Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να αποτρέψετε μια τοξική σχέση όσο είναι νωρίς

Επειδή η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία, δείτε τι πρέπει να έχετε στο νου σας



Νιώσατε ποτέ σαν να ξυπνήσατε μια μέρα και η σχέση σας να μετατράπηκε από «happy place» σε τοξική σαπουνόπερα; Συμβαίνει και στους καλύτερους από εμάς. Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να σας κρυφτούν όπως ένα ληγμένο γιαουρτάκι στο πίσω μέρος του ψυγείου. Αλλά μην ανησυχείτε, με λίγη επίγνωση και φροντίδα του εαυτού σας, μπορείτε να εντοπίσετε αυτές τις κόκκινες σημαίες πριν μετατραπούν σε πλήρη εμπόδια σχέσεων.

Ανανωρίστε την αξία σας και μη συμβιβάζεστε με λιγότερα.

Επαναλάβετε μετά από μένα: «Αξίζω να μου φέρονται με σεβασμό, καλοσύνη και αγάπη». Γράψτε το σε ένα post it, κάντε το τατουάζ στο μπράτσο σας ή απλά φωνάξτε το στο δρόμο. Το να γνωρίζετε την αξία σας είναι το πρώτο βήμα για να αποφύγετε μια τοξική σχέση. Όταν εκτιμάτε τον εαυτό σας, δεν θα ανεχτείτε συμπεριφορά που δεν σας σέβεται ή σας υποτιμά.

Εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας.

Αυτή η μικρή φωνή μέσα στο κεφάλι σου; Δεν είναι μόνο το στομάχι σας να γκρινιάζει για περισσότερα σνακ. Εάν κάτι σας δυσκολεύει στη σχέση σας, μην το αγνοήσετε. Το ένστικτό μας είναι συχνά πολύ επίκαιρο όταν πρόκειται για την αίσθηση του κινδύνου, και αυτό περιλαμβάνει κόκκινες σημαίες σχέσης. Εάν αισθάνεστε άβολα ή περίεργα, κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε την κατάσταση.

Επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά.

Η υγιής επικοινωνία είναι το θεμέλιο κάθε καλής σχέσης. Εάν δεν μπορείτε να εκφράσετε τις ανάγκες, τις ανησυχίες ή τα συναισθήματά σας χωρίς φόβο κρίσης ή γελοιοποίησης, τότε η σχέση σας είναι ήδη σε τρανταχτό έδαφος. Μην φοβάστε να πείτε την αλήθεια σας, ακόμα κι αν στην αρχή μπορεί να είναι άβολο. Θυμηθείτε, ένας σύντροφος που ενδιαφέρεται πραγματικά για εσάς θα είναι πρόθυμος να σας ακούσει και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα μαζί σας.

Δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε.

Νιώθετε γεμάτοι ενέργεια και ευτυχία αφού περάσετε χρόνο μαζί τους ή αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι; Είσαι ο καλύτερος εαυτός σου γύρω τους ή βρίσκεσαι να περπατάς πάνω σε τσόφλια αυγών, ανησυχώντας συνεχώς μήπως πεις ή κάνεις το λάθος; Μια υγιής σχέση πρέπει να σας ανεβάζει και να σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Εάν αισθάνεστε συνεχώς δυστυχισμένοι ή ανασφαλείς, ίσως είναι καιρός να επαναξιολογήσετε τη σχέση.

Θέστε υγιή όρια και επιμείνετε σε αυτά.

Τα όρια είναι σαν το βελούδινο σχοινί σε ένα φανταχτερό κλαμπ – καθορίζουν τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Όπως μας υπενθυμίζει το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, είναι απαραίτητο να έχετε ξεκάθαρα όρια στη σχέση σας, είτε πρόκειται για προσωπικό χώρο, στυλ επικοινωνίας ή ακόμα και πόσο χρόνο περνάτε μαζί. Μην φοβάστε να πείτε «όχι» όταν χρειάζεται και μην αφήσετε κανέναν να σας πιέσει να κάνετε κάτι με το οποίο δεν αισθάνεστε άνετα.

Παρατηρήστε πώς συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους.

Το πώς αντιμετωπίζει κάποιος τους σερβιτόρους, τα μέλη της οικογένειας ή ακόμα και τους άγνωστους μπορεί να σας πει πολλά για τον χαρακτήρα του. Σέβονται και εκτιμούν όλους όσους συναντούν ή συμπεριφέρονται δικαιωματικά και υποτιμητικά; Εάν αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους χάλια, είναι ένα πολύ καλό στοίχημα ότι τελικά θα σας φέρουν άσχημα και εσείς. Θυμηθείτε, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια, οπότε προσέξτε τη συμπεριφορά τους, όχι μόνο τη γλυκιά τους συζήτηση.

Μην αγνοείτε τις κόκκινες σημαίες.

Οι κόκκινες σημαίες είναι σαν αυτές τις προειδοποιητικές πινακίδες που αναβοσβήνουν στον αυτοκινητόδρομο – υπάρχουν για κάποιο λόγο! Μην τις αγνοήσετε μόνο και μόνο επειδή ελπίζετε ότι η σχέση θα βελτιωθεί μαγικά. Οι κοινές κόκκινες σημαίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς, τη ζήλια, την κτητικότητα, την ασέβεια και τη συναισθηματική χειραγώγηση. Αν δείτε κάποιο από αυτά τα σημάδια, μην τους δικαιολογείτε και μην προσπαθήσετε να εκλογικεύσετε τη συμπεριφορά τους. Εμπιστευτείτε το έντερό σας και βγείτε από την κατάσταση πριν γίνει τοξική.

Μην προσπαθήσετε να τους αλλάξετε.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στις σχέσεις είναι να προσπαθούν να αλλάξουν τον σύντροφό τους. Spoiler alert: οι άνθρωποι σπάνια αλλάζουν, ειδικά αν δεν το θέλουν. Εάν προσπαθείτε συνεχώς να «διορθώσετε» κάποιον ή να τον διαμορφώσετε ως τον ιδανικό σας σύντροφο, ετοιμάζετε τον εαυτό σας για απογοήτευση και ματαίωση. Αποδεχτείτε τους για αυτό που είναι, για τα ελαττώματα και για όλα, ή προχωρήστε σε κάποιον που σας ταιριάζει καλύτερα.

Μην απομονώνεστε από φίλους και οικογένεια.

Οι τοξικές σχέσεις ευδοκιμούν μεμονωμένα. Οι τοξικοί προσπαθούν συχνά να σας αποκόψουν από το σύστημα υποστήριξής σας, ώστε να μπορούν να έχουν περισσότερο έλεγχο πάνω σας. Μην τους αφήσετε. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε υγιείς σχέσεις με τους φίλους και την οικογένειά σας και μη φοβάστε να τους εμπιστευτείτε εάν έχετε αμφιβολίες ή ανησυχίες για τη σχέση σας. Το να έχετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης μπορεί να είναι σανίδα σωτηρίας εάν τα πράγματα αρχίσουν να στραβώνουν.

Δώστε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και ευημερία.

Σε οποιαδήποτε σχέση, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την αίσθηση της ατομικότητας και να δώσετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες και ευημερία. Αυτό σημαίνει να φροντίζετε τον εαυτό σας σωματικά, συναισθηματικά και ψυχικά. Μην παραμελείτε τα χόμπι, τα πάθη ή τις φιλίες σας μόνο και μόνο επειδή είστε σε μια σχέση. Θυμηθείτε, μια υγιής σχέση πρέπει να βελτιώνει τη ζωή σας, όχι να την καταναλώνει.

Να προσέχετε τα πρότυπα συμπεριφοράς.

Η τοξική συμπεριφορά σπάνια εμφανίζεται μεμονωμένα. Εάν παρατηρήσετε ένα μοτίβο ασέβειας, χειραγώγησης ή συναισθηματικής κακοποίησης, μην το θεωρείτε μεμονωμένο περιστατικό. Δώστε προσοχή στο πώς ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει με συνέπεια εσάς και τους άλλους ανθρώπους και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το αν η συμπεριφορά του είναι αποδεκτή ή όχι.

Μη φοβάστε να λάβετε βοήθεια ή υποστήριξη.

Εάν δεν είστε σίγουροι εάν η σχέση σας είναι τοξική ή όχι, μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από έναν θεραπευτή, έναν σύμβουλο ή έναν έμπιστο φίλο. Μπορούν να προσφέρουν μια ουδέτερη προοπτική και να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν κόκκινες σημαίες που μπορεί να σας λείπουν. Θυμηθείτε, δεν είναι ντροπή να ζητάτε βοήθεια και θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ για τον εαυτό σας.

Μάθετε από τις προηγούμενες εμπειρίες σας.

Εάν είχατε μια τοξική σχέση στο παρελθόν, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι πήγε στραβά και τι μπορείτε να μάθετε από την εμπειρία. Ποιες κόκκινες σημαίες χάσατε; Ποια όρια δεν καταφέρατε να θέσετε; Χρησιμοποιήστε αυτά τα μαθήματα για να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας και να κάνετε καλύτερες επιλογές σε μελλοντικές σχέσεις, προτρέπει το Forbes.

Αγαπήστε τον εαυτό σας πρώτα.

Αυτό μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά δεν μπορείς να αγαπήσεις αληθινά κάποιον άλλο μέχρι να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας, θα έχετε μια ισχυρότερη αίσθηση αυτοεκτίμησης, πιο υγιή όρια και καλύτερη κατανόηση του τι αξίζετε σε μια σχέση. Επομένως, φροντίστε τον εαυτό σας, δώστε προτεραιότητα στη δική σας ευτυχία και μην συμβιβάζεστε ποτέ με τίποτα λιγότερο από την αγάπη και τον σεβασμό που σας αξίζει.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Βρες τις (12) διαφορές: ο έρωτας στα 20 και ο έρωτας στα 30

Αλλάζεις και αλλάζουν κι οι ορισμοί και οι τρόποι σου για την αγάπη – και αυτό είναι καλό!

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μαθήματα σχέσεων από την τελευταία σεζόν του New Amsterdam

Χωρίς σπόιλερ σε περίπτωση που δεν την είδατε ακόμα...

ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί οι ξεχωριστές διακοπές είναι το καλύτερο δώρο…

…που μπορείτε να κάνετε στη μακροχρόνια σχέση σας αυτό το καλοκαίρι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 27 Ιουλίου

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μην αποσυντονιστείτε

ΣΙΝΕΜΑ

Δείτε τη Lady Gaga στο νέο trailer του Joker: Folie à Deux

Η Harley Quinn της Gaga φέρνει τα πάνω κάτω στο νέο trailer της sequel ταινίας δια χειρός Todd Phillips, με τον Joaquin Phoenix στο πλευρό της

FASHION NEWS

Ο Elon Musk παρουσιάζει ένα AI-generated fashion show με τα διασημότερα πολιτικά πρόσωπα και γίνεται talk of the Internet

Ο ιδρυτής της Space X και κύριος μέτοχος του X βάζει τις διασημότερες πολιτικές προσωπικότητες του κόσμου σε ένα φανταστικό fashion show, που είναι ήδη viral