Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που μπορεί να σε κάνει αντιπαθητική χωρίς να το καταλαβαίνεις

Πώς θα καταλάβεις αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοινωνικοποιηθούν.


Γεωργία Κοντού


Ίσως δυσκολεύεσαι να κάνεις φίλους. Ή μπορεί να έχεις κάποιον γνωστό που σε κουράζει με τη συμπεριφορά του, αν και δεν έχεις καταφέρει ακόμα να καταλάβεις τι ακριβώς σε ενοχλεί σε αυτόν. Μήπως εσύ ή εκείνος ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι υπερβολικά απορροφημένοι από τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα συχνά να γίνονται αντιπαθητικοί και απωθητικοί; Πώς θα το καταλάβεις;

Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά μοτίβα συμπεριφοράς των ανθρώπων που είναι υπερβολικά απορροφημένοι από τον εαυτό τους.

1. «Χάλασε το κινητό σου; Εμένα χάλασε το αυτοκίνητό μου»: Αυτή η κατηγορία ανθρώπων προσπαθούν να στρέψουν τη συζήτηση στον εαυτό τους. Όποιο πρόβλημα κι αν θέλει να μοιραστεί μαζί τους ο συνομιλητής τους, θα αντιπαραθέσουν κάποιο δικό τους πρόβλημα, πιο σοβαρό. Το ίδιο συμβαίνει και αν κάποιος τους ανακοινώσει μια ευχάριστη είδηση (π.χ., ότι του είπαν «μπράβο» για ένα πρότζεκτ στη δουλειά), την οποία αυτοί θα επιχειρήσουν να επισκιάσουν με μια δική τους («συγχαρητήρια, κι εγώ ετοιμάζομαι να πάρω προαγωγή»).

2. Δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν τα σημάδια ότι δεν σε ενδιαφέρει το θέμα για το οποίο μιλούν: Θεωρούν δεδομένο πως ό,τι είναι συναρπαστικό για εκείνους θα είναι και για όλους τους άλλους. Ότι όλοι συμμερίζονται τα ίδια ενδιαφέροντα με αυτούς, είτε πρόκειται για τη μόδα, την ομορφιά, τα ταξίδια ή τις σχέσεις. Είναι τόσο απορροφημένοι από τα συναισθήματά τους, που δεν προσέχουν τα σημάδια ότι ο συνομιλητής τους έχει αρχίσει να πλήττει (π.χ., ότι κοιτάει την οθόνη του κινητού του ή χασμουριέται).

3. Είναι ασταθείς στις σχέσεις τους: Γι’ αυτούς, δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ένας ακροατής, που θα ακούσει ό,τι θέλουν να του πουν. Αν πάψεις να καλύπτεις κάποια ανάγκη τους, για παράδειγμα την ανάγκη τους για συναισθηματική υποστήριξη ή για να τους εξυπηρετήσεις σε μια δουλειά, δεν θα διστάσουν να εξαφανιστούν και να αναζητήσουν τον επόμενο.

Μήπως αναγνωρίζεις τον εαυτό σου στα παραπάνω μοτίβα;

Αν αυτά τα μοτίβα επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις σου, η ψυχολόγος Alice Boyes πιστεύει ότι μπορείς να τα αλλάξεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος μοιράζεται μαζί σου τα νέα του, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στη συζήτησή σας, αντί να τη στρέφεις διαρκώς προς τον εαυτό σου. Με την εξάσκηση θα βελτιωθείς.

Και τι γίνεται αν θεωρείς ότι κάποιος κοντινός σου (π.χ. ο σύντροφός σου ή η αδερφή σου) είναι απορροφημένος από τον εαυτό του; Η ψυχολόγος συμβουλεύει να θίξεις το θέμα με έναν όσο το δυνατόν πιο ανάλαφρο τρόπο. Και αν μια συζήτηση δεν σε ενδιαφέρει καθόλου, απλά να του το λες. Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την προσπάθεια πολλές φορές προτού δεις αποτέλεσμα, μην απογοητευτείς όμως.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τέτοιες συμπεριφορές;

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρουσιάζονται σε ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, οι οποίοι μπορεί να έχουν την τάση να μιλούν για συγκεκριμένα θέματα ξανά και ξανά και να δυσανασχετούν κάθε φορά που η συζήτηση παρεκκλίνει. Επίσης, κάποιος που υποφέρει από κοινωνικό άγχος ενδεχομένως να έχει την τάση να μιλάει συχνά για τα θέματα που τον απασχολούν προσωπικά, παραγκωνίζοντας τα προβλήματα του συνομιλητή του με αποτέλεσμα να δείχνει αγενής. Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου αυτά τα σενάρια, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά των γύρω μας και να την αποδεχτούμε ευκολότερα, αν δεν μπορούμε να την αλλάξουμε.

Φωτογραφία: Ben White / Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός