόπους, ώστε το παιδί να μην ντρέπεται να σας μιλήσει.

Ζητήστε την συμβουλή του: Τα παιδιά βιάζονται να μεγαλώσουν, όσο εσείς δεν τα αντιμετωπίζετε ως «μεγάλα» και δεν συζητάτε μαζί τους σαν να είναι «μεγάλα», τότε δεν θα σας πάρουν στα σοβαρά. Δείξτε τους ότι σαν νοιάζει και σας αφορά η προσωπική τους γνώμη. Ζητήστε τους συμβουλές για απλά καθημερινά πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσει την σκέψη του ώστε να μάθει να δίνει λύσεις σε προβλήματα και έτσι θα νιώσει πως έχετε ανάγκη την άποψη του και την λαμβάνετε στα σοβαρά.

Το Iντερνετ είναι σύμμαχος σας. Αν το αντιμετωπίσετε ως τέτοιο. Προσπαθήστε να αποκτήσετε μια άνεση με τον χώρο του διαδικτύου, ώστε να μπορείτε να κινήστε με ευκολία σε αυτόν. Όλα τα παιδιά σήμερα παίζουν το ίντερνετ στα δάχτυλα χωρίς ποτέ να τους έχει δείξει κάποιος κάτι. Είναι το κλειδί για να μάθετε περισσότερα ενδιαφέροντα του, αφού θα μπορείτε να μιλήσετε για όλα αυτά με τα οποία ασχολείται. Η εξοικείωση με τον κώδικα που επικοινωνεί με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του, θα το κάνει σίγουρα να «ανοιχτεί» και σε εσάς.  

Κάντε πως δεν ξέρετε. Ακόμα και αν γνωρίζετε πράγματα, αφήστε το παιδί να σας εξηγήσει. Ρωτήστε διάφορα πράγματα, ακόμα και για το διαδίκτυο που αναφέραμε παραπάνω. Το παιδί νιώθει πως δίνεται προσοχή σε ότι λέει και αισθάνεται αυτοπεποίθηση που έχετε την ανάγκη των γνώσεων του.

Κρατήστε τα ταμπού μακριά. Ανοίξτε συζητήσεις μαζί του εφ’όλης της ύλης. Ζητήματα όπως το σεξ, η πολιτική, τα συναισθήματα μας, κάποιο πρόβλημα υγείας, ανήκουν στην καθημερινότητα όλων μας και τα παιδιά το γνωρίζουν πλέον πολύ καλά. Είναι θέματα που τα απασχολούν και αργότερα ίσως σας ζητήσουν βοήθεια αν βρεθούν αντιμέτωπα με κάποιο πρόβλημα. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να νιώθετε αμηχανία με τέτοιου είδους συζητήσεις.  

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ