Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα ‘δωσες όλα κι έμεινες στον άσο;

Καιρός να μάθεις να παίρνεις κι όχι μόνο να δίνεις στις σχέσεις σου



Όταν νιώθεις ότι έχεις βρει κάποιον που αγαπάς και τον νοιάζεσαι, και που μοιάζει να αισθάνεται το ίδιο για κι εκείνος για σένα, είναι φυσικό να θέλεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να είσαι σίγουρη ότι ο σύντροφός σου θα είναι καλά κι ευτυχισμένος μαζί σου. Ενώ η γενναιόδωρη πρόθεση είναι ένα ζωτικό κομμάτι οποιασδήποτε μακροχρόνιας σχέσης, δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Αν η προσφορά σου είναι υπερβολική και δεν υπάρχει ισορροπία, είναι κάτι που αργά ή γρήγορα θα βλάψει το μέλλον της σχέσης σας. Εδώ είναι μερικά σημάδια για να αναγνωρίσεις αν ανήκεις στην κατηγορία των Overgiver.

Βγαίνεις από το δρόμο σου για να διευκολύνεις τη ζωή του συνεργάτη σου

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τη λαχτάρα και την προσπάθειά σου να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου για να βοηθήσεις τον σύντροφό σου όταν βιώνει έναν αγχωτικό διάσημα ή είναι εξαιρετικά απασχολημένος. Ωστόσο, όταν αρχίζεις να αναλαμβάνεις πάνω από τις μισές καθημερινές ευθύνες του, που είναι απλά φυσιολογικά, καθημερινά πράγματα που όλοι πρέπει να κάνουν, αυτό είναι κάτι που καλά θα κάνεις να ξανασκεφτείς. Είναι ενήλικας – μπορεί να το χειριστεί. Αν δεν μπορεί, αυτό δεν είναι το πρόβλημά σου. Και εντάξει, το να το κάνεις μια φορά είναι ανθρώπινο, αλλά αν γίνει μοτίβο, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις – για καλό και των δυο σας.

Προτιμάς να κάνεις μόνη σου όλες τις δουλειές του κοινού νοικοκυριού αντί να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να συμμετέχει

Όταν είναι δυο που ζουν στον ίδιο χώρο πρέπει να συμβάλλουν εξίσου στο χάος που γίνεται εκεί, και να μην είσαι ο μόνος άνθρωπος που ασχολείται με όλα όσα χρειάζεται ένα σπίτι. Ο σύντροφός σου δεν είναι ανίκανος ή απρόθυμος, απλώς ίσως ποτέ δεν του έδωσες την ευκαιρία να αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης του. Καθώς αντί να τον αφήσεις να συμμετέχει, παίρνεις πάνω σου τον καθαρισμό και την οργάνωσή του επειδή δεν θέλετε να τον ενοχλήσεις.

https://www.instagram.com/p/CQZYWjDj1Oj/

Βάζεις πρώτα τις ανάγκες του συντρόφου σου και φτάνεις στο σημείο να παραμελείς τις δικές σου

Φυσικά οι ανάγκες του συντρόφου σου είναι σημαντικές και πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά τι γίνεται με τις δικές σου; Εάν αγνοείς συνεχώς τα πράγματα που θέλεις και χρειάζεσαι προκειμένου να είσαι απολύτως βέβαιη ότι πληρούνται εντελώς οι ανάγκες του συντρόφου σου, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Κι είναι εξίσου κακό αν το επιτρέψει να συμβεί αυτό. Γιατί δεν ανησυχεί κι εκείνος τόσο ώστε να είναι βέβαιος ότι είσαι επίσης ικανοποιημένη και χαρούμενη;

Δεν είσαι καλή στο να δέχεσαι δώρα, τρυφερές χειρονομίες, κομπλιμέντα… ενώ νιώθεις άνετα μόνο όταν εσύ τα προσφέρεις

Αγαπάς να κάνεις δώρα, να προσφέρεις ρομαντικές ή χρήσιμες χειρονομίες, και γενικά να εκπλήσσεις ευχάριστα τον σύντροφό σας, αλλά όταν προσφέρει το ίδιο σε αντάλλαγμα, είναι σαν να παγώνεις και απλώς δεν ξέρεις τι να κάνεις. Ένας Overgiver δεν είναι ποτέ καλός στο να (από)δέχεται περιποίηση και φροντίδα επειδή είναι πάντα ο φροντιστής. Αυτό δεν είναι ούτε δίκαιο και δεν είναι ούτε σωστό. Άλλωστε, το να θες να είναι ικανοποιημένος ο σύντροφός σου σημαίνει να μπορεί κι εκείνος να ικανοποιεί την ανάγκη να σου προσφέρει και να σε «κακομαθαίνει» με τον τρόπο του.

https://www.instagram.com/p/CS7h_gtjNui/

Ο σύντροφός σου δεν εκτιμά πλέον τι κάνεις - απλώς έχει «απαιτήσεις»

Αν έχεις μπει στο τριπάκι να έχεις τα πάντα έτοιμα στον καλό σου, να του ικανοποιείς κάθε ανάγκη, επιθυμία και σκέψη – χωρίς καν να το ζητήσει, αυτό κάποια στιγμή εδραιώνεται και για τους δύο. Εσύ να κάνεις τα πάντα, κι εκείνος τίποτα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αν κάποια στιγμή αποτύχεις ή καθυστερήσεις, θα σου ζητήσει και τα ρέστα. Και μεταξύ μας, έτσι όπως τα κατάφερες, θα έχει και δίκιο!

Αισθάνεσαι συναισθηματικά και διανοητικά εξαντλημένη, αλλά δεν μπορείς να εντοπίσεις γιατί…

Ενώ έχεις την εντύπωση ότι δεν υπάρχει κάτι πραγματικά λάθος στη ζωή σου, για κάποιο λόγο απλώς αισθάνεσαι διανοητικά και συναισθηματικά στραγγισμένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως overgiver, ξοδεύεσαι με φυσική ικανότητα χωρίς καν να συνειδητοποιείς ότι το κάνεις αυτό στον εαυτό σου. Θα το αντιληφθείς δυστυχώς με τον δύσκολο τρόπο… αφού έχεις αδειάσει τις δεξαμενές προσφοράς σου αλλά και ενέργειας. Αλλά η αγάπη δεν είναι ξόδεμα, είναι δόσιμο – αλλά αμοιβαίο, και για τους δύο.

https://www.instagram.com/p/CVM6RlXJ05B/

Αρχίζεις να νιώθεις απογοητευμένη από τον σύντροφό σου

Δεν καταλαβαίνεις το γιατί, αλλά αρχίζεις να αισθάνεσαι ενοχλημένη από τον σύντροφό σου και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να συμβάλλει πολλά στη σχέση. Αυτό όμως δεν είναι δικό του σφάλμα μόνο, αφού έχεις κάνει τα πάντα πριν να έχει την ευκαιρία να κάνει αυτό που του αναλογεί. Οι σχέσεις όμως που εδραιώνουν μια τέτοια κατάσταση δεν μπορούν ποτέ να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

CELEBS

Νίκος Βέρτης: Εξιτήριο μετά την περιπέτεια υγείας του

Το Σαββατοκύριακο θα επιστρέψει κανονικά στο νυχτερινό κέντρο

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να επανεφεύρετε τον εαυτό σας κάνοντας restart

Ασυνήθιστοι τρόποι για να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας σε οποιαδήποτε ηλικία