Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

«Δεν είμαστε ποτέ τόσο ανυπεράσπιστοι απέναντι στον πόνο όσο όταν αγαπάμε» Sigmund Freud

Μαθήματα για τον έρωτα, την αγάπη, τις σχέσεις και το σεξ από τον πατέρα της ψυχανάλυσης που πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1939



Ο Sigmund Freud γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856 και πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1939 και ήταν Αυστριακός νευρολόγος και είναι ευρέως γνωστός ως ο πατέρας της ψυχανάλυσης. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και τη συγγραφή πρωτοποριακών εργασιών σχετικά με την ψυχική ανάπτυξη και το πώς λειτουργεί η ψυχική μας σε διάφορες περιστάσεις.

Το έργο του καλύπτει θέματα όπως το ασυνείδητο, η θρησκεία, τα όνειρα, η ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη, η ζωή και ο θάνατος, η θηλυκότητα και η γυναικεία σεξουαλικότητα, η μελαγχολία και οι θεωρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Εδώ θα βρεις 7 (μόνο) πολύτιμα μαθήματα που σου προσφέρει ο Σίγκμουντ Φρόιντ για το σεξ και την αγάπη:

Η σεξουαλικότητα είναι αδυναμία και δύναμη όλων: Το σεξ είναι πρωταρχικό κίνητρο και κοινός παρονομαστής για όλους μας. Ακόμα και τα πιο συνετά, πουριτανικά άτομα μπορεί να παλεύουν πολύ ενάντια στη σεξουαλική επιθυμία και την έκφρασή της. Για αποδεικτικά στοιχεία, πρέπει να κοιτάξουμε μόνο τα πολλά σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει το Βατικανό και τις φονταμενταλιστικές εκκλησίες. Ο Φρόιντ παρατήρησε αυτόν τον πρόωρο αγώνα σε άντρες και γυναίκες νωρίς στη Βικτωριανή Βιέννη. Αλλά η σεξουαλικότητά σου σε καθορίζει με υγιείς και εντελώς απαραίτητους τρόπους.

https://www.instagram.com/p/COBMEvynYLt/

Κάθε μέρος του σώματος μπορεί να είναι ερωτικό ή ερωτογενές: Ο Φρόιντ ήξερε ότι οι άνθρωποι είναι σεξουαλικά όντα από την αρχή. Πήρε την έμπνευσή του από το μωρό που θηλάζει στο στήθος των μητέρων για να δείξει το παράδειγμα μιας πιο ώριμης σεξουαλικότητας. Ήξερε επίσης ότι η σεξουαλική διέγερση δεν περιορίζεται στα γεννητικά όργανα, καθώς η ευχαρίστηση επιτυγχάνεται μέσω ερωτικής προσκόλλησης σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν αυτήν την ιδέα.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχική ασθένεια: Σημείωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι διακρίνονται συχνά από ιδιαίτερα υψηλή πνευματική ανάπτυξη και ηθική κουλτούρα. Το 1930, υπέγραψε μια δημόσια δήλωση για την κατάργηση ενός νόμου που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία. Και στη διάσημη επιστολή του σε μια μητέρα που ήθελε να θεραπεύσει τον ομοφυλόφιλο γιο της, ο Φρόιντ έγραψε, «η ομοφυλοφιλία σίγουρα δεν είναι πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι κάτι για να ντρέπεται, ούτε κακία, ούτε υποβάθμιση και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασθένεια». Κι αυτό συνέβη το 1935.

Όλες οι σχέσεις αγάπης περιέχουν αμφίσημα συναισθήματα: Μεταξύ των διαφόρων ανακαλύψεων του Φρόιντ ήταν η αμφιθυμία που συμμετείχε σε όλες τις στενές και οικείες σχέσεις. Ενώ μπορεί να αισθανόμαστε συνειδητά πραγματική και ρεαλιστική αγάπη προς έναν σύζυγο, σύντροφο, γονέα ή παιδί, τα πράγματα δεν είναι ποτέ ακριβώς όπως φαίνονται. Στον κόσμο του ασυνείδητου, κάτω από ακόμη και την πιο στοργική και φροντίδα εμπλοκή υποβόσκουν ή υπάρχουν συναισθήματα, φαντασιώσεις και ιδέες που είναι αρνητικές, ακόμα μίσους ή και καταστροφικές. Ο Φρόιντ αναγνώρισε ότι αυτό το μείγμα αγάπης και μίσους σε στενές σχέσεις είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και όχι απαραίτητα κάτι παθολογικό.

https://www.instagram.com/p/COhevR3F8aX/

Μαθαίνουμε πώς να αγαπάμε από τις πρώιμες σχέσεις μας με τους γονείς και τους φροντιστές μας: Οι πρώιμες σχέσεις μας με τους γονείς και τους φροντιστές μας βοηθούν να σχηματίσουμε έναν χάρτη αγάπης που επιμένει σε όλη μας τη ζωή. Αυτό μερικές φορές αναφέρεται ως μεταβίβαση. Ο Φρόιντ επεσήμανε ότι όταν βρίσκουμε ένα αντικείμενο αγάπης το ανακαλύπτουμε. Εξ ου και το συχνά αναγνωρισμένο φαινόμενο των ατόμων που επιλέγουν συντρόφους που τους θυμίζουν τη μητέρα / τον πατέρα τους. Μπορεί κάτι να σου θυμίζει.

Ο αγαπημένος μας γίνεται μέρος του εαυτού μας: Ο Φρόιντ σημείωσε ότι τα χαρακτηριστικά, οι πεποιθήσεις, τα συναισθήματα και οι στάσεις αυτών που αγαπάμε ενσωματώνονται στον εαυτό μας – μέρος της ψυχής. Ονομάστηκε αυτή η διαδικασία εσωτερικοποίηση. Η αντίληψή του σχετικά με το βάθος της σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων περιέχεται σε τέτοιες εκφράσεις που αναφέρονται στο αγαπημένο μας πρόσωπο ως «το καλύτερο μισό μου».

Η φαντασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στη σεξουαλική διέγερση: Ο Φρόιντ παρατήρησε ότι ο σεξουαλικός ενθουσιασμός προέρχεται από τρεις κατευθύνσεις: τον εξωτερικό κόσμο (σχέσεις, σεξουαλικό ιστορικό), το οργανικό εσωτερικό (ορμόνες του σεξ) και την ψυχική ζωή (σεξουαλικές φαντασιώσεις). Στις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας δημιουργούμε συχνά κάθε είδους παράξενα και διεστραμμένα σενάρια που προσθέτουν σεξουαλικό ενθουσιασμό και ελπίζουμε ότι οδηγούν σε οργασμική απόλαυση. 

Τιμώντας τη σημερινή επέτειο από τη γέννησή του θυμόμαστε μερικές από τις χαρακτηριστικές του φράσεις από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις έμπνευση:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά την ελευθερία, επειδή η ελευθερία περιλαμβάνει ευθύνη και οι περισσότεροι φοβούνται την ευθύνη».

 

«Δεν είμαστε ποτέ τόσο ανυπεράσπιστοι απέναντι στον πόνο όσο όταν αγαπάμε».

 

«Τα ανεξέλεγκτα συναισθήματα δεν θα πεθάνουν ποτέ. Είναι θαμμένοι ζωντανοί οργανισμοί και θα εμφανιστούν αργότερα με άσχημους τρόπους».

 

«Από τις αδυναμίες σας θα έρθει η δύναμή σας».

https://www.instagram.com/p/BP7C557g_3-/

«Αυτός που έχει μάτια να βλέπει και αυτιά να ακούει μπορεί να πείσει τον εαυτό του ότι κανένας θνητός δεν μπορεί να κρατήσει ένα μυστικό. Εάν τα χείλη του είναι σιωπηλά, κουβεντιάζει με τα δάχτυλά του. Η προδοσία βγαίνει από αυτόν από κάθε πόρο».

 

«Είναι αδύνατο να ξεφύγουμε από την εντύπωση ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συνήθως ψεύτικα πρότυπα μέτρησης - ότι αναζητούν δύναμη, επιτυχία και πλούτο για τον εαυτό τους και τα θαυμάζουν σε άλλους, υποτιμώντας τι έχει πραγματική αξία στη ζωή».

 

«Όποιος αγαπά γίνεται ταπεινός. Όσοι αγαπούν, για να μιλήσουν, παίρνουν ενθάρρυνση από ένα μέρος του ναρκισσισμού τους».

 

«Όπου κι αν πάω, βρίσκω ότι υπήρχε ένας ποιητής πριν από μένα».

 

«Ο πολιτισμός ξεκίνησε την πρώτη φορά που ένας θυμωμένος άνθρωπος έριξε μια λέξη αντί για ένα βράχο».

«Το μεγάλο ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ποτέ, και το οποίο δεν μπόρεσα να βρω απάντηση, παρά την τριάντα χρόνων έρευνά μου για τη γυναικεία ψυχή, είναι “Τι θέλει μια γυναίκα;”»

 

«Τα όνειρα έχουν συχνά πιο βαθιά νοήματα όταν φαίνονται ως τα πιο τρελά».

 

«Οι άνδρες είναι πιο ηθικοί από ό,τι νομίζουν και πολύ πιο ανήθικοι από ό,τι μπορούν να φανταστούν».

 

«Οι ψευδαισθήσεις μας αρέσουν γιατί μας σώζουν τον πόνο και μας επιτρέπουν να απολαύσουμε την ευχαρίστηση. Πρέπει λοιπόν να το αποδεχτούμε χωρίς παράπονο όταν μερικές φορές συγκρούονται με την πραγματικότητα».

 

«Στα μικρά ζητήματα να εμπιστεύεσαι το μυαλό, στα μεγάλα την καρδιά».

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 τσάντες που ορίζουν το styling αυτή την άνοιξη

Η fashion editor του AllYou επιλέγει τσάντες για όλες τις ώρες της ημέρας, για να ανανεώσεις τη συλλογή σου

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ