Γιατί κάποιες γυναίκες γοητεύονται από πολύ μεγαλύτερους άντρες;

Η θεωρία ότι «τους θυμίζουν τον πατέρα τους» ευσταθεί ή είναι ένα παραπλανητικό κλισέ;

Γεωργία Κοντού


Ο Ρίτσαρντ Γκιρ με την Αλεχάντρα Σίλβα, που έχει σχεδόν τα μισά του χρόνια. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με τη 18 χρόνια νεώτερή του, Αμάλ. Η σόουμπιζ - αλλά και η καθημερινή ζωή – βρίθει σχέσεων με μεγάλη διαφορά ηλικίας, όπου συνήθως μεγαλύτερος είναι ο άντρας. Γιατί όμως μια γυναίκα μπορεί να γοητευτεί από έναν άντρα που θα μπορούσε, θεωρητικά, να είναι πατέρας της ή ακόμα και παππούς της;

Μια εξελικτική θεωρία λέει ότι αυτή η προτίμηση συμβάλλει στη διαιώνιση του είδους, αφού η αντρική γονιμότητα διαρκεί περισσότερα χρόνια από τη γυναικεία, οπότε ένας άντρας μεγαλύτερης ηλικίας θα κατάφερνε να αναπαραχθεί μόνο με μια γυναίκα αρκετά νεώτερή του. Μια άλλη, που αντιμετωπίζει το φαινόμενο από κοινωνιολογική σκοπιά, υποστηρίζει ότι ορισμένες γυναίκες μαγνητίζονται από χαρακτηριστικά που είναι πιθανότερο να συναντήσουν σε μεγαλύτερους άντρες, όπως εξουσία και πλούτο.

Και υπάρχει και η υπόθεση των Σάρα Σκέντελμπερι και Ντάρεν Φόουλερ, του Πανεπιστημίου St. Mary, που αποφάσισαν να εξετάσουν αυτές τις σχέσεις από ψυχολογική άποψη και να τεστάρουν το στερεότυπο που λέει ότι κάποιες γυναίκες αναζητούν στο σύντροφό τους την «πατρική φιγούρα».

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, οι σχέσεις που δημιουργούμε στην ενήλικη ζωή μας αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιστήκαμε ως παιδιά από τους φροντιστές/γονείς μας. Με αυτή τη λογική, οι γυναίκες που προτιμούν τους μεγαλύτερους μπορεί να μην είχαν απολαύσει αρκετή φροντίδα και προσοχή από τον πατέρα τους όταν ήταν μικρές.

Η έρευνα όμως που έκαναν οι Σκέντελμπερι και Φόουλερ δεν επαλήθευσε με κανέναν τρόπο την παραπάνω θεωρία. Με άλλα λόγια, παρατήρησαν ότι η σχέση ανάμεσα σε μια νεότερη γυναίκα και έναν μεγαλύτερο άντρα δεν έχει ιδιαίτερα ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Ίσως τελικά -όπως υποστηρίζει η Σούζαν Κράους Γουίτμπορν, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, αυτές οι σχέσεις, αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη διαφορά ηλικίας, να είναι όπως όλες οι άλλες. Να υπάρχει τέτοιο ταίριασμα και αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι, που να αδιαφορεί για τα οποία κοινωνικά στερεότυπα και το «τι θα πει ο κόσμος».

Φωτογραφία: @alejandragere

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares