Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί είναι τόσο μακρύς ο δρόμος της ανάρρωσης μετά από σχέση με έναν ναρκισσιστή

Η σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να σας διαλύσει αλλά μπορείτε να ανακάμψετε δίνοντας χρόνο στον εαυτό σας να θεραπευτεί



Το τέλος μιας σχέσης με έναν ναρκισσιστή είναι διαφορετικό από ό,τι μιας κανονικής σχέσης. Είναι μπερδεμένο, αποπροσανατολιστικό και ο δρόμος προς τη θεραπεία μπορεί να είναι απίστευτα μακρύς. Εάν δυσκολεύεστε μήνες ή και χρόνια αργότερα, δεν είστε μόνοι. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η ανάρρωση από τη ναρκισσιστική κακοποίηση απαιτεί χρόνο και η κατανόηση και η αποδοχή αυτού του δεδομένου είναι το πρώτο βήμα για να αισθανθείτε ξανά ολοκληρωμένοι.

Η συναισθηματική χειραγώγηση αφήνει βαθιές ουλές.

Οι ναρκισσιστές διαπρέπουν σε τακτικές όπως το gaslighting, η άρνηση και η μετατόπιση ευθυνών, για να διαβρώσουν την αίσθηση της πραγματικότητας. Η ανάκαμψη περιλαμβάνει το ξεμπλέξιμο αυτών των διεστραμμένων αφηγήσεων, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις δικές σας αντιλήψεις και την ανάκτηση της αυτοεκτίμησής σας. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και μπορεί να φέρει στιγμές αμφιβολίας για τον εαυτό σας, αλλά το να παραμείνετε συνεπείς επαναφέρει τη διαύγεια με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε να αμφισβητήσετε την αίσθηση της κρίσης σας.

Η εξαπάτηση από έναν ναρκισσιστή μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη σας στο να διαβάζετε πρόσωπα και καταστάσεις. Χρειάζεται χρόνος για να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, να καταλάβετε πώς χειραγωγήθηκατε και να μάθετε να εντοπίζετε κόκκινες σημαίες από νωρίς για να αποφύγετε παρόμοιες σχέσεις στο μέλλον. Μην αφήσετε αυτή την εμπειρία να σας κάνει κυνικούς. Δείτε το ως μια ευκαιρία να αναπτύξετε καλύτερη διαίσθηση για πραγματικά καλούς ανθρώπους.

Ο κύκλος εξιδανίκευσης/υποτίμησης δημιουργεί δεσμούς τραύματος.

Οι ναρκισσιστές αρχικά γαντζώνουν τα θύματά τους με έντονο έπαινο και προσοχή (εξιδανίκευση), για να αποσυρθούν απότομα, αφήνοντας τους στόχους τους απελπισμένους για αυτό το αρχικό έντονο συναίσθημα και πάλι. Αυτό το μοτίβο δημιουργεί ένα τρενάκι συναισθημάτων και έναν τραυματικό δεσμό από τον οποίον είναι δύσκολο να αποδεσμευτείτε μόνοι σας. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται η δυναμική του εθισμού σε τέτοιες σχέσεις καθιστά ακόμη πιο ξεκάθαρη την ανάγκη για απόσταση.

Υπονομεύουν τα συστήματα υποστήριξής σας.

Οι ναρκισσιστές απομονώνουν τα θύματά τους δημιουργώντας δυσπιστία προς την οικογένεια και τους φίλους. Η θεραπεία περιλαμβάνει την επανασύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα, την κατανόηση της δυναμικής που ενορχήστρωσε ο ναρκισσιστής και την ανοικοδόμηση αυτού του υγιούς δικτύου υποστήριξης. Τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορεί να μην καταλαβαίνουν πλήρως τι έχετε περάσει, αλλά το να έχετε ξανά την παρουσία τους στη ζωή σας είναι αρκετά θεραπευτικό από μόνο του.

Μπορεί να παλέψετε με απώλεια ταυτότητας.

Οι ναρκισσιστές εξαφανίζουν την αίσθηση του εαυτού των συντρόφων τους για να διατηρήσουν τον έλεγχο. Μετά τη σχέση, το να επαναφέρετε ξανά το ποιοι είστε εκτός της επιρροής τους είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό περιλαμβάνει την εκ νέου ανακάλυψη των ενδιαφερόντων, των στόχων και των αξιών σας. Πειραματιστείτε, δοκιμάστε νέα πράγματα και μη φοβάστε να κάνετε προσαρμογές καθώς ανακαλύπτετε τι σας φέρνει πραγματικά χαρά τώρα.

Η ανάρρωση απαιτεί να αντιμετωπίσετε άβολες αλήθειες.

Η ανάκαμψη δεν θα είναι μόνο ηλιοφάνεια και ουράνια τόξα. Απαιτεί μια γενναία ματιά στο γιατί μπορεί να σας προσέλκυσε εξαρχής ένας νάρκισσος, να αντιμετωπίσετε τυχόν τρωτά σημεία που εκμεταλλεύτηκε και να εργαστείτε για την αγάπη για τον εαυτό σας για να δημιουργήσετε ισχυρότερα όρια. Αυτό το είδος εσωτερικής εργασίας δεν είναι εύκολο, αλλά είναι ακριβώς εκεί που χτίζεται η βάση για ένα πιο υγιές μέλλον.

Η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο.

Αφού βιώσετε ναρκισσιστική κακοποίηση, είναι φυσικό να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τη δημιουργία νέων σχέσεων. Η θεραπεία έρχεται με υπομονή, μαθαίνοντας να εμπιστεύεστε ξανά σταδιακά και δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που δείχνουν σεβασμό, αμοιβαιότητα και συναισθηματική ασφάλεια. Ξεκινήστε από μικρά βήματα, εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας και μη συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από αληθινά υγιείς συνδέσεις.

Βλάπτουν την αυτοεκτίμησή σας.

Η συνεχής κριτική, οι υποτιμήσεις και οι συγκρίσεις διαβρώνουν την αυτοεκτίμησή σας. Η ανοικοδόμηση απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι οι κρίσεις του ναρκισσιστή ήταν προβολές, όχι αλήθειες. Ασχοληθείτε με θετική συνομιλία με τον εαυτό σας, γιορτάστε τα δυνατά σας σημεία και περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας ανεβάζουν. Θυμηθείτε, η αξία σας είναι εγγενής, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να χαρίσει ή να αφαιρέσει.

Μπορεί να αντιμετωπίζετε ζητήματα συνεξάρτησης.

Τα άτομα που είναι ευάλωτα στους ναρκισσιστές συχνά παλεύουν με τάσεις συνεξάρτησης – θέλουν να χρειάζονται, να διορθώνουν τους άλλους, κ.λπ. Η αποκατάσταση περιλαμβάνει την κατανόηση αυτών των ανθυγιεινών μοτίβων, την εξάσκηση της αυτοφροντίδας και το σπάσιμο του κύκλου της έλξης από αυτούς που σε κακομεταχειρίζονται. Η θεραπεία μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη στο ξεμπλέξιμο αυτών των δυναμικών και στη δημιουργία πιο υγιών προτύπων σχέσεων.

Έχουν πυροδοτηθεί οι φόβοι εγκατάλειψης.

Η συναισθηματική μη διαθεσιμότητα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του ναρκισσιστή μεγεθύνουν τους φόβους εγκατάλειψης που μπορεί να έχετε. Η θεραπεία προέρχεται από την εκμάθηση τεχνικών αυτοκαταπραϋντικών, την οικοδόμηση συναισθηματικής ανθεκτικότητας και το να γνωρίζετε ότι η αξία σας δεν συνδέεται με την επικύρωση ενός άλλου ατόμου. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει επεξεργασία πληγών του παρελθόντος που συμβάλλουν σε αυτούς τους φόβους.

Είναι εύκολο να πέσετε ξανά σε παλιά μοτίβα.

Ακόμη και μετά την κατανόηση της δυναμικής, είναι δελεαστικό να γλιστρήσετε ξανά σε οικείους κύκλους, μπερδεύοντας την ένταση με την αγάπη. Μείνετε αφοσιωμένοι στη θεραπεία σας, να είστε ειλικρινείς με τους αγώνες σας και να απομακρυνθείτε γρήγορα από καταστάσεις που φαίνονται να θυμίζουν το παρελθόν. Το να εμπιστεύεστε το ένστιτό σας και να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης σε ισχύ θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Πενθείτε την ψευδαίσθηση.

Δεν αγαπήσατε τον «πραγματικό» ναρκισσιστή αλλά την «πρόσοψη» που παρουσίαζαν. Η ανάκαμψη περιλαμβάνει το πένθος του ατόμου που νομίζατε ότι ήταν και της σχέσης που ελπίζατε. Η αποδοχή αυτής της απώλειας είναι μέρος της μετάβασης στη δημιουργία χώρου για αυθεντική αγάπη. Αφήστε τον εαυτό σας να νιώσει τη θλίψη χωρίς κρίση, τελικά, η αποδοχή θα πάρει τη θέση της.

Φοβάστε να είστε μόνοι.

Μετά από μια τέτοια συναρπαστική δυναμική, το να είστε μόνοι μπορεί να μοιάζει τρομακτικό στην αρχή. Αγκαλιάστε αυτή τη φορά ως ευκαιρία για ανάπτυξη και αυτο-ανακάλυψη. Μάθετε να απολαμβάνετε τη δική σας παρέα και ξαναχτίστε μια ισχυρή αίσθηση του εαυτού σας πριν βιαστείτε σε μια άλλη σχέση. Εστιάστε στο να χτίσετε φιλίες και να ανακαλύψετε εκ νέου δραστηριότητες που σας προσφέρουν γνήσια ευχαρίστηση.

Το να είσε συνέχεια σε επιφυλακή μπορεί να γίνει εξαντλητικό.

Οι μετατραυματικές αντιδράσεις μπορεί να σας ωθούν να είστε συνεχώς σε επιφυλακή, αναζητώντας κόκκινες σημαίες σε όλους. Η θεραπεία έρχεται με την εκ νέου εκμάθηση πώς να χαλαρώνετε, να αναγνωρίζετε τους γνήσιους ανθρώπους και να απελευθερώνετε τη συνεχή ένταση που δεν σας εξυπηρετεί πλέον. Πρακτικές όπως η ενσυνειδητότητα και οι τεχνικές γείωσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση αυτού του επίμονου άγχους.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.

BLOGS

«Μένεις παντρεμένη για 39 χρόνια όχι λόγω σεξ ή αγάπης, αλλά επειδή ο σύντροφός σου σε σέβεται πραγματικά» Ολυμπία Δουκάκη

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός απεβίωσε πριν από τρία χρόνια σε ηλικία 89 ετών

DO IT YOURSELF

Πώς να αποφασίσεις αν πρέπει να κρατήσεις ένα ρούχο στην γκαρνταρόμπα σου

Ο προσωπικός σου οδηγός για τις εκκαθαρίσεις που συχνά πρέπει να γίνονται στην ντουλάπα μας!