Πώς θα αποφύγεις το gaslighting

Μην αφήνεις κανέναν να σε χειραγωγεί

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Το 1944 είχε βγει μια ταινία με τίτλο Gaslighting στην οποία ένας άντρας προσπαθούσε να αποσπάσει από τη γυναίκα του σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, αμφισβητώντας τη λογική της. 

Από την ταινία αυτή προέκυψε ο όρος gaslighting που χρησιμοποιούμε όταν κάποιος πέφτει θύμα χειραγώγησης. Όταν εσύ θυμάσαι καλά τι σου είπαν, θυμάσαι με ακρίβεια ένα περιστατικό και ο άλλος στο παρουσιάζει αλλιώς. Όταν ξέρεις πολύ καλά το πώς νιώθεις αλλά ο άλλος αμφισβητεί τα συναισθήματά σου. 

Μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να σε τρελάνει, καθώς μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς ότι όλα όσα θυμάσαι και νιώθεις πιθανόν να μην ισχύουν. 

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή νοσηρή πραγματικότητα;

Το gaslighting μπορεί να το ζήσεις όχι μόνο μέσα σε μια διαπροσωπική σχέση αλλά στην οποιαδήποτε. Στη δουλειά σου, για παράδειγμα, όταν ξέρεις καλά τι έχεις ή τι δεν έχεις κάνει και ένας συνάδελφος σε αμφισβητεί όχι μία αλλά δεκάδες φορές, ή στη σχέση σου με τη μαμά σου όταν της λες όταν σε ξυλοφόρτωνε μικρή αλλά εκείνη ούτε καν το θυμάται και φυσικά το αρνείται. 

Πότε είναι πιο πιθανό να ζήσεις το gaslighting; 

Εάν κάποια στιγμή της ζωής σου είχες πέσει θύμα κακοποίησης ή παραμέλησης, και νιώθεις ότι αυτό είναι που αξίζεις και για το υπόλοιπο της ζωής σου. 

Τι μπορείς να κάνεις εάν το βιώνεις;

- Να προσπαθείς να μην δέχεσαι έτσι απλά την πραγματικότητα του θύτη. Να ζητάς τη γνώμη άλλων ανθρώπων που εμπιστεύεσαι.

- Να θυμάσαι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί το πώς νιώθεις. Μόνο εσύ μπορεί να το ξέρεις. 

- Να συμβουλευτείς έναν ψυχοθεραπευτή.  

allyou_google_news

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares