Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο σύντροφός σου προσποιείται ότι είναι τεχνοκριτικός (ενώ δεν έχει ιδέα από τέχνη);

Τι έδειξε νέα έρευνα.


Γεωργία Κοντού

Όταν επισκέπτεσαι με το σύντροφό σου μια γκαλερί ή ένα μουσείο, μήπως σού φαίνεται ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα για ό,τι βλέπετε, παρόλο που δεν το παραδέχεται με τίποτα; Ίσως τελικά δεν είναι μόνο η εντύπωσή σου. Σε μια νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychology & Marketing, οι ερευνητές ζήτησαν από 518 εθελοντές να παρατηρήσουν δύο άγνωστους πίνακες, οι οποίοι συνοδευόταν από τις κατασκευασμένες βιογραφίες ενός επίσης άγνωστου καλλιτέχνη. Το βιογραφικό που δόθηκε σε ορισμένους εθελοντές εκθείαζε τον εικαστικό σαν σπουδαίο ζωγράφο, ενώ εκείνο που μοιράστηκε σε άλλους τον παρουσίαζε ως ένα νέο και άπειρο δημιουργό.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι εθελοντές της πρώτης ομάδας δήλωσαν πιο ενθουσιασμένοι από τα έργα και τον καλλιτέχνη και πιο πρόθυμοι να τα αγοράσουν. Οι άντρες, μάλιστα, παρασύρθηκαν περισσότερο από το ψεύτικο βιογραφικό όταν κλήθηκαν να κρίνουν τους πίνακες. Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες, που έχουν δείξει ότι τα αρσενικά δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε χειροπιαστά στοιχεία (εν προκειμένω, το όνομα του καλλιτέχνη) όταν πρέπει να πάρουν μια απόφαση. Η κρίση των γυναικών, από την άλλη, επηρεάστηκε περισσότερο από τους ίδιους τους πίνακες. "Οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να μπουν στην περίπλοκη διαδικασία αποτίμησης ενός έργου τέχνης", υποστηρίζει μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Στέφανι Μάνγκους, "ενώ οι άντρες λένε: Αυτός ο τύπος είναι σπουδαίος καλλιτέχνης, οπότε θα αγοράσω τον πίνακά του".

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά