Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως δέχεσαι «love bombing» - δηλαδή «βομβαρδισμό αγάπης»;

Ναι, ακούγεται τρομακτικό και πράγματι είναι!



Οι «βομβαρδισμοί αγάπης» μπορεί να είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορεί να σου συμβεί κατά την πλοήγησή σου στον κόσμο του dating. Όχι μόνο είναι μια εξαιρετικά χειραγωγική τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές και οι κακοποιητές, αλλά είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εντοπιστεί και για αυτό μπορεί να σε ξεγελάσει όπως συμβαίνει. (Όπως είπα, τρομακτικό.)

Ο βομβαρδισμός αγάπης χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσοχή, θαυμασμό και στοργή με στόχο να κάνει τον παραλήπτη να αισθάνεται εξαρτημένος και υποχρεωμένος από το άτομο που του τα προσφέρει. Και ως παραλήπτης, ο βομβαρδισμός αγάπης μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αρχικά πολύ όμορφα, λόγω της ενίσχυσης της ντοπαμίνης και των ενδορφινών που λαμβάνεις. Νιώθεις ξεχωριστή, απαραίτητα, αγαπημένη, πολύτιμη και άξια, που όλα αυτά συμβάλλουν και αυξάνουν την αυτοεκτίμησή σου.

Στην αρχή, όλα μπορεί να φαίνονται τέλεια - ίσως ακόμη και πολύ τέλεια. Ίσως πιστεύεις ότι έχεις βρει κάποιον που δεν του αρέσεις απλώς, αλλά σου δείχνει με προσοχή, αγάπη, δώρα κ.λπ. Όπως, όλη την επικύρωση και την επιβεβαίωση που ονειρευόσουν μια ζωή. Αλλά αργότερα, η σχέση σας μπορεί να μετατραπεί σε κάτι που δεν μπορείς καν να αναγνωρίσεις.

Τι είναι ο βομβαρδισμός αγάπης;

Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι μια χειραγωγική τακτική που χρησιμοποιείται από ναρκισσιστικά και καταχρηστικά άτομα. Οι «βομβαρδιστές αγάπης» επιδιώκουν να αποκτήσουν γρήγορα την αγάπη και την προσοχή κάποιου που αναζητούν ρομαντικά παρουσιάζοντας μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού τους. Ο γενικός στόχος; Να ενισχύσουν το Εγώ τους κερδίζοντας δύναμη έναντι αυτών που στοχεύουν.

Ο καθένας μπορεί να υποπέσει στιγμιαία στον «βομβαρδισμό αγάπης», αλλά είναι συνήθως ένα σύμπτωμα διαταραχής της ναρκισσιστικής προσωπικότητας.

Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι σε μεγάλο βαθμό μια ασυνείδητη συμπεριφορά. Πρόκειται στην πραγματικότητας στο να κυριαρχήσεις ολοκληρωτικά στο άλλο άτομο.

Ποια είναι τα σημάδια του;

Μερικά ενδεικτικά σημάδια ενός βομβαρδισμού αγάπης είναι υπερβολικά δώρα, ιδεοληπτική κολακεία, συνεχή αποστολή μηνυμάτων και πάντα αναμονή για άμεση απάντησή σου.

Τι λέει και τι εννοεί:

«Θέλω να σε κακομάθω». (Λοιπόν αν ο σύντροφός σου σου αγοράζει υπερβολικά δώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα.)

«Θέλω απλώς να είμαι μαζί σου όλη την ώρα». Εάν αισθάνεσαι ενοχές επειδή θέλεις όρια ή χώρο, δεν είναι καλό σημάδι.

«Μου αρέσει να σε ελέγχω γιατί ανησυχώ». Αν κάνει check-in κάθε λίγο και λιγάκι, με χαριτωμένες δικαιολογίες. Συνεχής έλεγχος στο πού βρίσκεσαι, έλεγχος σε σελίδες κοινωνικών μέσων ή ζητώντας κωδικούς πρόσβασης.

«Έχουμε κοινό μέλλον οι δυο μας». Να δώσεις προσοχή εάν τα πράγματα μοιάζουν πολύ έντονα πολύ γρήγορα, ή αν αρχίζει να σε θεωρεί και να σε αποκαλεί σύντροφο ψυχής του ή δίδυμη φλόγα από νωρίς.

«Είσαι εσύ και εγώ για πάντα, σωστά;»  Θα απαιτήσει την προσοχή και το χρόνο σου και μπορεί να σε απομονώσει από την οικογένεια και τους φίλους σου (για παράδειγμα, μπορεί να θυμούνται και να σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι για τα σχέδια με άλλους).

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνος ο βομβαρδισμός αγάπης;

Οι βομβαρδισμοί αγάπης μπορεί να είναι απίστευτα επιβλαβείς για την ψυχική σου υγεία, καθώς είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης. Και έχει να κάνει με το νόμο της αμοιβαιότητας: Αν κάποιος σου δώσει κάτι, νιώθεις ότι του χρωστάς κάτι ίσο ή μεγαλύτερο σε αντάλλαγμα. Έτσι, αν ο σύντροφός σου σου δίνει υπερβολική αγάπη και προσοχή, νιώθεις σαν να πρέπει να ανταποδώσεις αυτή τη συμπεριφορά, με αφοσίωση ή «πίστη» σε αντάλλαγμα παρά τις κόκκινες σημαίες που νιώθεις να σηκώνονται μέσα σου.

Μόλις ο βομβιστής αγάπης δείξει ότι αποσύρεται, μπορεί να αρχίσει συναισθηματικά να κακοποιεί τον σύντροφό του. Μπορεί να εκτοξεύει προσβολές, να κάνει υποτιμητικές παρατηρήσεις, να σε κάνει να αισθάνεσαι ματαιωμένη και υποτιμημένη. Ο βομβιστής αγάπης γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχο του συντρόφου του και μπορεί τελικά να απομακρυνθεί από τη σχέση, με την αντίληψη ότι μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή για να συνεχίσει τον κύκλο της κακοποίησης.

Πώς να ξεφύγεις

Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι μια μορφή ψυχολογικού χειρισμού. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι μια ισχυρή προσκόλληση σε έναν βομβιστή αγάπης ή ακόμη και να υπερασπιστείς τις πράξεις του. Όταν οι ναρκισσιστές στοχεύουν στο να ελέγχουν κάποιον, αναζητούν βαθιές ανασφάλειες και βρίσκουν τρόπους να τις εκμεταλλευτούν. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεσαι ότι αυτό το άτομο σε αγαπά πραγματικά ή σε βλέπει για το ποια πραγματικά είσαι. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι αυτή η σχέση –όσο κι αν είναι ψυχαναγκαστική– σου έδωσε επίσης το είδος της επικύρωσης που πάντα ήθελες.

Εάν συνειδητοποιήσεις ότι είσαι θύμα βομβαρδισμού αγάπης (ή βιώνεις οποιοδήποτε είδος χειραγωγικής συμπεριφοράς), θα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να αφαιρέσεις με ασφάλεια τον εαυτό σου από μια καταχρηστική κατάσταση και να αναζητήσεις συστήματα υποστήριξης εκτός της σχέσης.

Εάν είστε στις πρώτες μέρες της γνωριμίας σας και πιστεύεις ότι αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι απλώς ενθουσιασμός και όχι βομβαρδισμός αγάπης , αξίζει ωστόσο να το συζητήσεις και να του εκφράσεις ότι σου προκαλεί την προσοχή. Λέγοντας, κάτι τόσο απλό όπως, «Νομίζω ότι τα πράγματα να τρέχουν αρκετά γρήγορα και πρέπει να θέσω κάποια όρια».

Είναι προς το συμφέρον σου να προσπαθήσεις και να σταματήσεις με ασφάλεια την επικοινωνία με κάποιον που συνειδητοποιείw ότι ενεργεί με σκοπό να σε ελέγξει ή να σε χειριστεί (ή άλλους στη ζωή σου). Είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά ενός βομβιστή αγάπης και δεν είναι δική σου δουλειά να το κάνεις ούτως ή άλλως (άφησέ το στους επαγγελματίες που δεν έχουν επενδύσει συναισθηματικά).

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Δημήτρης Σέρφας: Η ηλικία, η καταγωγή και η αδυναμία στη μητέρα του

Όσα δεν ξέρουμε για τον «Γρηγόρη» από το «Προξενιό της Ιουλίας»

PETS

Πώς να κάνετε τον σκύλο σας να μυρίζει όμορφα χωρίς μπάνιο

8 απλές συμβουλές για καθαρό και μοσχομυριστό σκύλο χωρίς να προϋπθέτει μπανιέρα ή λάστιχο...

CELEBS

Βασίλης Καρράς: Την Κυριακή θα γίνει το τρίμηνο μνημόσυνό του

Πέρασαν τρεις μήνες από τον θάνατό του σπουδαίου τραγουδιστή