Skip to main content

SEX

Make love not… stress

Το μεγαλύτερο αγχολυτικό το ‘χεις στο κρεβάτι σου…Σε φέρνει κοντά με τον άλλον, σε κάνει να νιώθεις υπέροχα, συνήθως δεν σου κοστίζει ακριβά και σε χαλαρώνει απίστευτα, τότε γιατί δεν το κάνεις συχνότερα;

Μια από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν και είναι ακόμα γενικώς η ανθρώπινη επαφή αλλά και ειδικότερα το σεξ…

Ο φόβος της μετάδοσης, τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, η διάχυτη ατμόσφαιρα ανησυχίας και ανασφάλειας μόνο ιδανικό ρομαντικό σκηνικό δεν αποτελούν ώστε να προκύψουν ευκαιρίες ερωτικού περιεχομένου.

Όσο περισσότερο όμως αφήνεσαι να σε στρεσάρει η καθημερινότητα τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι κι από το σενάριο για σεξ… αν όμως αφεθείς, δώσεις μια ευκαιρία και το απολαύσεις τόσο λιγότερο θα είσαι επιρρεπής στο άγχος και τόσο λιγότερο θα στρεσάρεσαι.

Το σεξ και το άγχος συνδέονται με διάφορους τρόπους. Κι αν πολλές φορές σχολιάζεις μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι κάποιος που είναι δύστροπος απέχει από το «άθλημα», το βλέπεις και σε σένα πόσο στην τσίτα είσαι όταν έχεις καιρό να επιδοθείς σε ερωτικές δραστηριότητες. Το λέει κι η επιστήμη!

Το καλό σεξ σου φτιάχνει τη διάθεση

Σε μια μελέτη του κρατικού πανεπιστημίου της Αριζόνα σχετικά με 58 γυναίκες γύρω στα 40, η σωματική στοργή ή η σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο ανέδειξαν σημαντικά χαμηλότερη αρνητική διάθεση και άγχος και υψηλότερη θετική διάθεση την επόμενη μέρα.

Με απλά λόγια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σεξ και η σωματική οικειότητα οδήγησαν τις γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο αγχωμένες και να έχουν καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα. (Δυστυχώς… δεν βρέθηκαν τα ίδια αποτελέσματα για όταν οι γυναίκες είχαν οργασμό χωρίς σύντροφο.)

In the mood for… sex

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι σε καλή διάθεση οδηγούσε σε περισσότερη σωματική στοργή και σεξουαλική δραστηριότητα με έναν σύντροφο την επόμενη μέρα, δείχνοντας ότι η σχέση διαχείρισης του σεξ-άγχους λειτουργεί και αμφίδρομα: το σεξ μπορεί να σε οδηγήσει να νιώσεις λιγότερο άγχος και το να έχεις λιγότερο άγχος ή να είσαι τουλάχιστον σε καλύτερη διάθεση μπορεί να οδηγήσει στο να κάνεις περισσότερο σεξ. Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της σημασίας της αποτελεσματικής διαχείρισης του στρες.

Το σεξ ρίχνει την πίεση

Μια άλλη μελέτη εξέτασε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων ως μέτρο των αντιδράσεων στο άγχος τους κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας ομιλίας ή την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων - καταστάσεις που προκαλούν συχνά άγχος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν πρόσφατη σεξουαλική επαφή έτειναν να έχουν είτε χαμηλότερη βασική αρτηριακή πίεση, μικρότερη αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια αγχωτικών γεγονότων ή και τα δύο.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερη ανταπόκριση στο άγχος σε δύσκολες καταστάσεις, κάτι που σου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη.

Σεξ και αντισώματα στο άγχος

Σε αυτό το πλαίσιο, μια άλλη μελέτη εξέτασε τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα κορτιζόλης των γυναικών ως μέτρο της απόκρισης στο στρες και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εμφάνισαν λιγότερη απόκριση στο στρες μετά από «θετική φυσική επαφή» με έναν σύντροφο. Η συναισθηματική υποστήριξη χωρίς επαφή δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Ένας οργασμός τη μέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα

Ο ίδιος ο οργασμός έχει πολλά οφέλη για την υγεία και το στρες. Μπορεί να χαλαρώσει το σώμα και να απελευθερώσει πολλές ορμόνες που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Αυτός ο τύπος χαλάρωσης μπορεί επίσης να είναι υπέροχος συναισθηματικά.

Χωρίς ανάσα

Αυτός ο βαθύς, χαλαρός τύπος αναπνοής σε απελευθερώνει από την ένταση και μειώνει το άγχος που αισθάνεσαι. Είναι αλήθεια ότι μπορείς απλώς να κάνεις αναπνευστικές ασκήσεις μόνη σου και να επιτύχεις οφέλη διαχείρισης του άγχους, αλλά ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των αναπνευστικών ασκήσεων με την ευχαρίστηση και την οικειότητα του σεξ με έναν αγαπημένο σύντροφο μπορεί να είναι πολύ πιο ευχάριστος, γιατί να μην κάνεις και τα δύο;

Το μαγικό χάδι

Μελέτες δείχνουν ότι το μασάζ μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από το άγχος, το ίδιο ισχύει και για τα χάδια – κάτι παραπάνω ξέρει η γάτα σου. Στην πραγματικότητα, το άγγιγμα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συναισθηματική υγεία σου. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα μωρά που δεν αγγίζονται αρκετά μπορεί να αποτύχουν αργότερα ως ενήλικες στη ζωή τους ή να εμφανίσουν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Εννοείται ότι  η αφή εξακολουθεί να είναι σημαντική και μεά την ενηλικίωση.

Ο τύπος της χαλαρωτικής, στοργικής επαφής που μπορείς να απολαύσεις με τον ερωτικό σου σύντροφο μπορεί επίσης να είναι ένα εξαιρετικό ανακουφιστικό τρικ για το άγχος.

Ενδορφίνες

Η σεξουαλική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες και άλλες ορμόνες. (Μπορεί να εκπλαγείς από το πόσα και τι μπορούν να κάνουν και να σου ππροσφέρουν.) Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό σου, αφήνοντάς σε να αισθάνεσαι καλύτερα για ώρες μετά.

Φυσική γυμναστική       

Ανάλογα με το επίπεδο του ενθουσιασμού σου… μπορείς να κάψεις πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια του σεξ και να κερδίσεις επίσης τα οφέλη από τη διαχείριση του άγχους της άσκησης.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι, όταν βρίσκονται υπό πίεση, η σεξουαλική τους ορμή επηρεάζεται αρνητικά. Ευτυχώς, με λίγη πρόθεση και προσπάθεια, είναι δυνατό να έχεις διάθεση για σεξ ακόμα και όταν αισθάνεσαι άγχος – ειδικά αν σκέφτεσαι πόσο χαλαρή θα νιώσεις μετά.

Το σεξ είναι σαν το ποδήλατο, ακόμα κι αν έχεις καιρό να ανέβεις, θυμάσαι πώς να κάνεις πετάλι και πώς να απολαύσεις τη βόλτα! Keep on riding…

Διαβάστε επίσης

SEX

Πώς να ανανεώσετε την ερωτική συντροφική ζωή σας

Σε γάμο ή σε μακροχρόνια σχέση; Ώρα να ξανανάψετε την ερωτική σας φωτιά

SEX

Audio Erotica: πώς η ερωτική απόλαυση γίνεται ακουστική εμπειρία!

Ώρα να κλείσεις τα μάτια και να ανοίξεις τα αφτιά σου…

SEX

Πώς να απογειώσεις αυτό το καλοκαίρι τη σεξουαλική σου ζωή

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όχι μόνο λόγω καύσωνα

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η απόλυτη επανάσταση» Shannen Doherty

Μικρός φόρος τιμής στη Shannen Doherty, που πέθανε σε ηλικία 53 ετών

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 15 Ιουλίου

Η ένταση και οι υπερβολές στη συμπεριφορά δεν σας βοηθάνε

CELEBS

Βίκυ Καγιά- Ηλίας Κρασσάς: Τα τρυφερά ενσταντανέ στη Μύκονο

Σε λίγες μέρες το ζευγάρι θα γιορτάσει τα 10 χρόνια του γάμου του