Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ό,τι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς - και το αποδεικνύουν τα ζευγάρια που βγήκαν σώα από την πανδημία

Stand by me: οι σχέσεις σήμερα προσφέρουν πολύτιμα μαθήματα αντοχής και αγάπηςΑπό τις εργασιακές σχέσεις, τις κοινωνικές σχέσεις, τις φιλικές σχέσεις, τις οικογενειακές σχέσεις μέχρι τις ρομαντικές σχέσεις ο κορωνοϊός αφήνει παντού το ορατό ή αόρατό του σημάδι. Ωστόσο, παρ’ όλο που ξέρεις ότι οι νέες συνθήκες δοκιμάζουν τις αντοχές και τα νεύρα όλων, αυτό που δεν έχεις ίσως συνειδητοποιήσει είναι ότι σε εξοπλίζει με αντισώματα που θα σε κάνουν να είσαι στις ερωτικές σου σχέσεις πιο δυνατή, πιο αληθινή, πιο ευέλικτη, πιο εσύ! Κι αυτό πέρα από θετικό νέο είναι και εξαιρετικά σημαντικό…

Pixel

Η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει να μην έχει αφήσει τίποτα ανεπηρέαστο. Οι νέες ασφυκτικές συνθήκες και το πώς επιδρούν πάνω στην ψυχολογία σου επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο συμπεριφοράς σου αλλά και το πώς λειτουργείς, πώς βιώνεις την καθημερινότητα και το πώς συνδέεσαι με τον εαυτό σου και τους άλλους. Η πίεση, η ανασφάλεια, ο φόβος για τη ρευστότητα της κατάστασης σε συνδυασμό με το άγχος που δημιουργεί η περιρρέουσα απειλή για τη ζωή και την υγεία δεν αφήνει σχεδόν κανέναν να αναπνεύσει ελεύθερα.

Τα ενθαρρυντικά νέα έρχονται από τους ερωτικούς συντρόφους της Αμερικής. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε σχέσεις είναι ικανοποιημένοι με τη σχέση τους, παρά τα αναμενόμενα άγχη που μπορεί να έχουν προκύψει, ας πούμε, αν δουλεύουν μαζί από το σπίτι μαζί, εάν βιώνουν την απώλεια μιας δουλειάς, εάν πέρασαν την καραντίνα με τα παιδιά στο σπίτι ή αν κάποιος από τους δύο έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό.

«Οι σχέσεις δεν είναι τέλειες - υπάρχουν πάντα κάποια υποκείμενα ζητήματα», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Monmouth που βοήθησε στη σύνταξη των ερωτήσεων της έρευνας. «Όμως, κατά μέσο όρο, οι σχέσεις που υπάρχουν είναι πολύ καλές».

Περίπου τα τρία τέταρτα των Αμερικανών με έναν ρομαντικό σύντροφο δηλώνουν ότι η σχέση τους δεν έχει αλλάξει ριζικά από την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Όταν ρωτήθηκε αν η σχέση τους είχε γίνει καλύτερη ή χειρότερη από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, το 74% είπε ότι ήταν σχεδόν το ίδιο. Δέκα τοις εκατό είπε ότι ήταν πολύ καλύτερη και 7 τοις εκατό είπε ότι ήταν λίγο καλύτερη. Μόνο το 4 τοις εκατό είπε λίγο χειρότερη και το 1 τοις εκατό είπε πολύ χειρότερη.

Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας προσθέτει άγχος, αλλά όταν νιώθεις άγχος είναι φυσικό να στρέφεσαι στον σύντροφό σου, ο οποίος είναι γενικά έτοιμος, πρόθυμος και ικανός να σου προσφέρει την υποστήριξή του σε δύσκολες στιγμές. Τώρα είναι η εποχή που πολλοί άνθρωποι αποζητούν περισσότερη εγγύτητα στη σχέση τους, όπως αποδεικνύουν ορισμένα ευρήματα από προηγούμενες έρευνες. Σε περιόδους αγωνίας οι άνθρωποι διεκδικούν αυτό που χρειάζονται και βρίσκουν τον τρόπο να το επικοινωνήσουν στον σύντροφό τους. 

Η συχνότητα της επίλυσης διαφορών και η σεξουαλική ζωή έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, αλλά μόνο ελαφρώς.

Λιγότερο από 2 στους 10 από αυτούς που βρίσκονται σε σχέση δήλωσαν ότι ανταλλάσσουν λιγότερες διαφωνίες με τον σύντροφό τους, ενώ 1 στους 10 είπε ότι μπαίνουν πιο συχνά σε διαπληκτισμούς - και 7 στους 10 δήλωσαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά. Και παρά την παραφιλολογία ότι η απομόνωση οδηγεί σε περισσότερες ευκαιρίες για οικειότητα, μόνο το 9% είπε ότι η σεξουαλική τους ζωή έχει βελτιωθεί. Επιπλέον, ακόμη λιγότερα - 5 τοις εκατό - δήλωσαν ότι χειροτέρεψε, με το 77 τοις εκατό να λέει ότι είναι σχεδόν το ίδιο. 

Περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η σχέση τους θα αναδειχθεί ισχυρότερη - και σχεδόν καθόλου πιστεύουν ότι θα είναι χειρότερη.

Όταν κοιτάζονταν προς το μέλλον, οι δεσμευμένοι Αμερικανοί ήταν ακόμη πιο ενθουσιώδεις για τη δύναμη των σχέσεών τους. Η πλειοψηφία του 51% δήλωσε ότι οι σχέσεις τους θα γίνουν πιο δυνατές σε σχέση από τη στιγμή που εκδηλώθηκε το ξέσπασμα του κορωνοϊού και μόλις το 1% είπε ότι η σχέση τους θα είναι χειρότερη. Ένα άλλο 46% είπε ότι η σχέση τους δεν θα έχει αλλάξει καθόλου.

Ακόμα κι αν πρόκειται για περιπτώσεις αισιόδοξων, οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν σε μια σχέση υπάρχει τουλάχιστον ένας σύντροφος που είναι αισιόδοξος, το ζευγάρι έχει γενικά μεγαλύτερη ικανοποίηση στην επαφή τους. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι αισιόδοξοι χειρίζονται τις απρόοπτες δυσκολίες της ζωής καλύτερα, κάτι που σίγουρα είναι χρήσιμο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, δήλωσε ένας από τους αναλυτές σε μια ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Οι παντρεμένοι σύντροφοι είναι πιο πιθανό από ό,τι οι ανύπαντροι να πουν ότι η σχέση τους δεν έχει αλλάξει.

Περίπου τα τρία τέταρτα των παντρεμένων ζευγαριών δήλωσαν ότι η σχέση τους δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή το χειρότερο από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα του κορωνοϊού, ενώ μόλις τα δύο τρίτα των άγαμων ζευγαριών δήλωσαν το ίδιο.

Μεταξύ των ανύπαντρων συντρόφων, το 22% δήλωσε ότι η σχέση τους βοήθησε στη μείωση του ημερήσιου επιπέδου άγχους, σε σύγκριση με το 12% των παντρεμένων ζευγαριών. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι η πανδημία δεν άλλαξε δραστικά τις σχέσεις των παντρεμένων ζευγαριών επειδή είναι πιθανό να έχουν αντιμετωπίσει και πριν στο κοινό τους παρελθόν δύσκολες περιστάσεις - όπως απώλεια θέσης εργασίας, σοβαρή ασθένεια ή θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.

Οι νέοι σε σχέσεις, ηλικίας 18 έως 34 ετών, ήταν πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να λένε ότι η πανδημία επηρέασε τη σχέση τους. (Τα ζευγάρια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι πιο πιθανό να είναι ανύπαντρα από εκείνα που είναι μεγαλύτερα.)

Οι περισσότεροι λένε ότι η σχέση τους δεν αυξάνει το πανδημικό στρες - αλλά οι γυναίκες επηρεάζονται λίγο περισσότερο από τους άνδρες.

Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η παγκόσμια πανδημία μπορεί να μην είναι τόσο κακή για τις σχέσεις όσο πολλοί φοβούνται καθώς οι σχέσεις μπορεί να γίνουν πιο δυνατές.

Η πλειοψηφία του 59% δήλωσε ότι η σχέση τους δεν είχε καμία επίδραση στο καθημερινό επίπεδο άγχους τους. Ωστόσο, το 29% των γυναικών δήλωσε ότι η σχέση τους έχει προσθέσει στο καθημερινό άγχος τους, ενώ το 23% των ανδρών είπε το ίδιο. Ο βασικός παράγοντας για να τα πάνε καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η δύναμη της σχέσης πριν από την πανδημία. Τα ζευγάρια που κάνουν ήδη καλά κάνουν ακόμα καλύτερα τώρα», είπε.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δείτε τι συμβαίνει όταν σας περιβάλλουν τοξικά άτομα

Οι τοξικές σχέσεις αλλάζουν τον εαυτό σας και δημιουργούν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στη ζωή σας

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αποδείξεις ότι δεν σε αγάπησε ποτέ και πώς να το(ν) ξεπεράσεις

Έλα αρκετά χρόνο σπατάλησες, άνοιξε τα μάτια σου και μάζεψε την καρδιά σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Έξι βήματα για το πώς να διαφωνείτε πιο αποτελεσματικά

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να διαφωνείτε με σεβασμό και κατανόηση.

Προτεινόμενα

CELEBS

Μαρία Καβογιάννη: Η ηλικία, η «άγνωστη» προσωπική ζωή & το πρώτο επάγγελμα

Οι αξέχαστοι ρόλοι και η καθηλωτική ερμηνεία στο Maestro

FITNESS

Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα squats στη γυμναστική

Τα καθίσματα είναι μια πολύ σημαντική άσκηση, χρειάζεται όμως προσοχή ώστε να μην το παρακάνεις

CELEBS

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Εκτός από το έμφραγμα, έπαθα και δυο ανακοπές»

Σοκάρουν όσα αποκάλυψε για την περιπέτεια της υγείας του