Συγκατοίκηση πριν από τον γάμο: Μήπως αυξάνει τον κίνδυνο διαζυγίου;

«Μόνο με τη συγκατοίκηση θα ξέρουμε αν ταιριάζουμε»: Οι νέες έρευνες αμφισβητούν αυτή τη θεωρία.

Γεωργία Κοντού


Στο παρελθόν η λίστα γάμου προοριζόταν για να φτιάξει το ζευγάρι το σπίτι του από το μηδέν, καθώς δεν νοείτο συγκατοίκηση πριν από τα στέφανα. Σήμερα οι λευκές συσκευές συχνά δίνουν τη θέση τους σε «δώρα εμπειρίας», όπως έναν τραπεζικό λογαριασμό για το ταξίδι του μέλιτος, καθώς πολλά ζευγάρια έχουν ήδη έτοιμο το νοικοκυριό τους χρόνια προτού διασχίσουν τα σκαλιά της εκκλησίας - ή του δημαρχείου. Πλέον η συμβίωση θεωρείται μια καλή πρόβα τζενεράλε του έγγαμου βίου.

«Μόνο με τη συγκατοίκηση θα ξέρουμε αν ταιριάζουμε» λένε όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα. Μοιάζει κοινή λογική, την οποία ωστόσο έρχεται να αμφισβητήσει ένα παράξενο επιστημονικό εύρημα από τη δεκαετία του ‘80, που συνέδεε τη συγκατοίκηση με αυξημένο κίνδυνο διαζυγίου.

Μια πρόσφατη έρευνα, του 2019 (Rosenfeld & Roesler), ήρθε να ενισχύσει τη υποψία ότι με κάποιον τρόπο η προγαμιαία συγκατοίκηση σχετίζεται με κακή πρόγνωση για την εξέλιξη ενός γάμου. Οι γυναίκες, ειδικά, διατρέχουν 1,31 φορές υψηλότερο κίνδυνο διαζυγίου αν έχουν συγκατοικήσει με το σύζυγό τους πριν από τον χορό του Ησαΐα.

Για την ακρίβεια, η μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συγκατοίκηση κάνει καλό μόνο στον πρώτο χρόνο του γάμου. Τότε, τα ζευγάρια που έχουν συμβιώσει στο παρελθόν είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν. Αλλά μετά την πάροδο των πρώτων δώδεκα μηνών, η αναλογία αντιστρέφεται: Οι πιο δυνατοί γάμοι είναι αυτοί στους οποίους οι σύζυγοι δεν έχουν υπάρξει και απλοί σύμβιοι.

Μια πιθανή εξήγηση για το φαινόμενο επιχείρησε να δώσει μια ομάδα ειδικών ήδη από το 2006 (Stanley, Rhoades, & Markman): Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι συγκατοικεί, ο γάμος μοιάζει μονόδρομος με αποτέλεσμα τελικά να παντρεύονται και κάποια ζευγάρια που αν δεν είχαν μοιραστεί το ίδιο σπίτι θα αποφάσιζαν να χωρίσουν νωρίτερα. Αν ισχύει αυτή η θεωρία, το πρόβλημα δεν είναι η συγκατοίκηση καθαυτή αλλά οι προσδοκίες που τη συνοδεύουν. Ειδικά αν τις επιβάλλει ο κοινωνικός περίγυρος ή αν τις τρέφει μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους.

Φωτογραφία: Roselyn Tirado / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares