Skip to main content

SEX

Αυτό το συνηθισμένο λάθος σκοτώνει την ερωτική επιθυμία σε μια σχέση

Κι όμως μπορούμε να την κρατήσουμε ζωντανή. Αρκεί να προσπαθήσουμε.


Γεωργία Κοντού

 

Η ερωτική επιθυμία διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα σε ζευγάρια που είναι καιρό μαζί και έχουν μοιραστεί αμέτρητες εμπειρίες – θετικές και αρνητικές. Υπάρχει, ωστόσο, ένας «σίγουρος» τρόπος να τη σκοτώσουμε: να κάνουμε τον σύντροφό μας να αισθανθεί ότι «πρέπει» να κάνει σεξ μαζί μας όταν στην πραγματικότητα δεν το επιθυμεί (πια), σύμφωνα με τον ψυχολόγο Άρι Τάκμαν. Ακόμα και αν ενδώσει, δεν θα το κάνει με ενθουσιασμό, αλλά σαν ένα «καθήκον».

Μάλιστα, ίσως πιέζουμε τον σύντροφό μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε – για παράδειγμα, θυμώνοντας, κρατώντας «μούτρα» ή γκρινιάζοντας όταν δεν δείχνει να συμμερίζεται την επιθυμία μας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως συμβουλεύει ο ειδικός, ακόμα και αν τελικά έχει οργασμό μπορεί να μην απολαύσει την εμπειρία εξίσου με εμάς και να σαμποτάρουμε, μακροπρόθεσμα, τη σεξουαλική ζωή μας.

Αν είμαστε εμείς που παίρνουμε την πρωτοβουλία για σεξ, ίσως προσπαθήσουμε να το αναθερμάνουμε, π.χ., αγοράζοντας ερωτικά παιχνίδια ή εσώρουχα ή δοκιμάζοντας νέες στάσεις. Αυτά τα «τρικ» είναι καλοδεχούμενα, επισημαίνει ο ψυχολόγος, αλλά δεν χτυπούν, απαραίτητα, τη ρίζα του προβλήματος.

Οπότε το ζητούμενο είναι να δούμε, καταρχήν, τι φταίει και η ερωτική ζωή μας έχει χάσει τη φλόγα της. Μπορεί να έχει να κάνει με τη μονοτονία, οπότε, πράγματι, μια ανανέωση βοηθάει. Ή ίσως συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στην ίδια τη σχέση, το οποίο επεκτάθηκε και στην κρεβατοκάμαρά μας.

«Είναι εύκολο να πούμε ότι τα ζευγάρια πρέπει να μιλούν για το σεξ. Το πιο δύσκολο είναι αυτές οι συζητήσεις να έχουν σεβασμό και να είναι παραγωγικές. Δυστυχώς, όταν μιλάμε για το σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις, είναι δύσκολο να προσποιηθούμε επιθυμία όταν δεν υπάρχει. Αν κάποιος πιέζεται να κάνει σεξ, είναι η στιγμή για να μιλήσουμε και να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο άλλος» επισημαίνει ο Τάκμαν.

 

Διαβάστε επίσης

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 23 Απριλίου

Εάν δεν κάνετε μια προσπάθεια να ελέγξετε το άγχος σας, σύντομα θα έχετε προβλήματα

ΣΙΝΕΜΑ

Την αγγλόφωνη τηλεοπτική μεταφορά του Oldboy ετοιμάζει ο Park Chan-wook

Το εξαιρετικό revenge thriller του Κορεάτη σκηνοθέτη έρχεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη 

VIRAL

Η Taylor Swift κυκλοφορεί τον πολυαναμενόμενο νέο δίσκο της, The Tortured Poets Department

Στο follow-up του Midnights συμμετέχουν οι Jack Antonoff, Aaron Dessner, Post Malone, Florence Welch, ο drummer των Wilco, Glenn Kotche και πολλοί ακόμη