Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Τοξικές συνήθειες των γονιών

Ο εχθρός της ανάπτυξης επιτυχημένων παιδιών



Είναι αλήθεια πως οι γονείς είναι οι μεγαλύτεροι προστάτες στην ζωή των παιδιών τους, οι καλύτεροι φίλοι τους και τα πρόσωπα που θα σταθούν δίπλα τους ότι και να συμβεί. Από την γέννηση του παιδιού και για όλη την υπόλοιπη ζωή του, φροντίζουν ασταμάτητα να του προσφέρουν οτιδήποτε θα το βοηθήσει να γίνει ένας καλός και ευτυχισμένος άνθρωπος.

 

Όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς προσπαθούν τόσο, που η προσπάθεια τους καταλήγει να είναι υπερβολική με τα αποτελέσματα να είναι αντίθετα από αυτά που θα βοηθήσουν στην πραγματικότητα το παιδί να γίνει επιτυχημένο. Είναι καλό να το καθοδηγούμε με συμβουλές και συζητήσεις, όμως θα πρέπει να του δώσουμε και την ελευθερία να επιλέγει και μόνο του πράγματα που αφορούν την ζωή του. Κάποιοι γονείς έχουν αφιερώσει όλη τους την ζωή για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά και κάνουν τα πάντα για αυτά, εκτός από το να αφήσουν να ζήσουν την ζωή  όπως αυτά θέλουν.  

Παρακάτω θα βρεις κάποιες «επικίνδυνες» συμπεριφορές που μπορούν να σε μετατρέψουν σε τοξικό γονιό.

Το κλείσιμο του παιδιού στην «γυάλα». Οι γονείς μπορεί πολλές φορές να γίνουν υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως επειδή οι ίδιοι είναι φοβισμένοι με λάθη της ζωής, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να προστατέψουν το παιδί από κάθε αποτυχία και κατ’επέκταση από την δοκιμή νέων πράγματων. Όμως οι αποτυχίες είναι μέρος της ζωής και βοηθούν το παιδί να εκτιμήσει καλύτερα τις επιτυχίες της.

Ο συνεχής έλεγχος. Που ήσουν, με ποιον βγήκες, πότε θα γυρίσεις, με ποιόν μιλάς και άλλες  τέτοιες ερωτήσεις που επαναλαμβάνετε πολλές φορές μέσα στην ημέρα κουράζουν το παιδί. Η κατασκοπεία στα social media είναι απαγορευτική καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην σας ανοίγεται ποτέ το παιδί σε εσάς.

Μην κάνετε αυτά που τα συμβουλεύετε να μην κάνουν. Μην βρίζεις, να είσαι ευγενικό, μην δημιουργείς καυγάδες και άλλες νουθεσίες που εσείς οι ίδιοι δεν ακολουθείτε. Το παιδί, σας έχει σαν παραδείγματα, όποτε αν εσείς κάνετε αυτά που τους λέτε να μην κάνουν, τα λόγια σας πηγαίνουν χαμένα καθώς η συμπεριφορά είναι αυτή που τους αποτυπώνεται καλύτερα στο μυαλό.

Η υπερβολική αυστηρότητα είναι εχθρός της επικοινωνίας. Αυστηρότητα με μέτρο. Όταν είστε υπερβολικά αυστηροί γονείς, τα παιδιά αρχίζουν να σας φοβούνται πράγμα που τα αποτρέπει απ' το να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες. Στην συνέχεια, αναγκάζονται να σας αποκρύπτουν ζητήματα που τα αφορούν και δημιουργείται χάσμα στην μεταξύ σας επικοινωνία.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.

ASK THE EDITOR

6 ολοκαίνουριες skincare, makeup και αρωματικές αφίξεις για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου

Νέα προϊόντα που θα λατρέψεις με το που τα βάλεις στο boudoir σου

BEAUTY TIPS

5 quick fix λύσεις για να μειώσεις το πρήξιμο κάτω από τα μάτια

Αν και δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να το εξαφανίσεις, σίγουρα μπορείς να κάνεις κάτι για να καμουφλαριστεί