Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

8 απλοί τρόποι να πείσεις το παιδί σου να φάει όσπρια

Καν' το να τα αγαπήσει. 



Τα παιδιά συχνά ισχυρίζονται πως δεν θέλουν να φάνε φαγητά ή τρόφιμα που συχνά ούτε έχουν δοκιμάσει! Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε τα παιδιά μας να τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων καθώς αυτό θα συμβάλλει στην γενικότερη καλύτερη υγεία τους καθώς και στην ανάπτυξή τους.

Pixel
Pixel

Τα όσπρια είναι ομάδα τροφίμων εξαιρετικά ωφέλιμη για μικρούς και μεγάλους. Στην κατηγορία των οσπρίων ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, τα κουκιά κτλ. Είναι πηγή σύνθετων υδατανθράκων, που απορροφούνται με αργό ρυθμό από τον οργανισμό, προκαλώντας κορεσμό για πολλές ώρες.

Έχουν χαμηλά λιπαρά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Περιέχουν φυτικές ίνες, εξαιρετικής ποιότητας φυτικές πρωτεΐνες με υψηλή βιολογική αξία καθώς και απαραίτητες βιταμίνες όπως B(φολικό οξύ), C και Ε, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα από αρρώστιες.

Τα όσπρια πρέπει να συνδυάζονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (όπως δηλαδή τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά) για να έχουμε αυξημένη απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου που περιέχουν. Καλό είναι να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσουν φούσκωμα ή δυσπεψία και να συνοδεύονται πάντα από σαλάτα (κατά προτίμηση πράσινη που περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα σιδήρου).

Στη διατροφή των παιδιών καλό είναι να τα συμπεριλάβουμε 1-2 φορές την εβδομάδα, και να είναι πάντα φρέσκα και καλά βρασμένα για να είναι πιο εύπεπτα. Βοηθά επίσης η προσθήκη μάραθου, σέλινου, ή δάφνης καθώς τα αρωματικά αυτά ενεργοποιούν τα γαστρικά υγρά και έτσι αφομοιώνονται πιο εύκολα διευκολύνοντας και την πέψη.

Πως μπορούμε, λοιπόν, να πείσουμε τα παιδιά μας να αγαπήσουν τα όσπρια;

1. Εξηγώντας τους τις ευεργετικές τους ιδιότητες ή εξηγώντας τους πως τρώγοντας φακές «θα γίνεις πιο γρήγορος στο ποδόσφαιρο» ή «η καλύτερη στο μπαλέτο» μπορεί να τα δελεάσουμε να φάνε, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα τα πείσουμε.

2. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε εμείς πρώτοι παράδειγμα για οποιαδήποτε διατροφική συμπεριφορά θα θέλαμε να αποκτήσουν τα παιδιά μας ή θα θέλαμε να ενισχύσουμε ή να αποτρέψουμε. Δεν ωφελεί λοιπόν να λέμε στα παιδιά μας «Να τρως σαλάτα» όταν εμείς οι ίδιοι στο τραπέζι δεν κόβουμε σαλάτα. Με το ίδιο σκεπτικό είναι απαραίτητο τα παιδιά μας να βλέπουν πως υπάρχει στο σπίτι ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχει ποικιλία σε διάφορες τροφές. Όταν λοιπόν το φαγητό που υπάρχει σπίτι κάποια μέρα είναι τα όσπρια κάθεται στο τραπέζι όλη η οικογένεια και τρώει όλη όσπρια.

3. Εξηγούμε ότι το φαγητό της ημέρας είναι αυτό και αν υπάρξει δυσφορία από το παιδί μας δεν του φτιάχνουμε «κάτι άλλο» για να ικανοποιηθεί και να αποφύγουμε την δυσάρεστη ατμόσφαιρα την ώρα του φαγητού. Παρόλο που από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί σκληρή μέθοδος το να αφήσουμε το παιδί νηστικό μέχρι το επόμενο γεύμα (αν δούμε πως είναι πολύ αντιδραστικό έστω και στην ιδέα) είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και στο να φάει συγκεκριμένες τροφές αλλά και στο να καταλάβει τους διατροφικούς κανόνες με τους οποίους λειτουργεί το σπίτι και τους οποίους θα πρέπει να ακολουθεί.

4. Σημαντική είναι επίσης η παρουσίαση του πιάτου μας. Είναι σημαντικό για τον εγκέφαλο των παιδιών να υπάρχει πολύ χρώμα στο πιάτο, να είναι ωραία φτιαγμένο και στολισμένο (ενδεχομένως με κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό). Είναι απαραίτητο να τρώμε σε καλά φωτισμένο χώρο με σβηστή την τηλεόραση (εάν υπάρχει στον χώρο που τρώμε). Οι έντονοι θόρυβοι, η ελλιπώς φωτισμένοι ή/και ακατάστατοι χώροι αποσπούν την προσοχή από το φαγητό. Αποφεύγουμε να παραφορτώνουμε το πιάτο με τροφή καθώς η εικόνα πάντα επηρεάζει στο μάτι (π.χ. όλο αυτό θα φάω;). Σημαντικό είναι να περιέχονται τα όσπρια στη διατροφή του παιδιού, δεν είναι απαραίτητο να υπερβάλλουμε στις ποσότητες.

5. Αποφεύγουμε επίσης να δίνουμε σνακ στο παιδί μας πολύ κοντά στην ώρα του φαγητού, καθώς όπως είναι φυσιολογικό θα πεινάει λιγότερο την ώρα του φαγητού και έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να δυσανασχετήσει αργότερα.

6. Μια καλή ιδέα είναι να κάνουμε το παιδί μας «βοηθό» στην διαδικασία του μαγειρέματος των οσπρίων. Με αυτό τον τρόπο βλέπει το φαγητό από την προετοιμασία του, μυρίζει και αυξάνεται με αυτό τον τρόπο η όρεξη και η ανυπομονησία να δοκιμάσει κάτι το οποίο βοήθησε να φτιαχτεί!

7. Εξηγούμε στο παιδί πως χωρίς να έχουμε δοκιμάσει κάτι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα μας αρέσει.Μερικές φορές τα παιδιά μπορεί να λένε πως δεν τους αρέσει κάποιο φαγητό χωρίς να το έχουν απαραίτητα δοκιμάσει ή επειδή δεν αρέσει στους φίλους τους! Πολλές φορές ενδεχομένως να τα έχουν δοκιμάσει από κάποιον άλλον εκτός των γονέων και να μην τους άρεσε ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος.

8. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με λίγο ψωμί και με ένα κομμάτι τυρί δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες γεύμα. Κάποιες οικογένειες ενδεχομένως να αποφεύγουν να μαγειρεύουν όσπρια το καλοκαίρι με το σκεπτικό πως αυτά είναι ''χειμωνιάτικο'' φαγητό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αξίζει να σημειώσουμε πως οι φακές για παράδειγμα μπορούν να γίνουν σαλάτα αν προσθέσουμε (αφού τα βράσουμε) ντομάτα, κρεμμύδι ξερό μαϊντανό, σέλερυ, μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι! Με αυτό τον τρόπο έχουμε ένα πολύ δροσερό, εύπεπτο, και χορταστικό γεύμα το οποίο μπορούμε να συνοδεύσουμε με λίγο τυρί της αρεσκείας μας.

Πηγή: familylife.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Τα Angry Birds τραγουδούν το πιο συγκινητικό τραγούδι για τη Γιορτή της Μητέρας

Γιατί μαμά, μεταξύ άλλων, σημαίνει να χαμογελάς και να δακρύζεις ταυτόχρονα από αγάπη για τα παιδιά σου

ΠΑΙΔΙ

Ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή

Πώς οι γονείς μπορούν να βρουν την ισορροπία που βοηθά τα μικρά παιδιά τους να ευδοκιμήσουν.

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά

Προτεινόμενα

SELF-LOVE

Πώς να φροντίσεις τον εαυτό σου μετά από ένα εργασιακό burnout

Οι κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις μια δύσκολη κατάσταση που αφορά τη δουλειά και την υγεία σου

CELEBS

Κate Ηudson: Παντρεύεται τον μπαμπά του τρίτου της παιδιού

Με τον Ντάνι Φουτζικάουα είναι ζευγάρι από το 2016