Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 καβγάδες που ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις με τον σύντροφό σου

Κάποια πράγματα (θα) είναι συγκρουόμενα.


Φύλλις Νικολάου

Τι κοινό υπάρχει σε κάθε σχέση, είτε αυτή είναι ακόμα στα μέλια, είτε πλησιάζει τα 7 χρόνια φαγούρα; Ναι, ναι, σωστά μάντεψες: οι καβγάδες. Κι αν ανησυχείς κάθε φόρα που εγείρονται διαφωνίες ανάμεσα σε εσένα και τον καλό σου ή κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τόνοι στις συζητήσεις σας, σου έχουμε καθησυχαστικά νέα: σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύγκρουση είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε ευτυχισμένη σχέση. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι η σχέση σας πρέπει να μετατραπείς σε fight club, αλλά ότι εσύ και ο σύντροφός σου καλό είναι να νιώθετε άνετα να εκφράσετε τη διαφωνία ή τη δυσφορία που σας προκαλούν ορισμένες συμπεριφορές ή καταστάσεις. Για να καταλάβεις πότε η σύγκρουση σας είναι υγιής, παρακάτω σου παρουσιάζουμε τους 5 συνηθέστερους καβγάδες των πιο ευτυχισμένων ζευγαριών.

Καβγάς #1: Πώς ξοδεύετε τα χρήματά σας

Τα περισσότερα ζευγάρια διαφωνούν για τα οικονομικά τους. Αλλά αυτό (σίγουρα) το γνωρίζεις ήδη. Κι όχι μόνο αυτό: οι καβγάδες τους πυροδοτούνται από απλές και αθώες «αφορμές» , όπως τα χρήματα που ξοδεύεις καθημερινά για τον καφέ σου στη δουλειά. Μπορεί αυτός ο καβγάς να φαίνεται επιφανειακός ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι στην βάση του κρύβει κάτι βαθύτερο το οποίο σχετίζεται άμεσα με το αξιακό σύστημα του καθενός από εσάς. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που ο καλός σου ξινίσει γιατί βγήκες (πάλι) για ψώνια με τις φίλες σου, δεν έχεις παρά να ακούσεις τα επιχειρήματά του προκειμένου να καταλάβεις γιατί πραγματικά αντιδρά.

Καβγάς #2: Πόσο συχνά κάνετε σεξ

Σύμφωνα με τους συμβούλους σχέσεων, οι περίοδοι... ξηρασίας σε μια σχέση αποτελούν σημάδι σοβαρής ανησυχίας. Τα περισσότερα ζευγάρια τείνουν να προσπερνούν  το πρόβλημα ή απλά αρνούνται να το συζητήσουν. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι αυτή είναι μια μάχη που αξίζει να δώσετε για τη σχέση σας. Η πρότασή τους; Ο διάλογος μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση – ακόμα κι αν αυτή είναι ο χωρισμός.

Καβγάς #3: Πώς εκφράζετε το θυμό σας

Ωραία, θύμωσες αλλά πώς το δείχνεις; Στην πραγματικότητα, ο τρόπος που εκφράζει ο καθένας τον θυμό του είναι διαφορετικός:  σε άλλους αρέσει να φωνάζουν, άλλοι προτιμούν το κλάμα και κάποιοι άλλοι διαλέγουν την απάθεια. Οι ειδικοί προτείνουν να πατάς «pause» στο θυμό σου προκειμένου να αποφύγεις αναίτιες εκρήξεις και περιττές εντάσεις για τη σχέση σου. Προτίμησε λοιπόν να ηρεμήσεις και, στη συνέχεια, να συζητήσεις με τον καλό σου ό,τι σε εκνευρίζει στη συμπεριφορά του με καθαρό μυαλό.

Καβγάς #4: Πόσο μπλέκονται οι οικογένειές σας στην καθημερινότητά σας

Τον τρελαίνει που μιλάς συνέχεια με την μαμά σου στο τηλέφωνο; Σε ενοχλεί κάθε φόρα που σου λέει ότι η μαμά του μαγειρεύει καλύτερα από εσένα; Ήρθε η ώρα να θέσετε όρια... στην οικογένειά σας και την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της στην καθημερινότητά σας. Το κλειδί για να κερδίσετε αυτή τη μεγάλη μάχη είναι να μην γίνεστε επικριτικοί ο ένας με την οικογένεια του άλλου. Αντίθετα, προτίμησε να του εξηγήσεις γιατί δεν νιώθεις άβολα να μιλάει για τη σχέση σας -ή τις μαγειρικές επιδόσεις σου- με την αδερφή ή τη μαμά του και γιατί είναι σημαντικό για εσένα να διατηρείτε την κοινή ζωή σας μακριά από τη δική τους.

Καβγάς #5: Ποιος κάνει τι στο σπίτι

Η νάρκη κάθε ευτυχισμένου ζευγαριού κρύβεται πίσω από την λέξη «δουλειές του σπιτιού». Αν τα περισσότερα Σαββατοκύριακά σας ξεκινούν με ατάκες τύπου «Πάλι εγώ θα πλύνω τα πιάτα;» ή «Δεν έχεις σκουπίσει ούτε μια φόρα!», τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά και έχει έρθει η ώρα να (τα) μιλήσετε και να (τα) συμφωνήσετε. Μοιράστε λοιπόν τις δουλειές του σπιτιού όσο πιο ισότιμα μπορείτε (π.χ. μπορεί να πλένει εκείνος τα πιάτα κάθε φορά που μαγειρεύεις εσύ) για να αποφύγετε τη μελλοντική φθορά και την γκρίνια.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!