ΔΕΝ φωνάζουμε (ποτέ) στα παιδιά!

 

Τέλος οι φωνές

 

Κωνσταντίνα Κύρκου

Η πειθαρχία των παιδιών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς. Είναι από τα πιο περίπλοκα θέματα, καθώς κάθε παιδί πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση, με βάση τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες του. Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που μπορεί να διδάξει  ένας γονιός την πειθαρχία, όμως υπάρχουν λάθη τα οποία πρέπει (και μπορούν) να αποφεύγονται .

Δεν είναι λίγες οι φορές, που μια αταξία του παιδιού μπορεί να μας βγάλει εκτός εαυτού και να του βάλουμε τις φωνές. Είναι μια τακτική που μπορεί, εν μέρει, να φαίνεται αποτελεσματική, αφού το παιδί θα σταματήσει αυτό που κάνει και η προσοχή του θα είναι πάνω μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται γιατί δεν θα πετύχουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε. Τα παιδιά επηρεάζονται από την έντονη αντίδρασή μας και τα αποτελέσματα δεν είναι  θετικά.

Το αίσθημα του φόβου. Οι άγριες φωνές μόνο φόβο μπορούν να προκαλέσουν στον παιδί. Αν φωνάζετε συνεχώς,  αυτά θα μάθουν να σας φοβούνται. Το συναίσθημα είναι άσχημο, καθώς για το παιδί, ο γονιός είναι η ασπίδα προστασίας και ασφάλειας σε ένα κόσμο που τώρα καλείται να γνωρίσει. Με τις φωνές το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δείχνουμε απειλητικοί προς το παιδί.

Δεν ακούν. Στην πραγματικότητα όσο και να φωνάξουμε σε ένα παιδί, εκείνη την στιγμή δεν μας ακούει ουσιαστικά. Μπορεί να έχουμε κερδίσει την προσοχή του, όμως η παγωμένη αντίδραση που του προκαλούν οι φωνές, δεν το  αφήνουν να κατανοήσει το «λάθος» που έχει κάνει.

Δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Εκείνη την στιγμή , μπορεί να δείχνουν πως έχουν καταλάβει τις νουθεσίες μας, όμως αυτό δεν συμβαίνει πραγματικά. Οι φωνές οδηγούν στο να χαλάσει η επικοινωνία με το παιδί και να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του σε εμάς. Αυτό σημαίνει, πως το παιδί μπορεί να το επαναλάβει καθώς δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι ήταν αυτό που μας έκανε να του φωνάζουμε.

Ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Οι φωνές θα φέρουν φωνές. Τις πρώτες φορές πολύ πιθανό είναι, το παιδί, να έχει παγωμένη αντίδραση, όμως δεν θα κρατήσει για πολύ. Για να αμυνθεί θα αρχίσει και αυτό να φωνάζει σε εμάς προκείμενου να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Το σοβαρό όμως είναι πως υιοθετεί αυτή την συμπεριφορά και τέτοιου είδους ξεσπάσματα αργά ή γρήγορα θα τα εφαρμόσει σε φίλους και δασκάλους.

Θα το ήθελες;  Όχι, βέβαια!

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares