Skip to main content

SEX

Αυτό το συνηθισμένο λάθος σκοτώνει την ερωτική επιθυμία σε μια σχέση

Κι όμως μπορούμε να την κρατήσουμε ζωντανή. Αρκεί να προσπαθήσουμε.


Γεωργία Κοντού

 

Η ερωτική επιθυμία διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, ιδιαίτερα σε ζευγάρια που είναι καιρό μαζί και έχουν μοιραστεί αμέτρητες εμπειρίες – θετικές και αρνητικές. Υπάρχει, ωστόσο, ένας «σίγουρος» τρόπος να τη σκοτώσουμε: να κάνουμε τον σύντροφό μας να αισθανθεί ότι «πρέπει» να κάνει σεξ μαζί μας όταν στην πραγματικότητα δεν το επιθυμεί (πια), σύμφωνα με τον ψυχολόγο Άρι Τάκμαν. Ακόμα και αν ενδώσει, δεν θα το κάνει με ενθουσιασμό, αλλά σαν ένα «καθήκον».

Μάλιστα, ίσως πιέζουμε τον σύντροφό μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε – για παράδειγμα, θυμώνοντας, κρατώντας «μούτρα» ή γκρινιάζοντας όταν δεν δείχνει να συμμερίζεται την επιθυμία μας. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, όπως συμβουλεύει ο ειδικός, ακόμα και αν τελικά έχει οργασμό μπορεί να μην απολαύσει την εμπειρία εξίσου με εμάς και να σαμποτάρουμε, μακροπρόθεσμα, τη σεξουαλική ζωή μας.

Αν είμαστε εμείς που παίρνουμε την πρωτοβουλία για σεξ, ίσως προσπαθήσουμε να το αναθερμάνουμε, π.χ., αγοράζοντας ερωτικά παιχνίδια ή εσώρουχα ή δοκιμάζοντας νέες στάσεις. Αυτά τα «τρικ» είναι καλοδεχούμενα, επισημαίνει ο ψυχολόγος, αλλά δεν χτυπούν, απαραίτητα, τη ρίζα του προβλήματος.

Οπότε το ζητούμενο είναι να δούμε, καταρχήν, τι φταίει και η ερωτική ζωή μας έχει χάσει τη φλόγα της. Μπορεί να έχει να κάνει με τη μονοτονία, οπότε, πράγματι, μια ανανέωση βοηθάει. Ή ίσως συνδέεται με κάποιο πρόβλημα στην ίδια τη σχέση, το οποίο επεκτάθηκε και στην κρεβατοκάμαρά μας.

«Είναι εύκολο να πούμε ότι τα ζευγάρια πρέπει να μιλούν για το σεξ. Το πιο δύσκολο είναι αυτές οι συζητήσεις να έχουν σεβασμό και να είναι παραγωγικές. Δυστυχώς, όταν μιλάμε για το σεξ σε μακροχρόνιες σχέσεις, είναι δύσκολο να προσποιηθούμε επιθυμία όταν δεν υπάρχει. Αν κάποιος πιέζεται να κάνει σεξ, είναι η στιγμή για να μιλήσουμε και να ακούσουμε τι έχει να μας πει ο άλλος» επισημαίνει ο Τάκμαν.

 

Διαβάστε επίσης

SEX

Στρες στη δουλειά; Κάντε περισσότερο σεξ (στο σπίτι)

Νέα μελέτη αναδεικνύει τα ψυχολογικά οφέλη της ερωτικής ικανοποίησης για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες

SEX

Το «διάβασμα» μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία σε γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο

Όχι με βιβλία αυτοβοήθειας, αλλά με αυτό που πολλές γυναίκες αποκαλούν ένοχη απόλαυση – erotica.

SEX

5 στάσεις-εγγύηση για να απολαύσεις το πρωινό σεξ με τον σύντροφό σου

Ξεκίνα τη μέρα σου με τον καλύτερο πιθανό τρόπο!

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;