Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 σημάδια ότι έχεις κολλήσει σε μια φανταστική εκδοχή της σχέσης σου

Πώς η εστίαση στις δυνατότητες κάποιου μπορεί να σε παγιδεύσει σε μια τοξική δυναμική


Αγγελική Λάλου

Πες μου, ακούγεται γνώριμο αυτό;

Είστε σε σχέση με κάποιον και συνεχίζετε να περιμένετε να γίνουν τα πράγματα «καλύτερα». Βλέπεις τις δυνατότητες σε αυτό το άτομο και όλα όσα «θα μπορούσε» να είναι η σχέση. Έτσι, περιμένετε και περιμένετε και περιμένετε να αλλάξει αυτό το άτομο και η σχέση να προχωρήσει και να μεταμορφωθεί σε αυτό που θέλετε. Και όσο περνάει ο καιρός, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φύγετε.

Εάν αυτό σου θυμίζει κάτι, δεν είστε μόνοι. Η ψυχοθεραπεύτρια Leah Aguirre έχει δει πολλούς ανθρώπους να παγιδεύονται στις «δυνατότητες» του συντρόφου τους – εστιάζοντας στη φαντασία και την πιθανότητα μιας σχέσης έναντι της πραγματικότητας, όπως διαβάζουμε σε άρθρο της στο psychologytoday.com. Και όταν βρίσκεστε στα άκρα μιας σχέσης με αυτούς τους ροζ φακούς, μπορεί να σας δυσκολέψει να δείτε τα πράγματα με ακρίβεια και για αυτό που πραγματικά είναι η σχέση σας. Είναι λιγότερο πιθανό να εντοπίσετε ασυμβατότητα ή διαφορές στις βασικές αξίες. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να μην εντοπίσετε τις «κόκκινες σημαίες» και να κολλήσετε πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

 perpatima-b

Η σκληρή αλήθεια είναι αυτή

Οι σύντροφοί μας δεν είναι οι δυνατότητές τους και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους συνεργάτες μας να είναι κάποιος που δεν είναι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξουν ή να συνειδητοποιήσουν αυτό το «δυναμικό» εάν δεν θέλουν να αλλάξουν ή δεν έχουν την εγγενή επιθυμία να το κάνουν. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε ή να υπαγορεύσουμε – αυτό ισχύει για τους συντρόφους μας. Έτσι, αν βρεθείτε να περιμένετε (και να περιμένετε και να περιμένετε) τα πράγματα να γίνουν διαφορετικά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνουν.

Εδώ είναι πέντε σημάδια ότι έχετε κολλήσει στη φανταστική εκδοχή της σχέσης σας

Σκέφτεστε συνεχώς το μέλλον της σχέσης και πώς «θα μπορούσαν να είναι» τα πράγματα αναφορικά με το να απολαμβάνετε τον σύντροφό σας και τη σχέση σας στο παρόν. Έχετε εμμονή με το πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι «καλύτερα» ή «διαφορετικά» και ακόμη προσπαθείτε να αλλάξετε τον σύντροφό σας ώστε να ταιριάζει με αυτή τη φανταστική εκδοχή της σχέσης που επιθυμείτε.

Εστιάζετε στο παρελθόν και στο πώς «ήταν» τα πράγματα όταν η σχέση ήταν λαμπερή και νέα. Ονειρεύεστε αυτές τις «καλές» στιγμές, όπως όταν σας φλέρταρε ή όταν αρχίσατε να βλέπετε αυτό το άτομο για πρώτη φορά. Προτιμάτε αυτήν την αρχική εκδοχή του συντρόφου σας από το πρόσωπο που είναι στο παρόν.

Δικαιολογείτε τις προβληματικές συμπεριφορές του συντρόφου σας ή τη δυναμική των τοξικών σχέσεων. Αποδίδετε προβλήματα στη σχέση σε ένα μοναδικό σύνολο περιστάσεων – ακόμα και όταν αυτά τα προβλήματα συνεχίζουν να επιμένουν μετά τον στρεσογόνο παράγοντα ή το γεγονός.

Έχετε την τάση να εξηγείτε υπερβολικά τα προβλήματα ή τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη σχέση σας στους φίλους και την οικογένειά σας. Γίνεστε αμυντικοί όταν οι άλλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την υγεία της σχέσης σας.

Είστε μονίμως δυστυχισμένοι, αλλά προσπαθείτε να το αποδεχτείτε. Προσπαθείτε να αποφύγετε τα «κακά» συναισθήματα που έχετε για τον σύντροφο ή τη σχέση σας. Αγνοείτε αυτό το ενστικτώδες συναίσθημα που έχετε που σας λέει ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Νιώθετε ότι εργάζεστε πιο σκληρά από τον σύντροφό σας στη σχέση. Κάνετε αλλαγές, αλλά ο σύντροφός σας παραμένει ίδιος. Όταν ο σύντροφός σας «αλλάζει» τη συμπεριφορά του, αυτή η αλλαγή είναι φευγαλέα και σύντομα επιστρέφει στους παλιούς τους τρόπους.

Εάν κάποιο από αυτά τα σημάδια έχει απήχηση σε εσάς, η Leah Aguirre σας ενθαρρύνει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τη δική σας σχέση. Είσαι χαρούμενη; Ικανοποιούνται οι ανάγκες σας; Τι γίνεται με τα πρότυπα και τις προσδοκίες σας; Εάν η απάντηση είναι «όχι» σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, σκεφτείτε εάν έχετε επικεντρωθεί στο «δυναμικό» αντί να γειωθείτε στην πραγματικότητα. Θυμηθείτε, σας αξίζει μια σχέση που ικανοποιεί και καλύπτει τις ανάγκες σας.

 

Η Leah Aguirre, LCSW, είναι ψυχοθεραπεύτρια με έδρα το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Εργάζεται κυρίως με άτομα που έχουν βιώσει πολύπλοκα τραύματα και αγωνίζονται με προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 συμβουλές για να κρατήσετε το περιττό δράμα έξω από τη σχέση σας

Να ποιες συμβουλές ακολουθούν τα ζευγάρια για την αρμονική συμβιώσή τους.

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 7 θεμελιώδη στοιχεία που χρειάζονται για μια υγιή σχέση

Δείτε πόσα από τα 7 σημαντικά κλειδιά μιας επιτυχημένης σχέσης διαθέτετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί δεν πρέπει να συνεχίσεις να βγαίνεις με έναν άντρα που σε κάνει να νιώθεις ανασφάλεια

Αν δεν νιώθεις ασφαλής να είσαι ο εαυτός σου σε μια σχέση, τότε αυτή η σχέση δεν σου αξίζει

Προτεινόμενα

ΣΧΕΣΕΙΣ

6 συμβουλές για να κρατήσετε το περιττό δράμα έξω από τη σχέση σας

Να ποιες συμβουλές ακολουθούν τα ζευγάρια για την αρμονική συμβιώσή τους.

BEAUTY TIPS

Viva México Nails: Ένα μανικιούρ εμπνευσμένο από τον ζωγράφο Pedro Coronel

Ανανέωσε τα νύχια σου με αυτήν την όμορφη ιδέα

Εγγραφείτε στο newsletter μας: