Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα 11 ισχυρά χαρακτηριστικά που κάνουν μια σχέση μακροχρόνια

Οι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στις μεγάλες σχέσεις



Όλοι γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παρέχουν ένα πλεονέκτημα στην προσέλκυση συντρόφων. Καλή εμφάνιση και ζεστό χαμόγελο – μερικοί άνθρωποι ξεχωρίζουν. Η εξελικτική θεωρία προτείνει ότι οι άνθρωποι έλκονται από χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τους στόχους: για βραχυπρόθεσμες σχέσεις, οι άνθρωποι θέλουν συντρόφους με χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν «καλά γονίδια» (π.χ. φυσική ελκυστικότητα) και για μακροχρόνιες σχέσεις, οι άνθρωποι θέλουν συντρόφους με χαρακτηριστικά ένας «καλός» σύντροφος ή συν-. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλέπει ορισμένα χαρακτηριστικά ως ελκυστικά κατά την έναρξη της σχέσης επειδή αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με καλύτερα αποτελέσματα αναπαραγωγής ή επιβίωσης.

Αλλά οι ιδιότητες που αναζητούν αρχικά οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητα οι ιδιότητες που θα βοηθήσουν στη διατήρηση μιας σχέσης σε βάθος χρόνου. Μόλις οι άνθρωποι εισέλθουν σε σχέσεις, η δύναμη διατήρησης αυτής της σχέσης μπορεί να συνδέεται, εν μέρει, στο βαθμό που έχουν ορισμένες ιδιότητες που είναι μοναδικά μαγνητικές στις συνεχείς σχέσεις. Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που κρατούν τις σχέσεις μαζί;

Τα μαγνητικά χαρακτηριστικά που κρατούν τις σχέσεις μαζί

Έρευνα από την Ελλάδα χρησιμοποίησε μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων που στόχευε στον εντοπισμό των μαγνητικών χαρακτηριστικών που κατέχουν ορισμένα άτομα που συνδέονται με μεγαλύτερες σχέσεις. Πρώτον, οι σε βάθος, ημι-δομημένες συνεντεύξεις με 20 άτομα και μια ανοιχτή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 200 άτομα στόχευσαν στο ερώτημα ποια χαρακτηριστικά συντρόφου παρακινούν τους ανθρώπους να παραμείνουν σε σχέσεις. Η ανάλυση έδωσε 75 διαφορετικά χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, σχεδόν 1.200 συμμετέχοντες επί του παρόντος σε σχέση βαθμολόγησαν τα χαρακτηριστικά του τρέχοντος συντρόφου τους, υπέδειξαν την ποιότητα της σχέσης τους και ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουν τη σχέση τους και πόσο καιρό περιμένουν να διαρκέσει η σχέση τους.

Τα αποτελέσματα δείχνουν 11 μαγνητικές ιδιότητες που υποστηρίζουν τη σταθερότητα της σχέσης. Πόσο καλά αιχμαλωτίζουν εσάς ή τον σύντροφό σας;

Το να είσαι αξιόπιστος και πιστός: Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, το να έχεις έναν σύντροφο τον οποίο κρίνεις ως αξιόπιστο είναι μια μαγνητική δύναμη σε μια συνεχιζόμενη σχέση, που βοηθά στη διατήρηση αυτής της σχέσης στο μέλλον.

Το να είναι αφοσιωμένοι και να νοιάζονται: Οι άνθρωποι αναμένουν ότι οι σχέσεις τους θα διαρκέσουν όταν ο σύντροφός τους επενδύσει στη φροντίδα τους, στην προστασία του χρόνου και, με όλους τους άλλους τρόπους, στην επίδειξη αληθινής δέσμευσης. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για ένα άλλο άτομο μέχρι να έρθουμε σε σχέση μαζί του, αλλά είναι μια μαγνητική ιδιότητα όταν μια σχέση είναι σε εξέλιξη.

Να είσαι διασκεδαστικός και να περνάς χρόνο μαζί του: Έχει ο σύντροφός σου καλή αίσθηση του χιούμορ; Είναι έξυπνος και ευφάνταστος; Η μαγνητική φύση κάποιου του οποίου η παρέα θέλετε να διατηρήσετε είναι βασικός παράγοντας για την πρόβλεψη της μακροζωίας της σχέσης.

Να είσαι ρομαντικός και ευαίσθητος: Οι σχέσεις αγάπης ωφελούνται από τη στοργή και την έλξη. Όταν οι σύντροφοι είναι σε θέση να δείξουν τη ρομαντική και ευαίσθητη πλευρά τους, αυτές οι ιδιότητες υποστηρίζουν μακροχρόνιες σχέσεις.

Τα πάτε καλά με την οικογένεια και τους φίλους: Οι σχέσεις δεν λειτουργούν μεμονωμένα. Το να έχεις έναν σύντροφο που τα πάει καλά με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για σένα είναι μαγνητικό χαρακτηριστικό, αυτό ενισχύει τη σταθερότητα της σχέσης.

Το να είσαι χρήσιμος στο σπίτι: Το να είσαι καλός μάγειρας ή/και να είσαι έτοιμος και ικανός να μοιραστείς τον φόρτο εργασίας του νοικοκυριού κάνει τη διαφορά. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιληφθείτε όταν συναντάτε για πρώτη φορά κάποιον, η ανακάλυψη αυτής της μαγνητικής ιδιότητας μπορεί να κάνει λιγότερο πιθανό να θέλετε να τερματίσετε τη σχέση.

Να είσαι καλός στο κρεβάτι: Το να έχεις μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή υποστηρίζει τη σταθερότητα της σχέσης. Είναι μαγνητικό όταν οι άνθρωποι βρίσκουν έναν σύντροφο που μπορεί να τους κρατήσει σεξουαλικά ικανοποιημένους, που νιώθει πάθος για αυτούς και που μπορεί να διατηρήσει το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον.

Να είσαι θετικός: Στις μακροχρόνιες σχέσεις, η θετικότητα είναι ένας μαγνήτης που υποστηρίζει τη σταθερότητα. Το να έχετε θετική στάση και να είστε σίγουροι, δυναμικοί και χαρούμενοι... όλες αυτές οι ιδιότητες δείχνουν τη μακροζωία της σχέσης.

Το να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς: Είναι δύσκολο να προχωρήσεις στη ζωή με κάποιον που γκρινιάζει, παραπονιέται, δεν συμβιβάζεται ποτέ και θέλει το δικό του κάθε φορά. Οι άνθρωποι σε μεγάλες σχέσεις βλέπουν την ικανότητα συμβιβασμού ως ένα μαγνητικό χαρακτηριστικό, ένα χαρακτηριστικό που κρατά τους ανθρώπους ενωμένους.

Κοινή χρήση κοινών ενδιαφερόντων: Όταν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι μοιράζονται ενδιαφέροντα και στόχους με τον σύντροφό τους, ο αυξημένος ενθουσιασμός τους για τη συνέχιση της σχέσης μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα υποκείμενο όφελος της συμβατότητας: Τα περισσότερα ευθυγραμμισμένα ενδιαφέροντα μεταφράζονται σε λιγότερες συγκρούσεις. Ως εκ τούτου, η κοινή χρήση κοινών ενδιαφερόντων είναι ένας μαγνητικός παράγοντας για τη διατήρηση των σχέσεων μαζί.

Ευημερία: Τα οικονομικά δεν είναι το παν, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν μια μαγνητική έλξη στις συνεχείς σχέσεις. Ένας πρακτικός παράγοντας, το εισόδημα και η οικονομική σταθερότητα μπορεί να υποστηρίξει τη μακροζωία της σχέσης.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια για 29/4 έως 4/5

Πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις σε οτιδήποτε, χρειάζεται να βάζετε μπροστά τη λογική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα