Skip to main content

SEX

Είναι δυνατόν να αλλάξετε τις σεξουαλικές σας φαντασιώσεις;

Είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από μια ανεπιθύμητη φαντασίωση, αλλά μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε μια νέα.Οι άνθρωποι συχνά ρωτούν τον συγγραφέα Justin J. Lehmiller αν είναι δυνατόν να αλλάξουν τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Σε γενικές γραμμές, ο λόγος είναι συνήθως επειδή έχουν μια φαντασίωση που τους προκαλεί κάποιου είδους ψυχολογική δυσφορία ή στενοχώρια στη σχέση, διαβάζουμε σε άρθρο του στο Psychology Today.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα, έλαβε μια επιστολή από έναν αναγνώστη που ρώτησε τα εξής: «Μπορώ (ή πρέπει) να προσπαθήσω να αλλάξω τις σεξουαλικές μου φαντασιώσεις για να μειώσω τις συγκρούσεις στο γάμο μου;» Ο αναγνώστης ήταν ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας παντρεμένος με μια αμφιφυλόφιλη γυναίκα. Οι φαντασιώσεις του περιελάμβαναν τη σύντροφό του και οι δραστηριότητες σε αυτές περιστρέφονταν γύρω από θέματα λεσβιακού και ομαδικού σεξ (και τα δύο είναι πολύ συνηθισμένες φαντασιώσεις, όπως συζητά στο βιβλίο του «Πες μου τι θέλεις»).

Το ζευγάρι προσπάθησε να ενσωματώσει αυτές τις φαντασιώσεις στη σεξουαλική του ζωή με διάφορους τρόπους, όπως κάνοντας ένα τρίο και βλέποντας πορνό μαζί, αλλά είχαν κάποιες λιγότερο από θετικές εμπειρίες που οδήγησαν σε σύγκρουση – και τσακώνονται για αυτό θέμα συχνά. Τελικά, αυτό το άτομο ήθελε να μάθει αν θα μπορούσε (ή θα έπρεπε) να προσπαθήσει να απαλλαγεί από τις φαντασιώσεις του για να προωθήσει την αρμονία της σχέσης του.

Τι λέει λοιπόν η έρευνα; Μπορείτε να ξεκινήσετε σκόπιμα να αλλάξετε τις φαντασιώσεις σας;

Ψυχολογικές παρεμβάσεις για την αλλαγή των φαντασιώσεων

Με τα χρόνια, οι ψυχολόγοι έχουν ερευνήσει μια σειρά τεχνικών που στοχεύουν στην αλλαγή των σεξουαλικών ενεργειών των ανθρώπων. Συνηθέστερα, αυτές οι παρεμβάσεις έχουν γίνει με πληθυσμούς σεξουαλικών παραβατών ή μεταξύ ατόμων που ενδιαφέρονται να ενεργήσουν σε μια επικίνδυνη ή μη συναινετική φαντασίωση.

Οι περισσότερες τεχνικές περιλαμβάνουν γνωσιακές συμπεριφορικές θεραπείες, που συχνά βασίζονται σε αρχές αποστροφής. Η ιδέα εδώ είναι να συνδυάσετε την ανεπιθύμητη φαντασία με κάτι δυσάρεστο. Για παράδειγμα, ο αυνανιστικός κορεσμός είναι μια τεχνική που έχει διερευνηθεί στην περίπτωση των παραφιλικών διαταραχών. Εδώ, ο ασθενής λαμβάνει οδηγίες να αυνανιστεί για να αποκτήσει οργασμό ενώ φαντασιώνεται κάτι μη παραφιλικό, κατά την κορύφωση, τους ζητείται να στραφούν στην παραφιλική φαντασίωση και να συνεχίσουν τον αυνανισμό, με την ιδέα ότι η περαιτέρω διέγερση θα είναι άβολη.

Ωστόσο, η χρήση ψυχολογικών παρεμβάσεων όπως αυτή έχει αποφέρει πολύ περιορισμένη επιτυχία. Φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαλλαγούμε από ή να «αντικαταστήσουμε» μια φαντασίωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες να απενεργοποιήσουμε τα ερεθίσματά μας πιθανότατα δεν θα αποδειχθούν πολύ καλές.

Καταστολή της σκέψης και σεξουαλικές φαντασιώσεις

Μια άλλη στρατηγική που δεν φαίνεται να λειτουργεί είναι να προσπαθήσετε να καταστείλετε σεξουαλικές σκέψεις που δεν θέλετε να έχετε. Αυτή είναι μια εντελώς αντιπαραγωγική στρατηγική γιατί το να μη σκέφτεσαι κάτι (σεξουαλικό ή άλλο) σε κάνει να το σκέφτεσαι ακόμα περισσότερο. Η καταστολή της σκέψης έχει αυτό το ειρωνικό αποτέλεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη πιο έντονη ενασχόληση με τη φαντασία.

Έτσι, αντί να προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τις φαντασιώσεις σας ή να τις καταστείλετε, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας και αποδεχόμενοι τις φαντασιώσεις σας για αυτό που είναι και αναγνωρίστε ότι δεν ελέγχετε το περιεχόμενο των φαντασιώσεων σας, όπως δεν ελέγχετε το περιεχόμενο από τα όνειρά σας. Οι φαντασιώσεις μας έχουν πολύπλοκες ρίζες. Είναι ένα μοναδικό προϊόν της προσωπικότητάς μας, των ψυχολογικών μας αναγκών, των βιωμένων εμπειριών, του πολιτισμού και της εξελικτικής ιστορίας μας. Όταν σκέφτεστε όλα τα πράγματα που υπεισέρχονται στις φαντασιώσεις μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι αρκετά ανθεκτικά στην αλλαγή.

Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή έχετε μια φαντασίωση για κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενεργήσετε σύμφωνα με αυτό για να είστε ευτυχισμένοι. Η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται πάντα στη φαντασίωση που έχουμε στα κεφάλια μας – και ορισμένες φαντασιώσεις δεν είναι πρακτικές/εφικτές να τις πράξουμε ή μπορεί να μην είναι κατάλληλες να πραγματοποιήσουμε εξαρχής. Να θυμάστε ότι είναι απολύτως εντάξει για μια φαντασίωση να παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας – μπορείτε ακόμα να έχετε μια γεμάτη σεξουαλική ζωή.

Είναι πιο εύκολο να καλλιεργήσετε νέες φαντασιώσεις παρά να εξαφανίσετε μια φαντασίωση

Αν και δεν φαίνεται πραγματικά εφικτό να απαλλαγούμε από μια φαντασίωση, είναι δυνατό να δημιουργήσουμε νέες φαντασιώσεις. Έτσι, αντί να εστιάσετε τις προσπάθειές σας στην αφαίρεση μιας φαντασίωσης, ίσως είναι καλύτερα να σκεφτείτε να διευρύνετε το σεξουαλικό σας «μενού».

Ως σημείο εκκίνησης, αναγνωρίστε ότι όταν πρόκειται για σεξ, συχνά δεν ξέρουμε τι μας αρέσει μέχρι να το δοκιμάσουμε. Έτσι, ένας τρόπος για να αρχίσετε να διευρύνετε το ρεπερτόριό σας φαντασίας είναι να αρχίσετε να αναζητάτε νέες πηγές σεξουαλικής έμπνευσης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάγνωση ερωτικής λογοτεχνίας, την παρακολούθηση διαφορετικού είδους πορνό ή/και την εξερεύνηση νέων δραστηριοτήτων με την/τον σύντροφό σας.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να σκάψετε πραγματικά στις ρίζες των υπαρχουσών φαντασιώσεων σας. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία των φαντασιώσεων σας; Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αισθήσεις (σωματικές και ψυχολογικές) που θέλετε να νιώσετε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Για παράδειγμα, στην περίπτωση των φαντασιώσεων για τρίο και ομαδικού σεξ, συχνά διαπιστώνει ο Justin J. Lehmiller ότι όταν οι άνθρωποι περιγράφουν αυτές τις φαντασιώσεις λεπτομερώς, συνήθως θέλουν να είναι το κέντρο της προσοχής. Αυτό που είναι συχνά στη ρίζα αυτών των φαντασιώσεων δεν είναι απαραίτητα ότι θέλουν πραγματικά να κάνουν σεξ με πολλά άτομα ταυτόχρονα. Αντίθετα, συχνά έχει να κάνει με το να θέλουν να νιώθουν υπερβολικά επιθυμητοί, επικυρωμένοι και σεξουαλικά σίγουροι.

Όταν φτάσετε στον πυρήνα του τι είναι αυτό που σας ενεργοποιεί –την υποκείμενη σεξουαλική ανάγκη που επιδιώκετε να εκπληρώσετε– γίνεται πολύ πιο εύκολο να δείτε πώς δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ικανοποιήσετε αυτήν την ανάγκη. Με λίγη δημιουργικότητα, είναι πιθανό να διαπιστώσετε ότι υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες.

Να θυμάστε

Εάν έχετε φαντασιώσεις που δεν θέλετε να έχετε, δεν είστε οι μόνοι. Ωστόσο, οι προσπάθειες να απαλλαγούμε από ή να καταστείλουμε αυτές τις φαντασιώσεις δεν φαίνεται να λειτουργούν πολύ καλά. Αλλά ανακαλύπτοντας τα βασικά ερωτικά μας θέματα, έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε το μενού μας και να καλλιεργήσουμε νέα ενδιαφέροντα όπου μπορούμε να επενδύσουμε την ερωτική προσοχή μας.

Διαβάστε επίσης

SEX

Πώς να ανανεώσετε την ερωτική συντροφική ζωή σας

Σε γάμο ή σε μακροχρόνια σχέση; Ώρα να ξανανάψετε την ερωτική σας φωτιά

SEX

Audio Erotica: πώς η ερωτική απόλαυση γίνεται ακουστική εμπειρία!

Ώρα να κλείσεις τα μάτια και να ανοίξεις τα αφτιά σου…

SEX

Πώς να απογειώσεις αυτό το καλοκαίρι τη σεξουαλική σου ζωή

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όχι μόνο λόγω καύσωνα

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 18 Ιουλίου

Μην επιτρέπετε σε μικρά πράγματα να επηρεάζουν τη διάθεσή σας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού θα πάνε οι βάσεις εισαγωγής στις 30 πιο υψηλόβαθμες σχολές

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα.  

FASHION TRENDS

8 μονόχρωμα ολόσωμα μαγιό που θα φορέσεις και ως κορμάκι

Εκμεταλλεύσου τη θερινή σου στολή παραλίας και για looks στο νησί ή και την πόλη