Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Στο μυαλό ενός άπιστου άντρα

Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε την απιστία



Πάντα ήταν οι σχέσεις περίπλοκες. Ίσως οι dating εφαρμογές, οι πολλές επιλογές, αλλά και η ρομαντικοποίηση της απιστίας στις ταινίες και τις σύγχρονες σειρές να κάνει τη διαδικασία πιο απλή. Ίσως πάλι να πρέπει απλώς να αποδεχτούμε τη μη μονογαμική φύση των ανθρώπων και να το πάρουμε απλώς απόφαση. Γιατί κακά τα ψέματα, το να βρεις έναν πιστό σύντροφο έχει γίνει στις μέρες σαν να ψάχνεις για μονόκερο.

Στην αρχή, είναι όλοι καλοί και αξιόπιστοι και, μετά από λίγο, γίνονται κάτι που δεν θα φανταζόσουν ποτέ – απατεώνες, δηλαδή σε απατούν. Εντάξει, δεν ισχυρίζομαι ότι ολόκληρος ο πληθυσμός ανδρών και γυναικών αποτελείται μόνο από άπιστους, αλλά το φαινόμενο απιστίας σίγουρα αυξάνεται. Γιατί όμως οι άνθρωποι φτάνουν στο σημείο της απιστίας; Τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός άπιστου άντρα;

Πιστεύω ότι υπάρχει ένας λόγος για κάθε ενέργεια, και ναι, η απιστία είναι απαίσια και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ανεξάρτητα από το πόσο λυπάται ή έχει μετανιώσει ο άπιστος  (αν έχει μετανιώσει καθόλου).

Στο μυαλό ενός άπιστου άντρα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα αποφασίσει να εξαπατήσει την σύντροφό του. Μπορεί να βαρεθούν με την τρέχουσα σχέση τους, να ζητήσουν προσοχή ή να μην ξέρουν τι θέλουν (αυτός είναι ο πιο συγκεχυμένος λόγος όλων). Όποιος και αν είναι ο λόγος, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι άνθρωποι συνήθως αποφασίζουν να εξαπατήσουν τον σύντροφό τους επειδή λαχταρούν κάτι που λείπει στην παρούσα σχέση τους.

Αυτό θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε (έλλειψη προσπάθειας, προσοχής, στοργής, αυθορμητισμού κ.λπ.). Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν είναι να αρνηθούν να μιλήσουν με τον σύντροφό τους για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη σχέση τους.

Ο κύριος λόγος που «αρνούνται» να μιλήσουν στον σύντροφό τους για το τι λείπει στη σχέση τους είναι ότι δεν το γνωρίζουν καν (ότι κάτι λείπει) έως ότου το βρουν σε άλλο άτομο. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένας φαύλος κύκλος, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί να λυθεί με την τακτική ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία, η οποία αποτελεί τη βάση κάθε υγιούς και ευτυχισμένης σχέσης.

Για να σε βοηθήσουμε να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει πραγματικά στο κεφάλι ενός άντρα που θα προβεί σε απιστία, ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την απιστία και χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι άπιστοι:

• Προστατεύει υπερβολικά το κινητό του

• Οι άντρες είναι πιο άπιστοι από τις γυναίκες

• (Οι περισσότεροι) άπιστοι αισθάνονται ανασφαλείς στην τρέχουσα σχέση τους

• Οι άπιστοι σύντροφοι τείνουν να φλερτάρουν πολύ κι αδιακρίτως

• Η έλλειψη οικειότητας είναι το πρώτο σημάδι ότι ο σύντροφός σου μπορεί να σε απατά

https://www.instagram.com/p/RcHuRFw3fT/

• Οι άπιστοι δεν πιστεύουν ότι το άτομο με το οποίο απιστούν είναι «καλύτερη» αλλά απλώς «διαφορετική» από την τωρινή σύντροφό του

• Τα ναρκισσιστικά άτομα είναι πιο πιθανό να είναι άπιστα

• Το να σας επικρίνουν είναι ο τρόπος τους να προσπαθήσουν να τραβήξουν την προσοχή μακριά από την κακή συμπεριφορά τους

• Η απιστία συμβαίνει συχνά όταν έχουν πιεί κι είναι μεθυσμένοι

• Οι δυσαρεστημένοι γάμοι και οι μη ικανοποιημένες σχέσεις οδηγούν σε απιστία

https://www.instagram.com/p/CLFR0j9nJNA/

Η αποποίηση ευθυνών είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι

Σπάνια θα δεις έναν άπιστο να παραδεχτεί ότι έχει κάνει ένα λάθος (αν μπορείς ακόμη και να το ονομάσεις έτσι) και ότι λυπάται για αυτό. Συνήθως, συνεχίζει να είναι άπιστος για όσο διάστημα δεν γνωρίζεις τίποτα για αυτό. Μόλις τον αντιμετωπίσεις για τη φύση της απιστίας, θα κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι λες ή προσποιείται ότι τίποτα δεν συμβαίνει και ότι απλώς γίνεσαι παρανοϊκή.

Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά απογοητευτικό, αλλά έτσι λειτουργεί το μυαλό του όταν αρχίζεις να υποπτεύεσαι ότι κάνει κάτι πίσω από την πλάτη σου ή όταν έχεις αποδείξεις ότι είναι άπιστος. Αντί να παραδεχτεί την ενοχή του, θα επικεντρωθεί στο να βρει τρόπους να σας κάνει να αισθανθείς ότι εσύ φταις.

Οι top δικαιολογίες που θα βρουν να σου πουν

• Δεν με εμπιστεύεσαι!

• Συνέβη απλώς μια φορά!

• Δεν σήμαινε τίποτα!

• Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

• Δεν είμαι πλέον χαρούμενος.

• Το έκανα επειδή δεν κάνουμε αρκετό σεξ.

• Εκείνη μου την έπεσε.

• Ήταν κάτι που συνέβη παλιά και τώρα έχει λήξει.

• Δεν ήθελα να σε πληγώσω.

Ποιος είναι το θύμα

Ένα άλλο αγαπημένο παιχνίδι του άπιστου είναι να παίζει το θύμα. Είναι όταν είναι το παίζει απελπισμένος και παρουσιάζει τον εαυτό του σαν κάποιον δεν ήξερε τι έκανε ή που μαγεύτηκε από το άλλο άτομο.

https://www.instagram.com/p/BsG8eDEAWA0/

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν άπιστο που παίζει το θύμα:

Βεβαιώσου ότι γνωρίζει πως για σένα τίποτα δεν δικαιολογεί μια απιστία. Όπως και να αισθανόταν, δεν σημαίνει ότι η απιστία ήταν η σωστή επιλογή. Το ότι ίσως τους έλειπε κάτι από τη σχέση σας δεν σημαίνει ότι ήταν εντάξει να σε εξαπατήσει.

Πες του πώς αισθάνεσαι για όλο αυτό το πράγμα. Συχνά οι άπιστοι δεν γνωρίζουν καν πώς αισθάνεσαι για όλο αυτό το θέμα μέχρι να τους το πεις.

Ρώτησέ τον πώς θα αισθανόταν εάν ήσουν εκείνη που τον απατούσε.

Άφησέ τον να δει τα αποδεικτικά στοιχεία (εάν έχεις). Τη στιγμή που αντιμετωπίζει αποδεικτικά στοιχεία, σταματά αυτόματα να παίζει το θύμα, επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να κάνει ή να πει για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του.

Να του δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία;

Τώρα που γνωρίζεις πολλά για τη φύση ενός άπιστου άντρα, υπάρχει ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς και αυτό είναι κατά πόσο θα θελήσεις να παραμείνεις μαζί του. Δεν θα σου πω αν πρέπει ή όχι, γιατί είναι απόφαση που πρέπει να πάρεις μόνη σου για τον εαυτό σου. Όμως, αυτό που μπορώ να κάνω είναι να σε βοηθήσω να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να δεχτείς πίσω έναν άπιστο:

• Οι πιθανότητες να το ξανακάνει είναι υψηλές

• Μπορεί να μην σε αγαπά αρκετά (όχι τόσο όσο τον αγαπάς εσύ)

• Είναι αδύνατο να ξεχάσεις ότι σε απάτησε, ακόμα κι αν τον συγχωρήσεις (ακόμα κι αν μετάνιωσε)

• Τα ζητήματα εμπιστοσύνης είναι μια πραγματική πρόκληση σε μια σχέση

• Αξίζεις καλύτερα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου

CELEBS

Νίκος Βέρτης: Εξιτήριο μετά την περιπέτεια υγείας του

Το Σαββατοκύριακο θα επιστρέψει κανονικά στο νυχτερινό κέντρο

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία