Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Όλα τα στάδια από τα οποία περνά ο εγκέφαλός σου όταν δέχεσαι «επίθεση αγάπης»

Κι όμως, το love bombing δεν είναι τόσο καλό όσο νομίζεις


Ναταλία Πετρίτη

Πρόκειται για έναν νεολογισμό των τελευταίων ετών με τον οποίο η επιστήμη της ψυχολογίας τώρα φαίνεται πως αρχίζει να καταπιάνεται: το love bombing αποτελεί εκείνη τη συνθήκη κατά την οποία ένας ερωτικός σύντροφος χειραγωγεί τον άλλο, δείχνοντάς του υπερβολικά έντονες εκδηλώσεις αγάπης, λατρείας, τρυφερότητας και κάθε τι άλλου που θα έπρεπε να γίνεται ιδανικά σε πολύ πιο ήπιους τόνους, ώστε να διατηρείται ισορροπία στη σχέση.

Αυτού του είδους η συμπεριφορά κρύβει πίσω της έναν άνθρωπο όχι απλά ανασφαλή, αλλά με κίνητρα στενού ελέγχου του συντρόφου του, τον οποίο επιχειρεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα από αυτές τις κινήσεις.

Το love bombing έρχεται επίσης μαζί με συχνά και υπερβολικά δώρα, κομπλιμέντα και συνεχή μηνύματα ή κλήσεις. Οι εκδηλώσεις λατρείας είναι ακόμη ιδιαίτερα έντονες σε δημόσιο χώρο, όπου υπάρχουν πολλοί μάρτυρες στα τεκταινόμενα, όπως και στα κοινωνικά δίκτυα, με διαρκείς αναρτήσεις, αντιδράσεις και σχόλια. Πώς αντιδρά όμως ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που βιώνει αυτή την κατάσταση και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άσχημα μονοπάτια;

Πρώτο στάδιο: Μπόλικη αυτοπεποίθηση

Οι πρώτες στιγμές, μέρες και εβδομάδες που ένα πρόσωπο ξεκινά το love bombing κάνουν το άτομο που το εισπράττει να αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δεχόμενο φυσικά ένα απροσδόκητο «δώρο» από το πουθενά. Η κατάσταση αυτή διευκολύνει όπως είναι αναμενόμενο τη σύνδεση, γίνονται εύκολα μεγάλα βήματα στη σχέση που δεν θα δικαιολογούνταν εύκολα, ενώ τα όρια θολώνουν.

Στάδιο δεύτερο: Διάθεση στα ύψη

Οι λεγόμενες ορμόνες του έρωτα, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη κάνουν τον αποδέκτη του love bombing να ίπταται στα σύννεφα από την καλή διάθεση, με την κρίση του να μην βρίσκεται στα καλύτερά της σταδιακά.

Στάδιο τρίτο: Το στρες εμφανίζεται

Πόσο όμως μπορεί να διαρκέσει μια περίοδος καταιγιστικής αγάπης; Όταν το love bombing συνεχίζεται για καιρό, καταντά εξαιρετικά κουραστικό και ψυχοφθόρο, με το άτομο που το εισπράττει να συνειδητοποιεί την τοξικότητα που αυτό κρύβει, όπως και τον χειρισμό των συναισθημάτων που έχει υποστεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπό αυτήν την έννοια, ο εγκέφαλός μας περνά στο στάδιο των προβλημάτων του love bombing, που δεν είναι άλλο από το αυξημένο στρες, το άγχος γύρω από απλά ζητήματα της καθημερινότητας, η συστηματική αϋπνία και τα μπερδεμένα συναισθήματα.

Αν λοιπόν κι εσύ νιώθεις ότι ένας νέος σύντροφος ή μια εντελώς φρέσκια ερωτική γνωριμία παρουσιάζει ενδείξεις μιας τέτοιας συμπεριφοράς, θέσε από νωρίς συγκεκριμένα όρια ως προς το πόσα από όσα πράττει και λέει είναι αποδεκτά ή απομακρύνσου εντελώς αν βλέπεις ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Θα γλιτώσεις σίγουρα από τα χειρότερα.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

13 συμπεριφορές του που δείχνουν ότι είναι συναισθηματικά ώριμος

Επειδή η συναισθηματική ωριμότητα είναι σημαντική σε μια σχέση, συνεχίστε να διαβάζετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 χαρακτηριστικές φράσεις που φανερώνουν ψεύτικη ειλικρίνεια

Ποιες είναι οι φράσεις που άλλα λένε κι άλλα εννοούν…

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι να ΜΗΝ κάνεις μετά από έναν δύσκολο χωρισμό

5 don’ts για να περάσει ο πόνος του αποχωρισμού όσο πιο γρήγορα και ανώδυνα γίνεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου

Φροντίστε μέχρι το τέλος του μήνα να μην γίνετε εγωκεντρικοί και ζηλιάρηδες

ΣΙΝΕΜΑ

Vinyl: Όταν ο Jagger συνάντησε τον Scorsese στην τηλεοπτική οθόνη

Με αφορμή την επιστροφή των Rolling Stones στη δισκογραφία και του Martin Scorsese στη μεγάλη οθόνη, μια ωδή σε μια τηλεοπτική σειρά που κόπηκε πολύ νωρίς.

SINGLES

Μερικές συνήθειες που δείχνουν ότι δεν το έχετε με την πειθαρχία

Η έλλειψη πειθαρχίας εμφανίζεται με πολλούς τρόπους, δείτε τους σημαντικότερους