Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

10 συμπεριφορές που δείχνουν ότι παίζει με μυαλό σου

Πώς να καταλάβεις ότι κάποιος παίζει παιχνίδια μυαλού μαζί σου



Πολλοί άνθρωποι εμφανίζονται στη ζωή μας και δείχνουν ενδιαφέρον αλλά η συμπεριφορά τους τελικά φανερώνει ότι θέλουν να παίξουν με το μυαλό μας και όχι με την καλή έννοια. Υπάρχουν μερικές τυπικές συμπεριφορές που όταν συμβαίνουν συχνά και αποτελούν πάγια τακτική που αποδεικνύουν ότι θέλουν απλώς να περάσουν την ώρα τους και, ακόμα χειρότερα, οι προθέσεις τους δεν είναι καθόλου καλές. Μάθε ποιες είναι αυτές για να τους ρίξεις ένα μεγάλο Χ πριν επιδοθούν σε mind games μαζί σου.

Θυμίζουν σκωτσέζικο ντους.

Το ένα λεπτό, σε πλημμυρίζουν με προσοχή και το επόμενο, είναι απόμακροι και δεν ανταποκρίνονται. Αυτή η απρόβλεπτη συμπεριφορά έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να μαντεύεις και να σε ωθεί να εργάζεσαι σκληρότερα για την προσοχή τους. Είναι ένας τρόπος να σε κρατάνε κολλημένη και να αναζητάς διαρκώς την επικύρωσή τους.

Εφαρμόζουν το gaslighting

Το gaslighting είναι μια μορφή χειραγώγησης όπου το άτομο σε κάνει να αμφισβητείς την αντίληψή σου για την πραγματικότητα. Μπορεί να αρνηθούν πράγματα που συνέβησαν, να διαστρεβλώσουν τις αναμνήσεις σου ή να σε κάνουν να νιώθεις ότι αντιδράς υπερβολικά. Είναι ένας τρόπος να αποκτήσουν τον έλεγχο κάνοντας σε να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Αυτή η τακτική μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια για την αυτοεκτίμηση και την ψυχική σου υγεία.

Παίζουν πάντα το θύμα.

Αν πάντα παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα και δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τις πράξεις τους, είναι σημάδι χειραγώγησης. Παίζοντας το θύμα, μπορούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους και να σε κάνουν να νιώσεις τύψεις που το αμφισβήτησες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν τοξικό κύκλο όπου δεν θεωρούνται ποτέ υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά τους.

Σε τιμωρούν με τη σιωπή τους.

Το να σε αγνοεί ή να αρνείται να επικοινωνήσει είναι ένας παθητικό-επιθετικός τρόπος άσκησης ελέγχου. Το Stonewalling δεν είναι απλώς ανώριμο, έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να αισθάνεσαι άγχος και να σας αναγκάσει να επανορθώσετε, ακόμα κι αν δεν φταις. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια ανισορροπία δύναμης στη σχέση, όπου κρατούν όλα τα χαρτιά για πάρτη τους.

Είναι Παθητικοί-Επιθετικοί.

Αντί να αντιμετωπίζουν άμεσα ζητήματα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με έμμεσα μέσα, όπως σαρκαστικά σχόλια ή παραμέληση των ευθυνών τους. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σε κάνει να νιώσεις αβεβαιότητα και άγχος. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους.

Σου δημιουργούν ενοχές

Αν σε κάνουν να νιώθεις ενοχές για κάτι που έχεις πει ή έχεις κάνει, ακόμα κι όταν στην πραγματικότητα δεν έχεις κάνει κάτι λάθος ή κακό, είναι σαφές σημάδι χειραγώγησης. Η ενοχή είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει και να επηρεάσει τη συμπεριφορά σου. Αυτό το είδος συναισθηματικής χειραγώγησης μπορεί να σε κάνει να αμφισβητήσεις την κρίση και τις πράξεις σου.

Ναι μεν αλλά...

Ένα κομπλιμέντο με ναι μεν αλλά είναι μια κρυφή κριτική που μεταμφιέζεται σε κομπλιμέντο. Για παράδειγμα, «Είσαι τόσο γενναία που φοράς αυτό το ρούχο, εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να το βάλω». Είναι ένας τρόπος να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή σου με το πρόσχημα ενός επαίνου. Αυτού του είδους τα «κομπλιμέντα» μπορούν σιγά σιγά να εξαφανίσουν την αυτοεκτίμησή σου.

Πάντα δοκιμάζουν τα όριά σου.

Αν συνεχώς πιέζουν τα όριά σου για να δουν πόσα ακόμα μπορείτε να ανεχτείς, είναι μια μορφή χειραγώγησης. Είναι ένας τρόπος να ομαλοποιήσουν σταδιακά την ασεβή συμπεριφορά τους. Αυτή η αδιαφορία για τα όριά σου δείχνει έλλειψη σεβασμού για τα συναισθήματα και τον προσωπικό σου χώρο.

Σε κάνουν να ζηλεύεις.

Το φλερτ με άλλα άτομα μπροστά σου ή το να μιλάνε για τους πρώην τους μπορεί να είναι ένας τρόπος να προκαλέσουν ζήλια και να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια. Είναι μια τακτική που έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να λαχταράς περισσότερο την επικύρωσή τους. Αυτή η χειραγώγηση μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο διαρκούς προσπάθειας να κερδίσεις την έγκρισή τους.

Διαστρεβλώνουν τα λόγια σου.

Εάν συνεχώς παρερμηνεύουν ή διαστρεβλώνουν τα λόγια σου για να σε κάνουν να φαίνεσαι ότι έχεις άδικο, είναι άλλη μία στρατηγική χειραγώγησης. Έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να αμύνεσαι και να μεταφέρουν την ευθύνη πάνω σου. Αυτή η ανατροπή των λόγων σου μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και περιττές συγκρούσεις.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

Προτεινόμενα

PETS

Βεγγαλικά, κροτίδες και σκυλάκια

Για να μην εξελιχθεί λοιπόν το Πάσχα σε εφιάλτη για το σκυλάκι σου, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

CELEBS

Γιάννα Τερζή: «Υπήρξε κακοποίηση από άτομο της ομάδας μου στην Eurovision»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της τραγουδίστριας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις