Να γιατί τελικά δεν παντρεύονται τα ζευγάρια που συζούν

Spoiler alert: δεν έχει να κάνει με το φόβο της δέσμευσης.

Φύλλις Νικολάου

Το βλέπεις από τις φίλες σου και πιθανότητα να το κάνεις ήδη και εσύ: τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ζευγαριών που επιλέγουν να «περπατήσουν» το δρόμο της συμβίωσης αντί να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη του Census Bureau, ο δείκτης των ατόμων άνω των 18 ετών που συγκατοικεί με το άλλο του μισό έχει αυξηθεί κατά 10 μονάδες από το 1967 έως και σήμερα. Αντίστοιχα, το ποσοστό των ζευγαριών που εντέλει περνούν το κατώφλι της εκκλησίας έχει μειωθεί κατά 20%.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Demography»  έρχεται να ταράξει τα «νερά» αποκαλύπτοντας ότι η συγκατοίκηση μεταξύ εραστών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες η σχέση τους να οδηγηθεί σε γάμο. Στο πλαίσιο της, οι ερευνητές ανέλυσαν επιστημονικά δεδομένα από το 1995 μέχρι και το 2010 προκειμένου να διερευνήσουν  με ποιον τρόπο έχουν αλλάξει διαχρονικά οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

Ποιο ήταν το σοκαριστικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν;  Ότι τα ζευγάρια που συγκατοικούν όχι μόνο δεν παντρεύονται αλλά, αντίθετα, εμφανίζουν υψηλότερες πιθανότητες να δουν τη σχέση τους να αργοπεθαίνει. Αυτό το φαινόμενο μάλιστα, είναι πιο έντονο στα λιγότερο μορφωμένα ζευγάρια (και εννοούν εκείνα στα οποία κανένας από τα δύο μέλη δεν έχει περάσει… φοιτητικά χρόνια).

Ο λόγος; «Παρότι τα άτομα αυτά επιθυμούν πολύ να παντρευτούν, οικονομικοί λόγοι  τα εμποδίζουν μιας και εμφανίζουν αυξημένη δυσκολία στην ανεύρεση μιας σταθερή ή καλοπληρωμένης δουλειάς », εξηγεί η Kelly Ralley, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και συγγραφέας της παραπάνω μελέτης. «Έτσι, η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας τα αποτρέπει από το να περάσουν στο επόμενο βήμα με αποτέλεσμα να το αναβάλλουν συνέχεια και, εν τέλει, να φθίνει η σχέση».About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares