Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτοί είναι οι 4 πιο συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι στον χωρισμό

Αναγνωρίζεις κάποιον από αυτούς;



Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτής John Gottman, ο ίδιος μπορεί να παρακολουθήσει τον διάλογο ενός ζευγαριού για μόλις πέντε λεπτά και να καταλάβει με 91% ακρίβεια αν αυτοί οι δύο άνθρωποι θα χωρίσουν στο μέλλον ή όχι. Μάλιστα, πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο του με τίτλο "The Seven Principles for Making Marriage Work", στο οποίο έχει συμπεριλάβει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους βασικούς λόγους που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι -με μαθηματική ακρίβεια- στον χωρισμό. 

Ο John Gottman, λοιπόν, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 4 σημαντικοί και πολύ συνηθισμένοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι στον χωρισμό:

1. Η κριτική. Τα παράπονα επιτρέπονται. Η μόνιμη κριτική, όμως, είναι καθαρή επίθεση προς έναν άνθρωπο. Και η επίθεση που κάνουμε στον σύντροφό μας δεν έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του, αλλά με τον χαρακτήρα του και εκεί είναι που κάνουμε λάθος. 

2. Ο τρόπος που εκφραζόμαστε. Κοσμητικά επίθετα, επιθετικό χιούμορ, σαρκασμός, μιμητικές εκφράσεις με το πρόσωπο και το σώμα. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκφράζεται η δυσαρέσκεια μας, δηλητηριάζει τη σχέση μας. Είναι αδύνατο να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας ή όταν εκείνος βλέπει εμάς να τον "απεχθανόμαστε".

3. Η αμυντική στάση. Δείχνει πως κατηγορείς τον σύντροφο σου για τα πάντα. Είναι σαν να λες πως δεν φταις εσύ για ότι συμβαίνει, αλλά μόνο εκείνος. 

4. Η άρνηση. Όταν βρίσκεις δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίσεις τον άνθρωπό σου, είναι σαν να θέλεις να αποστασιοποιηθείς από τη σχέση συναισθηματικά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτό που καταστρέφει έναν γάμο ή μια σχέση δεν είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν τα ζευγάρια αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν. Έτσι κι αλλιώς, το 69% των προβλημάτων των ζευγαριών είναι από τη φύση τους άλυτα. Και ενώ τα προβλήματα δεν φεύγουν ποτέ, τα ζευγάρια επιμένουν να τσακώνονται για χρόνια. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το κούρεμα princess bob είναι το hot trend για το καλοκαίρι

Δείτε πώς να αποκτήσετε το look

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: Αναχώρησε για τη Σουηδία η ελληνική αποστολή της Eurovision

Η χώρα μας διαγωνίζεται στον δεύτερο ημιτελικό, στις 9 Μαΐου στο Μάλμε

FASHION RADAR

«Ξέρεις ότι έχεις βρει κάποιον ξεχωριστό. Όταν μπορείς να κλείσεις για ένα λεπτό τα μάτια και να απολαύσεις άνετα τη σιωπή» Ούμα Θέρμαν

Στα 54, έχει δώσει τις δικές της μάχες, όχι μόνο ενσαρκώνοντας ρόλους αλλά και με το παράδειγμά της