Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Το μαθηματικό μυστικό για να βρεις την πραγματική αγάπη

Η Hannah Fry κάνει τους υπολογισμούς της στο βιβλίο "Τα Μαθηματικά της Αγάπης" και σου δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο πότε θα βρεις τον κατάλληλο σύντροφο.


Μαριέτα Χριστοπούλου

Ένα ιδιαίτερο βιβλίο έπεσε στα χέρια μου πριν από μερικές ημέρες. Λέγεται "Tα Μαθηματικά της Αγάπης". Πρόκειται για ένα συμπαθητικό εικαστικά pocket size, το οποίο κυκλοφορεί από τα Key Books. Η συγγραφέας του, μαθηματικός στο επάγγελμα, κάνει στο περιεχόμενο του το εξής εντυπωσιακό: εξηγεί την αγάπη με τα μαθηματικά! Κάνει δηλαδή κάτι φαινομενικά αδύνατο, δυνατό και ενδιαφέρον.

Στις 124 σελίδες του βιβλίου, η Fry προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως πόσο σημαντική είναι η ομορφιά, πότε πρέπει κάποιος να παντρευτεί, πως να ζήσει κανείς ευτυχισμένος για πάντα. Και όλα αυτά, με βάση τα μαθηματικά. Δε θα σου πω όλα όσα λέει το βιβλίο, αλλά θα εστιάσω στο πρώτο κεφάλαιο το οποίο μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και δίνει το στίγμα του τι ακολουθεί στις επόμενες σελίδες. 

Στην αρχή, λοιπόν, του "Μαθηματικά της Αγάπης", η συγγραφέας προσεγγίζει το θέμα του πόσες είναι οι πιθανότητες να βρούμε την πραγματική αγάπη. Αναφέρεται στην έρευνα του Πίτερ Μπάκους "Γιατί δεν έχω κοπέλα" στην οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ ο συγκεκριμένος μαθηματικός καταλήγει στο ότι υπάρχουν μόλις 26 γυναίκες στον κόσμο με τις οποίες θα μπορούσε να βγει ραντεβού. Tα κριτήρια του Μπάκους είναι ως εξής, σύμφωνα με το βιβλίο:

1. Πόσες γυναίκες υπάρχουν που μένουν κοντά μου; (Στο Λονδίνο --> 4 εκατομμύρια γυναίκες)

2. Πόσες είναι πιθανόν να βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία; (20% --> 800.000 γυναίκες)

3. Πόσες είναι πιθανόν να είναι αδέσμευτες; (50% --> 400.000 γυναίκες)

4. Πόσες πιθανόν να έχουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών; (26% --> 104.000 γυναίκες)

5. Πόσες είναι πιθανόν να είναι ελκυστικές; (5% --> 5.200 γυναίκες)

6. Πόσες είναι πιθανόν να με βρουν ελκυστικό; (5% --> 260 γυναίκες)

7. Με πόσες είναι πιθανόν να τα πάω καλά; (10% --> 26 γυναίκες)

Όπως αναφέρει η συγγραφέας του βιβλίου, αν το καλοεξετάσουμε, σημαίνει ότι υπάρχουν περίπου 400 φορές περισσότεροι ευφυείς πολιτισμοί σε άλλους πλανήτες απ' ότι οι πιθανές σύντροφοι για τον Πίτερ Μπάκους. Είναι όμως αυτή η σωστή προσέγγιση; Η Fray πιστεύει πως όχι. Ουσιαστικά, παρατηρεί ότι ο Μπάκου έχει θέσει πάρα πολλούς περιορισμούς. Έτσι κάνει τους υπολογισμούς η ίδια ξανά, με άλλα ποσοστά καταλήγοντας ότι υπάρχουν τελικά 832 γυναίκες κατάλληλες για εκείνον.

Που καταλήγει, λοιπόν, η Fray; Ότι τις πιθανότητες να βρούμε την αληθινή αγάπη τις ορίζουμε εμείς, φτιάχνοντας τη λίστα μας με τέτοιο τρόπο που να μην είναι τόσο περιοριστική. "Στην πραγματικότητα όταν τα άτομα είναι αδέσμευτα και αναζητούν σύντροφο, συχνά εξαντλούν τη λίστα με ένα σωρό πρέπει ή δεν πρέπει, με συνέπεια οι πιθανότητες τους να μειώνονται δραματικά" σημειώνει η Fray. 

"Είναι ανώφελο να περιορίζετε την αναζήτηση σας σε άτομα που καλύπτουν όλες σας τις απαιτήσεις, μιας και έτσι έρχεστε αντιμέτωποι με μια ανέφικτη πρόκληση. Αντ' αυτού επιλέξτε δύο τρία πράγματα που είναι όντως σημαντικά και δώστε μια ευκαιρία στους άλλους. Μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα".

Το κεφάλαιο κλείνει με την υποσημείωση, ότι ο Μπάκους ξεπέρασε τις πιθανότητες του και παντρεύτηκε πέρυσι. Τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα, στα "Μαθηματικά της Αγάπης"...

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός