Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να «λυθείς» στην επικοινωνία με συμφοιτητές και συναδέλφους

Πώς θα αφήσεις τις ντροπές και το άγχος στην επικοινωνία σου με τους ανθρώπους που βλέπεις περισσότερο μέσα στη μέρα σου



Η καθημερινή επικοινωνία στα πλαίσια των σπουδών ή της δουλειάς μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη για ανθρώπους που είναι κάπως πιο ντροπαλοί και συνεσταλμένοι, γεγονός που δημιουργεί έξτρα άγχη και ανησυχίες σε ένα περιβάλλον που έτσι κι αλλιώς είναι εξορισμού απαιτητικό. Αν κι εσύ δυσκολεύεσαι λοιπόν ως προς αυτό το κομμάτι της καθημερινότητας, διάβασε συμβουλές που θα σε κάνουν να «λυθείς» αυξάνοντας την ποιοτική αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους γύρω σου.

Υιοθέτησε ένα προσιτό attitude

Κάνε τον εαυτό σου διαθέσιμο για συζητήσεις, προτάσεις ή σχόλια, τόσο σε χαλαρό, όσο και σε πιο formal επίπεδο για να κάνεις τη διαφορά. Να είσαι open στο να ακούς τι έχουν να πουν οι συνάδελφοί σου και οι συμφοιτητές σου και θα κάνουν και αυτοί το ίδιο.

Κάνε σαφές ό,τι θες να πεις

Επικοινώνησε καθαρά και άμεσα με τους ανθρώπους γύρω σου, με συνοπτικό τρόπο που δεν θα μοιάζει αποξενωτικός. Απόφυγε την ορολογία και τη σύνθετη γλώσσα όπου αυτή δεν είναι απαραίτητη.

Άκου προσεκτικά

Άκου τους συναδέλφους σου και τους συμφοιτητές σου, κατανόησε τις απόψεις τους και κάνε ερωτήσεις για διευκρίνιση όπου τη χρειάζεσαι.

Σεβάσου τις πολιτισμικές διαφορές

Έχε επίγνωση των πολιτισμικών διαφορών που ενδεχομένως υπάρχουν και σεβάσου τις ευλαβικά. Η προσαρμογή σε διαφορετικά στυλ επικοινωνίας μπορεί να ενισχύσει την επικοινωνία και να αποτρέψει παρεξηγήσεις.

Χρησιμοποίησε μη λεκτικές ενδείξεις

Χρησιμοποιήστε μη λεκτικές ενδείξεις όπως η οπτική επαφή, ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος για να δείξεις ότι συμμετέχεις ενεργά στη συζήτηση. Και μην ξεχνάς ποτέ το χαμόγελό σου.

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία με σύνεση

Χρησιμοποίησε την τεχνολογία όπως αυτή των email, άμεσων μηνυμάτων και τηλεδιάσκεψης για να παραμείνεις connected. Όμως μην το παρακάνεις, αφού μερικές φορές είναι καλύτερη η αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο.

Δώσε εποικοδομητικά σχόλια

Δώσε εποικοδομητικά σχόλια για να βοηθήσεις τους συναδέλφους σου να βελτιώσουν την απόδοσή τους και βοήθα όσο περνά από το χέρι σου προς αυτή την κατεύθυνση.

Δείξε εκτίμηση

Δείξε εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοί σου και οι συμφοιτητές σου, μιας που είστε μια ομάδα. Αυτό δημιουργεί ένα θετικό εργασιακό και ακαδημαϊκό περιβάλλον και φτιάχνει την ημέρα όλων!

Ενθάρρυνε την ομαδική εργασία

Ενθάρρυνε την ομαδική εργασία εμπλέκοντας τους συναδέλφους σου σε ομαδικά έργα και διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτό καλλιεργεί την αίσθηση του ανήκειν και το πνεύμα ομαδικότητας.

Διατήρησε θετική διάθεση

Διατήρησε πάντα μια θετική στάση, ακόμη και ενόψει των προκλήσεων που σίγουρα θα προκύψουν. Αυτό βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ σας.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ