Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Προσοχή- προσοχή: ΕΤΣΙ επηρεάζει ο χαρακτήρας σου τη σωματική σου υγεία

Πάρ' το «ψύχραιμα»...



Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε εκείνους που πανικοβάλλονται με το παραμικρό και σε εκείνους που βρίσκουν τον τρόπο να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ακόμα και σε στις περιόδους μεγάλης κρίσης. Εσύ σε ποια κατηγορία από τις δύο ανήκεις;

Νέα μελέτη δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών παθήσεων στο μέλλον.

Δεκάδες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η προσωπικότητά μας μπορεί να επηρεάσει την πορεία της υγείας μας, το προσδόκιμο ζωής, τις πιθανότητες αναπηρίας και την ευεξία μας γενικότερα. Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είναι η πρώτη που εξέτασε το ρόλο της προσωπικότητας στην εμφάνιση μιας νόσου σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου σε 7.000 Αμερικανούς ενήλικες από 30 έως 90 ετών. Κατά το ξεκίνημα της μελέτης, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας και δήλωσαν αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, για παράδειγμα καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Το τεστ αξιολογούσε τα πέντε βασικά στοιχεία της προσωπικότητας μας (εξωστρέφεια, ευσυνειδησία, προθυμία, νευρωτισμός και διάθεση για νέες εμπειρίες) και κατά πόσο ένα από αυτά επικρατεί έναντι ενός άλλου.

Τέσσερα χρόνια μετά την αρχική αξιολόγηση, οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων, ώστε να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς είχαν εκδηλώσει κατά το διάστημα αυτό κάποια πάθηση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μπήκαν στη διαδικασία να εξετάσουν την πιθανή σχέση της πάθησης με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα του τεστ.

Τα δύο χαρακτηριστικά που φαίνεται με ασφάλεια να αποτελούν το καλύτερο προληπτικό μέτρο ενάντια στην επιδείνωση της υγείας μας είναι η ευσυνειδησία αλλά και η διάθεση μας για νέες εμπειρίες.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

CELEBS

Θετικές εξελίξεις για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα - Tι λέει η σύζυγός του

«Στην κόρη μας λείπει ο μπαμπάς της- Θα σηκωθεί, θα είναι όπως ήταν πριν»