Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συγκατοίκηση πριν από τον γάμο: Μήπως αυξάνει τον κίνδυνο διαζυγίου;

«Μόνο με τη συγκατοίκηση θα ξέρουμε αν ταιριάζουμε»: Οι νέες έρευνες αμφισβητούν αυτή τη θεωρία.


Γεωργία Κοντού


Στο παρελθόν η λίστα γάμου προοριζόταν για να φτιάξει το ζευγάρι το σπίτι του από το μηδέν, καθώς δεν νοείτο συγκατοίκηση πριν από τα στέφανα. Σήμερα οι λευκές συσκευές συχνά δίνουν τη θέση τους σε «δώρα εμπειρίας», όπως έναν τραπεζικό λογαριασμό για το ταξίδι του μέλιτος, καθώς πολλά ζευγάρια έχουν ήδη έτοιμο το νοικοκυριό τους χρόνια προτού διασχίσουν τα σκαλιά της εκκλησίας - ή του δημαρχείου. Πλέον η συμβίωση θεωρείται μια καλή πρόβα τζενεράλε του έγγαμου βίου.

«Μόνο με τη συγκατοίκηση θα ξέρουμε αν ταιριάζουμε» λένε όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα. Μοιάζει κοινή λογική, την οποία ωστόσο έρχεται να αμφισβητήσει ένα παράξενο επιστημονικό εύρημα από τη δεκαετία του ‘80, που συνέδεε τη συγκατοίκηση με αυξημένο κίνδυνο διαζυγίου.

Μια πρόσφατη έρευνα, του 2019 (Rosenfeld & Roesler), ήρθε να ενισχύσει τη υποψία ότι με κάποιον τρόπο η προγαμιαία συγκατοίκηση σχετίζεται με κακή πρόγνωση για την εξέλιξη ενός γάμου. Οι γυναίκες, ειδικά, διατρέχουν 1,31 φορές υψηλότερο κίνδυνο διαζυγίου αν έχουν συγκατοικήσει με το σύζυγό τους πριν από τον χορό του Ησαΐα.

Για την ακρίβεια, η μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκατοίκηση κάνει καλό μόνο στον πρώτο χρόνο του γάμου. Τότε, τα ζευγάρια που έχουν συμβιώσει στο παρελθόν είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν. Αλλά μετά την πάροδο των πρώτων δώδεκα μηνών, η αναλογία αντιστρέφεται: Οι πιο δυνατοί γάμοι είναι αυτοί στους οποίους οι σύζυγοι δεν έχουν υπάρξει και απλοί σύμβιοι.

Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο επιχείρησε να δώσει μια ομάδα ειδικών ήδη από το 2006 (Stanley, Rhoades, & Markman): Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι συγκατοικεί, ο γάμος μοιάζει μονόδρομος με αποτέλεσμα τελικά να παντρεύονται και κάποια ζευγάρια που αν δεν είχαν μοιραστεί το ίδιο σπίτι θα αποφάσιζαν να χωρίσουν νωρίτερα. Αν ισχύει αυτή η θεωρία, το πρόβλημα δεν είναι η συγκατοίκηση καθαυτή αλλά οι προσδοκίες που τη συνοδεύουν. Ειδικά αν τις επιβάλλει ο κοινωνικός περίγυρος ή αν τις τρέφει μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους.

Φωτογραφία: Roselyn Tirado / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΣΠΙΤΙ

5 έξυπνα tips για να κάνεις τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος

Ακόμα και τα πιο μικρά σπίτια μπορούν να δείξουν πιο ευρύχωρα, αν ακολουθήσεις μερικές έξυπνες συμβουλές

FASHION NEWS

Η Kurt Geiger παρουσιάζει την πολύχρωμη συλλογή της για τη σεζόν Spring/Summer 2024

Με τους παστέλ χρωματισμούς της σειράς Quiet Sand και τα έντονα μοτίβα της Summer Nights να θυμίζουν τις ηλεκτρισμένες βραδιές των πόλεων