Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Eσύ γνωρίζεις τι είναι η «ανδρόπαυση»;

H αρσενική πλευρά της εμμηνόπαυσης...



Εσύ είχες ξανακούσει τον όρο «ανδρόπαυση»; Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, να σε ενημερώσουμε πως με αυτόν τον όρο οι επιστήμονες περιγράφουν την αντιστοιχία του φαινομένου που στη γυναίκα είναι γνωστό ως εμμηνόπαυση. Ο όρος σχετίζεται με την αναστολή των ανδρογόνων, των κυρίαρχων ανδρικών ορμονών.

Με λίγα λόγια, η ανδρόπαυση περιγράφει μια διαφορά στη συμπεριφορά και την εμφάνιση του άνδρα μετά τα 50, που κωδικοποιείται κυρίως σε ό,τι έχει σχέση με τη γήρανση, την κόπωση και τη σεξουαλική λειτουργία.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που συνοδεύουν το εν λόγω σύνδρομο είναι η μείωση της σεξουαλικής ικανότητας, η μείωση του αισθήματος ευεξίας, η μείωση της οστικής πυκνότητας αλλά και οι διαταραχές του ύπνου, ακόμη και του ψυχισμού.

Η διάγνωση της ανδρόπαυσης στον άνδρα είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή της εμμηνόπαυσης στη γυναίκα.

Αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με τις γυναίκες που η αναπαραγωγική τους ικανότητα διακόπτεται οριστικά, στον άνδρα η ικανότητα αυτή διατηρείται, αν και φαίνεται ότι μειώνεται σχετικά. Έτσι, στους άνδρες μετά τα 50 υπάρχει σταδιακή μείωση των κυττάρων που παράγουν την τεστοστερόνη.

H μείωσή της οδηγεί καθοριστικά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της γήρανσης (κόπωση, μείωση μυϊκής μάζας, σεξουαλικότητας κλπ).

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μια κρύο μια ζέστη; Να γιατί ήρθε η ώρα να διαγράψεις τον αριθμό του

Αν εκείνος δεν ξέρει τι θέλει από σένα, κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δείξε ότι εσύ ξέρεις και μην αφήσεις κανέναν να παίζει μαζί σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 κλειδιά για να νιώθετε ικανοποιημένοι στη σχέση σας

Χρήσιμες συμβουλές για έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια μακροχρόνια υγιή σχέση

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

Προτεινόμενα

CELEBS

Ιφιγένεια Αστεριάδη: Πέθανε η ηθοποιός σε ηλικία 57 ετών

Η ηθοποιός, έδωσε μια σύντομη και γενναία μάχη με τον καρκίνο