Skip to main content

ASK THE EDITOR

Ο ρόλος του κραγιόν στη γυναικεία απελευθέρωση

 'Ενα αφιέρωμα στο κραγιόν


Ζωή Γκόρου

Κραγιόν. Όχι απλά ένα εργαλείο μακιγιάζ αλλά ο καθρέφτης των σκέψεων των γυναικών, της γυναικείας απελευθέρωσης και των ιστορικών γεγονότων εδώ και έναν αιώνα.

Τα κραγιόν που σίγουρα έχεις σήμερα σε πολλές αποχρώσεις στο νεσεσέρ σου, είναι από τα πιο σημαντικό σύμβολα της θηλυκότητας και έκφρασης της ομορφιάς γι' αυτό και έως σήμερα κρατούν τα σκήπτρα των make up trends.

Το παρακάτω ταξίδι στο χρόνο είναι συναρπαστικό και ήθελα να το κάνω μαζί σας καιρό. Ξεκινάμε λοιπόν!

20's

H Clara Bow μία mega-star του βωβού κινηματογράφου ήταν αυτή που καθιέρωσε το έντονο κραγιόν σε αποχρώσεις του βατόμουρου και το λεγόμενο από τους make up artits εως και σήμερα "Cupi's Bow" (δηλ. το φρύδι του έρωτα) γι' αυτή την ξεκάθαρα υπογραμμισμένη γραμμή στο πάνω χείλος που φτιάχνει κάτι σαν βέλος. Βρισκόμαστε στα 20's και οι γυναίκες αρχίζουν να αναζητούν τρόπους αυτο-έκφρασης μέσα από το μακιγιάζ και τη μόδα που πια ξεφορτώνεται την αφόρητη πίεση του κορσέ (ευχαριστούμε Madame Chanel!).

30's

Είμαστε στην εποχή του διάσημου "Rosebud", κραγιόν που βρήκε εκφραστή του στην υπερ-λαμπερή ηθοποιό του σινεμά Joane Crowford. Μια γυναίκα που ξεκινά από την εργατική τάξη για να φτάσει μετά από πολλή δουλειά, γάμους και λαμπερή ζωή στην κορυφή. Επαναστατική  για την εποχή. Και ακόμα πιο επαναστατικό  τα φλογερά κόκκινο κραγιόν της, με το τέλειο σχήμα γύρω από τα χείλη.

Τα κλασικά, κόκκινα κραγιόν της ήταν κάτι παραπάνω από μακιγιάζ. Αντιστεκόντουσαν ως ασπίδα ενάντια στην θλίψη της Μεγάλης 'Υφεσης της δεκαετίας στην Αμερική, ανεβάζοντας τη διάθεση και φέρνοντας την ομορφιά στους δρόμους και στις διαφημιστικές πινακίδες.

40's

 O Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έκανε τα  κερασένια χείλη και τα όμορφα χαμόγελα μια ξεκάθαρη κίνηση συμπαράστασης στα στρατεύματα που αναχωρούσαν για το μέτωπο. Τώρα οι γυναίκες κρατούν ψηλά το ηθικό, βοηθούν με την εργασία τους και χρησιμοποιούν το κραγιόν και ως ρουζ για λίγο χρώμα στους σκοτεινούς καιρούς, που τα καλλυντικά δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο μπορούσες να βρεις.

50's

Επιτέλους. O πόλεμος είναι ένας μακρινός εφιάλτης και η αισιοδοξία μονόδρομος! Εάν είσαι beauty addict, μια νέα εποχή ανατέλλει! Για τις γυναίκες αυτή η νέα εποχή προσφέρει  πολλά καλλυντικά, άπλετη διάθεση για self pampering, cold creams, μολύβια, μάσκαρα και πολλά, μα πολλά κραγιόν. Κραγιόν για πρωϊνό look, για την απογευματινή βόλτα και για τη βραδινή έξοδο. Ανοίγει ο δρόμος προς την εργασία και την απελευθέρωση που θα γραφτεί με κραγιόν σε ένα μεγάλο καθρέφτη.

Οι Merylin Monroe, Sophia Loren, Audrey Hepburn είναι μερικά από τα icons που κάνουν τα κόκκινα χείλη σήμα κατατεθέν του look τους. Το Χόλυγουντ και τα πρώτα γυναικεία περιοδικά φτιάχνουν με κραγιόν το γυναικείο αρχέτυπο της beauty queen. Παντού χρώμα.

 

 

60's

Η teen κουλτούρα της Βρετανικής ποπ, οι Beatles και οι Rolling Stones, οι μίνι φούστες, τα πάρτυ, η σεξουαλική απελευθέρωση, θέλουν να αφήσουν πίσω τους την 50's housewife με τα κόκκινα χείλη που είναι χθεσινά νέα. Τα τοπ μόντελ γίνονται πια celebrities και φιγούρες όπως η Twiggy και η Jean Shrimpton κάνουν τα έντονα μάτια σε συνδυασμό με τα ροδακινί, απαλά χείλη το νέο beauty look της μόδας. Ακολουθεί το σινεμά με την Brigitte Bardot ή την Jane Birkin που αγκαλιάζουν για πρώτη φορά -μεταπολεμικά- τη φυσική ομορφιά.

 

 

70's

Στον απόηχο των 60's η φυσική ομορφιά γίνεται αυτοσκοπός. Τονίζονται πάλι τα μάτια και τα χείλη όπως της Lauren Hutton και της Jerry Hall και το  lipgloss κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του. Η βιομηχανία της ομορφιάς συμμορφώνεται στις ανάγκες του φεμινιστικού κινήματος που αναζητά κάτι καινούργιο. 'Ενα λαμπερό, juicy, sexy εύκολο στην ανανέωση κραγιόν είναι η τέλεια ιδέα. Το φοράς ακόμα και σήμερα!

 

 

80's

Την Μadonna και άλλες pop star του Mtv όπως η Cyndie Lauper δεν τις σταματά τίποτα! Οι κανόνες παραβιάζονται γιατί "Girls Wanna Have Fun". Το κραγιόν ζαλίζεται κι αυτό από την έκρηξη της ποπ κουλτούρας και παίζει σε ό,τι απόχρωση του έρθει και σε όποιο χρώμα μπορείς να φανταστείς. Ακόμα και σε ένα αυθάδες φούξια.

90's

Αχ τα 90's! Σημείωσέ το: Τα beauty trends αποκτούν για πρώτη φορά νοσταλγική διάθεση. Το κόκκινο των 50's επιστρέφει και ξαναδιαβάζεται στα χείλη της Winnona Ryder, ένα από τα πιο επιδραστικά πρόσωπα της εποχής, ως modern retro νοσταλγία και ροκ διάθεση. Δεν ξέρω πώς μπορείς να το φανταστείς αυτό αλλά στα 90's συνέβη το ροκ με το παλιό να βαδίζουν μαζί. Yπάρχει πλουραλισμός γιατί οι νέες γυναίκες θέλουν να έχουν επιλογές.

 

00's

'Ενα brand μακιγιάζ οφείλει να έχει πια παλέτα με όλες τις πιθανές αποχρώσεις κραγιόν και λίπγκλος. Η τεχνολογία "πετάει" φτιάχνοντας συνθέσεις που δεν... τρέχουν, συνθέσεις που μένουν στα χείλη, ματ, gloss ή και τα δύο. Η Kylie Jenner γίνεται μία από τις πιο πλούσιες γυναίκες του πλανήτη φτιάχνοντας απλά μια σειρά κραγιόν και στο You Tube μπορείς να βρεις πώς να πετύχεις look με όλες τις δεκαετίες.

https://www.instagram.com/p/B5Bua61Hino/

Σήμερα

Για εμένα το μέλλον του κραγιόν είναι ένα μέλλον που θα σέβεται το περιβάλλον, θα προωθεί την ανακύκλωση και θα σκέφτεται την πράσινη ανάπτυξη. Νομίζω ότι αφού, πια,  έχουν γίνει όλα, σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς εκεί. Στο ότι οι γυναίκες θα δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

https://www.instagram.com/p/B2MwgFTBJUw/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ASK THE EDITOR

6 fluid αντιηλιακά για εσένα που δεν αντέχεις τη λιπαρότητα στην επιδερμίδα σου

Με τα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραλείψεις την πιο σημαντική ασπίδα για το δέρμα σου

ASK THE EDITOR

6 πράγματα που πρέπει να προσέξεις προτού εφαρμόσεις την τεχνική του skin slugging στην επιδερμίδα του προσώπου σου

Μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του δέρματος, θέλει όμως την απαραίτητη προσοχή

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός